Şi-au luat „merţane” şi şalupe din furturi – Sechestru pe bunurile „prădătorilor” din Constanţa

0
699

Poliţişti ai BCCO Craiova, împreună cu procurorul de caz din cadrul DIICOT Serviciul Teritorial Craiova, au ajuns, joi, la Constanţa, pentru a instituit sechestru asigurator pe mai multe imobile dar şi pe alte bunuri, în valoare de peste 300.000 euro, ale inculpaţilor din dosarul vizând furturile din containerele cu marfă ce plecau din Slatina, de la Pirelli şi ajungeau goale în Portul Constanţa. În acest caz, 14 persoane au fost arestate preventiv şi se află în arestul IPJ Dolj, urmând să fie trimise în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, furt calificat, înşelăciune, spălare de bani şi contrabandă, întrucât prin activitatea infracţională au creat un prejudiciu estimat de anchetatori la 2,5 milioane de euro.

Reamintim că prima activitate în acest dosar complex s-a desfăşurat pe 22 martie a.c., când poliţiştii din cadrul BCCO Craiova, cu sprijinul colegilor de la Direcţia de Iinvestigaţii Criminale din Bucureşti, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au efectuat 18 percheziţii domiciliare în judeţele Constanţa şi Galaţi, la membrii unui grup infracţional organizat suspectaţi că  în perioada 2009 – 2011, au comis mai multe fapte de furt calificat, înşelăciune, contrabandă şi spălare de bani, prin sustragerea sau substituirea mărfurilor transportate în containere ce tranzitau Portul Constanţa, prejudiciul cauzat fiind de circa 2,5 milioane de euro. Totul a pornit de la o plângere a firmei Pirelli, din Slatina, care contractase serviciile de transport ale unor firme din Constanţa şi primise reclamaţii că la destinaţie, în loc de anvelope, ajunseseră doar cartoane. Oamenii legii au stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2010, membrii grupării, în calitate de reprezentanţi sau angajaţi ai SC Patronul şi Argatul SRL şi SC Daiodra SRL, ambele din Constanţa, specializate în transporturi rutiere, şi-au însuşit şi valorificat 10.000 de anvelope în valoare de aproximativ 500.000 de euro, cu ocazia transportării acestora de la producător către Portul Constanţa. Mai exact, pe drumul de la Slatina până în Portul Constanţa aceştia au oprit vehiculele, au desigilat containerele, au descărcat anvelopele, apoi au aplicat din nou sigilii. Pentru a-i induce în eroare pe beneficiari, învinuiţii au folosit în mai multe cazuri identităţi false, dar şi numere de înmatriculare şi documente de transport falsificate. Folosind acelaşi mod de operare, membrii reţelei au “uşurat” şi alte transporturi pe care le aveau, alegându-se cu zeci de combine frigorifice, televizoare cu plasmă, obiecte de mobilier sau ţigări. La momentul respectiv au fost arestaţi şapte membri ai grupării.

Al doilea lot de arestaţi, în iulie

Cercetările au continuat şi, miercuri, 4 iulie a.c., poliţiştii craioveni de crimă organizată, sub coordonarea procurorului de caz, au descins, din nou la Constanţa. Alte şase persoane au ajuns în arest după această acţiune, un alt membru al grupării, dat în urmărire, fiind găsit ulterior. În acest moment, în arestul IPJ Dolj sunt 14 arestaţi în acest dosar: Carcea Adrian Cristian, Căulea Alina Antoanela, Cimpoieru Marian, Cocârlea Daniel, Covaci Alexandru Robert, Dima Ion Daniel, Dima Răduţu, Dumbravă Alexandru, Ghena Marian, Sidău Petre, Sidău Viorel, Simuloiu Marian, Şapera Cristian şi Vişan Dorin.

Ancheta în dosar se apropie de final, astfel că oamenii legii au luat decizia de a institui sechestru asigurator asupra bunurilor inculpaţilor, întrucât prejudiciul este deosebit de consistent şi va fi greu de recuperat. Astfel, joi, 30 august, oamenii legii au făcut din nou un drum la Constanţa, unde a fost instituit sechestru asigurator, în vederea recuperării prejudiciului, pe bunuri în valoare totală de 345.000 de euro. Potrivit comandantului BCCO Craiova, comisar-şef Silviu Văcaru, este vorba despre 3 autoturisme de lux, marca Mercedes-Benz, în valoare de 30.000 de euro, o şalupă de agrement, în valoare de 100.000 de euro, 6 vitrine frigorifice, în valoare de 5.000 de euro, două case, în valoare de 150.000 de euro şi două apartamente, în valoare de 60.000 de euro, iar măsura a fost luată pentru ca nu cumva rudele celor arestaţi să le scoată la vânzare. De altfel, şi în urma percheziţiilor de la începutul lunii iulie au fost descoperite şi ridicate de oamenii legii bunuri în valoare de aproximativ 70.000 de euro, provenind din transporturile prădate de-a lungul timpului, însă până la acoperirea prejudiciului de 2,5 milioane de euro, diferenţa este foarte mare.

Celor 14 inculpaţi din dosar le-a fost prelungită arestarea preventivă, şi urmează să fie trimişi în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, furt calificat, înşelăciune, spălare de bani şi contrabandă.