Viaţa şi activitatea Doctorului Petăr Beron

0
780

petar beronLectoratul de limba bulgară (Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova) vă invită astăzi, la comemorarea a 145 de ani de la dispariţia eruditului bulgar Petăr Beron.

La ora 10.00, la Colegiul „Carol I ” din Craiova se va depune o coroanăde flori la plăcuţa comemorativă, iar de la ora 11.00, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova va avea loc inaugurarea unei expoziţii de postere privind viaţa şi activitatea Doctorului Petăr Beron, cu participarea Muzeului din Kotel – oraşul natal al învăţatului.

Vor participa câţiva foşti lectori de limbă bulgară la Universitatea din Craiova, precum şi cercetători de la Institutul de limbă şi literatură bulgară din cadrul Academiei Bulgare.

Activitatea lui Petăr Beron este strâns legată de oraşul Craiova, în special între anii 1832 -1839, când a fost medic aici, iar casa acestuia, situată în centrul oraşului, conform testamentului lăsat, a fost donată mai târziu statului român. Casa a fost mai întâi transformată în primărie, iar în prezent face parte din complexul de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea Colegiul „Carol I”.

Doctorul Petăr Beron este autorul primului manual bulgar cu conţinut laic, Abecedarul cu peşti, tipărit în anul 1824 la Braşov, dar şi autorul a peste 20 de lucrări ştiinţifice. A locuit la Bucureşti, Craiova, Braşov, Paris, Berlin, Londra, Viena, Praga şi Atena. Se retrage şi moare la proprietatea sa din Craiova, un han la şoseaua Craiova-Bucureşti. Denumirea de „Hanul Doctorului” se păstrează şi astăzi şi este atribuită complexului turistic din aceeaşi zonă.