Legendarii de la Led Zeppelin, dați din nou în judecată pentru piesa ”Stairway to Heaven”

0
178
Grupul Led Zeppelin va fi din nou judecat pentru plagiere în cazul celebrei piese “Stairway to Heaven”, după ce un tribunal american a cerut deschiderea unui nou proces, primul, din 2016, fiind câștigat de trupa britanică, potrivit The Guardian, citat de Mediafax. O curte de apel federală din statul american San Francisco a stabilit că procesul câștigat de trupa britanică în 2016 a fost caracterizat de mai multe vicii de procedură.
În urmă cu trei ani, membrii trupei Led Zeppelin au fost dați în judecată pentru că au copiat în hitul lor “Stairway to Heaven” elemente dintr-o piesă a grupului californian din anii 1970 Spirit. Membrii “Led Zep” Robert Plant și Jimmy Page au spus atunci că au împrumutat în partea introductivă a piesei lor câteva elemente din “Taurus”, o melodie instrumentală a grupului Spirit.
Randy Wolf, cunoscut ca Randy California, chitaristul grupului Spirit, care a compus “Taurus”, a murit în 1997 și nu este cel care i-a dat în judecată pe membrii Led Zeppelin. Totuși, în timpul vieții, le-a spus mereu apropiaților că merita să fie trecut drept unul dintre compozitorii piesei “Stairway to Heaven”, calificând-o drept “furt”.
Led Zeppelin a debutat în SUA pe 26 decembrie 1968, când a cântat în deschiderea unui concert al trupei Spirit. Totuşi, starurile de la Led Zeppelin au dovedit în instanţă că nu au avut relaţii cordiale cu trupa Spirit şi nici n-au ascultat muzica acesteia.