Şapte reţinuţi după descinderile de joi

0
46

În urma descinderilor făcute de ofiţerii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Craiova, joi dimineaţă, în mai multe judeţe, pentru destructurarea unei grupări specializate în infracţiuni informatice, 15 persoane au fost ridicate şi aduse la audieri. După o noapte întreagă de strâns declaraţii, la finalul audierilor, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pe numele a şapte persoane cei mai importanţi membri ai grupării infracţionale. Cei şapte au fost prezentaţi, ieri după-amiază, Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, şi toţi şi-au acoperit feţele în momentul când au coborât din duba ce i-a dus la instanţă.

După o noapte întreagă de audieri, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au emis ordonanţe de reţinere pe numele a şapte dintre persoanele ridicate în urma acţiunii de amploare desfăşurată joi dimineaţă. Este vorba despre Gabriel Arseni, de 23 de ani, Lucian Picoş, de 22 de ani, Valentin Şerban, de 24 de ani, fraţii Ionuţ şi Mihai Popârţac, de 23, respectiv 24 de ani, toţi din Brăila, Valentin Gherasim, de 25 de ani, din Năvodari şi Adrian Mitan, de 27 de ani, din Galaţi. Aceştia, dar şi alte persoane, ridicate din judeţele Constanţa, Galaţi, Cluj şi Dolj, au ajuns, rând pe rând, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, fiind cercetaţi pentru aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat, acces, fără drept, la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, fapta de a produce, vinde, de a importa sau de a pune la dispoziţie a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice, falsificarea unui instrument de plată electronică şi punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.

Reamintim că joi dimineaţa, ofiţerii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au efectuat 15 percheziţii în mai multe judeţe pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice, care a obţinut în mod fraudulos câteva zeci de mii de numere de carduri bancare de la conturile unor cetăţeni americani, pe care i-au lăsat, ulterior, fără bani. La stabilirea prejudiciului încă se lucrează, pentru că nu s-au strâns toate plângerile păgubiţilor, ancheta fiind derulată cu sprijinul lucrătorilor Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, însă este vorba despre sute de mii de euro, obţinuţi ilegal de membrii grupării în perioada martie 2011 – august 2012.

În urma descinderilor de joi, poliţiştii BCCO Craiova au ridicat peste 20 de laptop-uri, 9 hard disk-uri, 300 de CD/DVD-uri, 16 stik-uri de memorie, peste 30 de telefoane mobile, carduri şi documente de transfer bancar, precum şi suma de 30.000 lei, toate aceste bunuri fiind aduse la Craiova, pentru continuarea cercetărilor şi efectuarea percheziţiilor informatice în cazul aparaturii electronice.