Peste 80% din copiii cu vârsta sub 1 an, vaccinaţi împotriva rujeolei

0
78

Potrivit Centrului Naţional de Boli Transmisibile, în Dolj, 82,6% din copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 11 luni au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, afecţiune care a provocat deja în judeţ trei decese şi îmbolnăvirea a 142 de persoane. De câteva luni, România se confruntă cu o adevărată epidemie, motiv pentru care eforturile de a imuniza cât mai mulţi copii au fost accelerate în ultima perioadă.

vaccinMedicii reamintesc faptul că vaccinarea împotriva rujeolei este singura metodă eficientă de control a evoluţiei epidemiei şi imunitatea comunitară nu se poate realiza decât prin acoperiri vaccinale înalte. Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. În Dolj au fost imunizaţi împotriva rujeolei 82,6 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 9-11 luni, 73,4 la sută copii cu vârsta între 1-4 ani (vaccinaţi cu 0 doze în antecedente), 50,3 la sută din copiii cu vârsta de 5-9 ani (vaccinaţi cu 0 doze în antecedente) şi 74,3 la sută din copiii cu vârsta de 5-9 ani (vaccinaţi cu 1 doză în antecedente).

În ultimii ani, acoperirea vaccinală în România se păstra sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. Reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, România pierzându-şi statutul de ţară care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei.

142 de cazuri în Dolj

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 2.357. Au fost înregistrate şi 15 decese: 5 în judeţul Arad, 4 în judeţul Timiş, 3 în judeţul Dolj, 2 în judeţul Caraş Severin şi 1 în Bucureşti.

Cazuri de rujeolă au fost depistate în 33 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe fiind în Arad (517), Caraş Severin (498), Timiş (330) şi Mureş (281). În Dolj sunt 142 de cazuri, în Bistriţa Năsăud – 129, în Cluj – 90, Hunedoara (44), în Braşov – 43, în Suceava sunt 39, în, Olt (36), Brăila (29), Bihor (24), Mehedinţi (24), Alba (19), Bucureşti (19), Sălaj (18) şi Gorj (13). Zece îmbolnăviri s-au înregistrat în Harghita şi Călăraşi. Cazuri s-au înregistrat şi în Iaşi (6), Buzău (5), Sibiu (4), Ilfov (4), Bacău (4), Dâmboviţa (4) Constanţa (3), Neamţ (3), Vâlcea (2) şi Vaslui (2). În judeţele Maramureş, Giurgiu, Botoşani şi Prahova s-a înregistrat câte un caz de rujeolă.

Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinţi. Totodată, reprezentanţii Misterului Sănătăţii au făcut un apel către părinţii care nu şi-au vaccinat până în acest moment copiii să meargă la medicul de familie pentru a-i imuniza pe cei mici.

Afecţiune extrem de contagioasă

rujeolaRujeola este o boală infecţioasă transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă  care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.

Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de „copil plâns”), rinoree,tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare, virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută, boală care deşi este extrem de rară este extrem de periculoasă ducând invariabil la deces.