Structurile MAI, pregătite pentru alegerile de duminică

0
162

Un număr impresionant de forţe ale Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizate pentru alegerile prezidenţiale de duminică. Nu mai puţin de 31.300 de polițiști, 12.500 de jandarmi, 3.600 polițiști de frontieră, 10.000 de pompieri și peste 600 de forțe ale altor structuri operative ale MAI vor asigura ordinea cu ocazia scrutinului electoral. În cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, care a avut loc ieri, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anunţat că toate materialele necesare desfășurării votării au fost distribuite deja fiecărei primării, urmând ca astăzi să fie predate președinților Birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anunțat ieri, la videoconferința cu prefecții, că MAI și-a îndeplinit atribuțiile privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie. „Vreau să subliniez că până la acest moment MAI și-a îndeplinit în totalitate și conform termenelor stabilite atribuțiile care-i revin potrivit prevederilor legale în materie electorală. Așadar, toate materialele necesare desfășurării procesului de votare au fost realizate, au fost distribuite deja fiecărei primării, urmând ca mâine (n.r. – astăzi) să fie predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare. Pentru asigurarea condițiilor de legalitate, prefecții împreună cu președinții Birourilor Electorale Județene și reprezentanții Autorității Electorale Permanente au efectuat instruirea de specialitate cu președinții Birourilor Electorale ale secțiilor de votare”, a spus Gabriel Oprea.

Măsuri împotriva turismului electoral

Tot cu această ocazie s-a realizat şi un bilanţ al incidentelor care au avut loc pe parcursul campaniei electorale. Concluzia: a fost o campanie mult mai liniştită prin comparaţie cu cea din 2009, numărul de incidente înregistrate fiind de cinci ori mai mic. În opinia reprezentanţilor MAI, pe toată această perioadă dreptul la liberă exprimare a opiniilor a fost pe deplin respectat, nefiind semnalate evenimente deosebite la adunările publice care au avut loc la nivel național. Pe parcursul acestei campanii electorale s-au desfășurat 654 de manifestări electorale în 424 de localități din 39 de județe și municipiul București. „Dacă în anul 2009, la finalul campaniei electorale aveam înregistrate 936 de incidente, în prezent sunt înregistrate numai 182. Vreau să subliniez că în toată această perioadă nu au avut loc evenimente grave care să perturbe ordinea publică, majoritatea situațiilor vizate referindu-se la afișajul electoral. În această campaniei electorală s-au aplicat 85 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de 46.100 lei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate au fost constatate 58 de infracțiuni pentru care sunt cercetate 25 de persoane”, a afirmat ministrul de Interne.

Principalele misiuni ale angajaţilor MAI mobilizaţi pentru alegeri vizează asigurarea ordinii publice, paza secțiilor de votare și prevenirea infracțiunilor electorale. De altfel, ministrul Gabriel Oprea i-a cerut chestorului general Petre Tobă să urmărească la nivel național legalitatea desfășurării transportului rutier de persoane, pentru a nu apărea situații care ar avea ca scop turismul electoral. „Reamintesc că votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la trei ani”, a mai spus viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

PrefectulSorin Răducan: „La nivel judeţului Dolj nu am avut incidente deosebite”

Pentru buna derulare a acţiunilor specifice organizării Alegerilor pentru Preşedintele României, din data de 2 noiembrie, Instituţia Prefectului Judeţului Dolj a desfăşurat activităţi în conformitate cu calendarul alegerilor aprobat prin HG 521/2014.

Prin ordin al Prefectului au fost stabilite măsurile de ordine şi siguranţă publică premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor pentru preşedintele României. La nivelul judeţului Dolj nu s-au semnalat incidente deosebite.

Prefectul județului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a precizat în cadrul videoconferinței de ieri că pe parcursul campaniei electorale, la nivelul județului Dolj nu au fost înregistrate evenimente deosebite: “La nivel judeţului Dolj nu am avut incidente deosebite. Sper că în continuare, cu atenţia cuvenită pe care o acordăm alegerilor prezidenţiale, să trecem cu bine peste acest moment şi să nu avem nici un fel de problemă”.