Colectă de rechizite pentru copiii din satele doljene

0
147

Până la pe 1 noiembrie, oricine poate da o mână de ajutor copiilor nevoiaşi din satele doljene, donând caiete, blocuri de desen, creioane, penare, pixuri, carioci, ghiozdane, acuarele şi pensule. Acestea vor ajunge prin intermediul World Vision, iniţiatoare a campaniei „Colectă de rechizite”, la 2.469 de copii din mediul rural, preşcolari şi şcolari, beneficiari ai proiectelor fundaţiei.

Campania de colectare a rechizitelor a pornit de la ideea că, deseori, copiii de la ţară se lovesc de nevoi acute cum ar fi o alimentaţie defectuoasă, lipsa unei vestimentaţii adecvate vârstei sau anotimpului, a încălţămintei. În acest context, posibilitatea lor de a-şi cumpăra rechizite şi materiale educaţionale este redusă dacă nu chiar imposibil de realizat. Conform studiului „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural, 2014”, realizat de fundaţia World Vision România, pe un eşantion de 2.774 gospodării, lipsa resurselor materiale reprezintă 45% din motivele invocate de părinţi pentru abandonul şcolar.

Abandonul şcolar reprezintă, încă, o problemă

Prin ,,Colecta de rechizite”, World Vision România îşi doreşte să ajungă cu rechizite şi materiale educaţionale la cât mai mulţi copii, astfel încât aceştia să nu abandoneze şcoala şi să înveţe cât mai bine. Este şi cazul lui Elisei, care are opt ani şi este în clasa a doua. El mai are patru fraţi cu care împarte fiecare fărâma din puţinul pe care îl au: o cameră de chirpici, câteva hainuţe, pantofi şi filele dintr-un caiet. Singurii bani ai familiei provin din alocaţiile copiilor şi ajutor social, aproximativ 500 de lei. Părinţii încercă să facă un ban în plus muncind cu ziua, o muncă tot mai puţin cautată în satul lor.

Oricine îl poate ajuta pe Elisei, dar şi pe alţi copii de la sat să meargă la şcoală donând rechizite în unul dintre centrele de colectare: Casă de Cultură „Traian Demetrescu”, Strada Traian Demetrescu 31, Craiova; Teatrul de Păpuşi ,,Colibri”, Str.Calea Bucuresti nr. 56, Craiova; Teatrul Naţional ,,Marin Sorescu”, Strada A.I. Cuza, nr. 11 (Rechizitele pot fi aduse la intrarea lateral – pe partea cu universitatea, la casa de bilete şi în foaier cu ocazia spectacolelor de teatru); Radio România Oltenia, Bulevardul Ştirbei Vodă, nr.3, Craiova; Librăria Elena Farago, Str. Bibescu, nr 58, Craiova; Skoobooks, Alexandru Macedonski, nr. 6, et. 1, Craiova.

Campanie şi în şcolile din Craiova

De asemenea, în cadrul campaniei, există parteneri care realizeaza colecta intern, cu sprijinul angajaţilor sau al profesorilor şi elevilor: Colegiul Naţional ,,Fraţii Buzeşti”- Craiova, Şcoala Gimnazială ,,Mircea Eliade”- Craiova,  Şcoala Gimnazială ,,Alexandru Macedonski” – Craiova, Şcoala nr.29 – ,,Nicolae Romanescu” – Craiova,  Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Ţiţeica”- Craiova, Şcoala Gimnazială ,,Sf. Gheorghe”- Craiova,  Liceul de Arte ,,Marin Sorescu” – Craiova.

Iniţiativele precum ,,Colecta de rechizite” sunt susţinute de World Vision România prin birourile sale zonale cu scopul de a oferi copiilor şanse de dezvoltare şi educare. Ele fac parte din proiecte complexe centrate pe bunăstarea copilului în care sunt incluşi copiii alături de familiile şi comunităţile din care fac parte.