AIEA crede că Iranul continuă să-şi extindă programul nuclear

0
26

Iranul a dublat capacitatea de producţie de uraniu îmbogăţit a instalaţiei subterane de la Fordo, în pofida unor sancţiuni internaţionale, potrivit unui raport difuzat joi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care acuză ţara că îi împiedică activitatea la Parchin, relatează AFP. Republica islamică a instalat aproximativ 2.000 de centrifuge la Fordo, la 18 august, faţă de aproximativ 1.000, câte erau în mai, potrivit documentului, adică mai multe decât se aştepta. Dintre acestea, aproximativ 700 se află în activitate, precizează AIEA. Creşterea este mai importantă decât se aşteptau diplomaţii de la Viena, unde se află sediul agenţiei ONU, care mizau pe aproximativ 350 de centrifuge în plus. Instalaţia de la Fordo, construită într-un munte şi fiind dificil de atacat, are o capacitate de aproximativ 3.000 de centrifuge. Uraniul îmbogăţit este utilizat pentru producerea de electricitate sau izotopi utilizaţi în scopuri medicale, servind la diagnosticarea anumitor forme de cancer, dar purificat în proporţie de până la 90% el este utilizat la fabricarea armei atomice. Iranul îmbogăţeşte uraniu până la un nivel de 20%. Potrivit ultimelor date AIEA, Iranul a produs 6.876 de kilograme de uraniu îmbogăţit până la un nivel de 5% (679 de kilograme în plus faţă de datele din mai) şi 189,4 kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20% (reprezentând o creştere cu 43,8 kilograme). Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să dezvolte arma nucleară, lucru pe care Teheranul îl dezminte în mod oficial. Liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, a dat din nou asigurări, joi, că ţara sa „nu va căuta niciodată să se doteze cu arma atomică”, în cadrul unui summit al Mişcării Ţărilor Nealiniate (NAM), care s-a desfăşurat până ieri la Teheran.

AIEA reproşează, totodată, Teheranului că nu cooperează în mod suficient cu ea, ceea ce o împiedică, după mai mult de opt ani de anchetă, să stabilească cu certitudine dacă programul nuclear iranian este pur paşnic. În raport, agenţia ONU a acuzat în mod direct Iranul că îi împiedică activitatea de verificare la baza militară de la Parchin, unde AIEA suspectează activităţi nucleare ilicite. Iranul „a efectuat activităţi” la Parchin „care împiedică în mod considerabil capacitatea Agenţiei ONU de verificare eficientă”, anunţă AIEA într-un raport, sugerând că Teheranul a şters urme suspecte. AIEA suspectează Iranul că a procedat la teste, în cadrul unor explozii convenţionale care pot fi aplicabile în domeniul nuclear, în incinta acestei baze, acuzaţie pe care Teheranul o dezminte. Agenţia cere de la începutul anului Iranului un acces la această instalaţie, dar fără succes. Bazându-se pe imagini din satelit, ea a anunţat că se teme că Iranul ar putea să cureţe locul, după care să autorizeze inspectorii din cadrul Agenţiei să procedeze la verificări.

Casa Albă a avertizat Iranul că perioada diplomaţiei nu va dura pe termen nedefinit, în urma publicării acestui raport. Purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Jay Carney, a declarat că preşedintele american este hotărât să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară, dar că Statele Unite sunt în măsură să ştie dacă Iranul lansează elaborarea unei asemenea arme. „Fereastra (de timp) pentru soluţionarea (acestui dosar) rămâne deschisă (…), dar nu va rămâne deschisă pe termen nelimitat”, a declarat Carney într-o conferinţă de presă.