Ponta, ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste

0
247
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seară, într-o intervenţie la România TV, că a fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste. Ponta a participat, în Africa de Sud, la reuniunea Internaţionalei Socialiste, unde au avut loc mai multe reuniuni şi întâlniri politice. El a spus că în calitate de vicepreşedinte va trebui să participe, o dată la şase luni, la reuniunile liderilor socialişti. Ponta a subliniat la RTV că alegerea în funcţia de vicepreşedinte este un succes pentru PSD. El a ţinut să puncteze, referitor la mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, că a fost o decizie a PSD, luată în condiţiile în care socialiştii germani anunţaseră că nu ar veni la Bucureşti, invocând probleme pe care le-ar avea cu presa germană. „Atunci am zis să mutăm Congresul la Bruxelles, pentru că socialiştii germani sunt importanţi. Vom face la Bucureşti alt Congres”, a spus Ponta.

PSD a solicitat PSE amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES din 28-29 septembrie, pentru ca acest eveniment să nu fie „umbrit” de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare, a declarat joi, pentru Mediafax, Hannes Swoboda, liderul Socialiştilor&Democraţilor din Parlamentul European. „Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev”, a declarat telefonic, pentru Mediafax, Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste.

Preşedintele Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanişev, preşedinte interimar al PES, a fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste (IS). În discursul susţinut la eveniment, Stanişev, care a vorbit în deschiderea discuţiilor despre criza economică globală, a îndemnat la restabilirea competitivităţii Europei prin apărarea modelului statului providenţă. În opinia sa, acest lucru va impulsiona crearea de locuri de muncă şi o creştere economică în Europa şi va furniza, totodată, instrumente financiare durabile pentru susţinerea investiţiilor. În cadrul Congresului, Stanişev a avut, între alţii, întâlniri bilaterale cu premierul român, Victor Ponta, premierul belgian Elio Di Rupo şi fostul preşedinte sârb, Boris Tadici. El urma să îl întâlnească pe preşedintele sud-african Jacob Zuma ieri.