„100 pentru România – Teatru Documentar”

0
573

Teatrul Național “Marin Sorescu” organizează astăzi, 1 Decembrie 2018, de la ora 17.00, spectacolul „100 pentru România – Teatru Documentar” – o reprezentație unică, în aer liber, care are loc pe o scenă amplasată în fața instituţiei și care va fi transmisă în direct pe TVR Craiova și TVR 3.

 „100 pentru România – Teatru Documentar” este un spectacol de teatru istoric, documentar și artistic, prin recrearea unora dintre cele mai importante momente din istoria națională care au condus către momentul Unirii Transilvaniei cu România. Textul spectacolului, dramatizare semnată de Xenia Negrea, se bazează pe documentarea istorică realizată de lector univ. dr. Mihai Ghițulescu, de la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova. Regia îi aparţine lui Alexandru Boureanu, managerul teatrului, iar co-regizori sunt tânăra Diana Tănase, absolventă a UNATC Bucureşti (Secția Regie) în 2017, și Raluca Păun, actriță în trupa TNC.

Pentru găsirea actorilor care să semene cu figurile istorice ale celor ce au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, Naționalul craiovean a organizat un casting, iar selecția nu a fost deloc ușoară. Preferați în roluri au fost, până la urmă, Marian Politic – Regele Ferdinand, Alina Mangra – Regina Maria, Gavril Pătru – Ion I. C. Brătianu, Constantin Cicort – Generalul  Berthelot, Eugen Titu – Dr. Iancu Flondor, Nicolae Vicol – P.P.Carp, Cosmin Rădescu – Nicolae Titulescu, Claudiu Mihail – Iuliu Maniu, Alex Calangiu – Iuliu Hossu, Dan Cornescu – Alexandru Marghiloman, Ștefan Mirea – Constantin Stere, Gabriel Marciu – Vasile Goldiș, Ștefan Cepoi – Dr. Ion Nistor, Dan Ivănesei – Ștefan Cicio Pop. Din spectacol mai fac parte și 28 de elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, 25 de studenți la Sctorie și 20 de dansatori de la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, ca parte de figurație și dans.

***

Spectacolul „100 pentru România – Teatru documentar” este parte din proiectul „100 pentru România” finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu suma de 500 mii lei. Parteneri ai evenimentului sunt TVR Craiova, Consiliul Județean Dolj (care asigură logistica de scenă necesară pentru prezentarea în aer liber), Primăria și Consiliul Local Craiova, Muzeul Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, Prefectura Dolj și Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj.