Olguţa promite reabilitare gratuită pentru toţi craiovenii

2
36

Autorităţile locale îi îndeamnă pe craioveni să-şi dea acordul pentru a-şi înscrie blocul în programul de reabilitare termică. Primarul Lia Olguţa Vasilescu îi asigură pe aceştia că nu vor trebui să plătească nici un ban pentru lucrări, dar vor benefica, în schimb, de izolaţie ca la carte, ba chiar şi de termopane acolo unde nu există. 

Potrivit primarului, până în acest moment s-au înscris în program 1.000 de craioveni care şi-au dat semnătura pentru reabilitare. Dar numărul acesta este considerat mic în raport cu beneficiile care vor veni. “Am cerut ajutorul RAADPFL, CAO şi Termoficare pentru că este o muncă titanică, din uşă în uşă, să stai să convingi orice cetăţean să-şi dea semnătura. Dacă într-o scară de bloc există un cetăţean care nu e de acord, atunci scara respectivă nu mai poate intra în proiect. Acestea sunt condiţiile de eligibilitate ale proiecului. Până acum avea 1.000 de scări de bloc complete pentru care avem acceptul tuturor cetăţenilor. Vă daţi seama că sunt foarte multe blocuri la care fie nu s-a ajuns, din cauza termenului rapid – dar vă asigur că dacă nu s-a ajuns, se va ajunge în zilele acestea – însă sunt şi foarte multe cazuri în care locuitorii nu au fost acasă în momentul în care colegii noştri au trecut prin scara de bloc”, a declarat primarul, menţionând că, pentru operabilitate, operatorii au fost sfătuiţi să-şi lase numărul de telefon la şeful de scară ca să poată fi contactaţi ulterior de proprietarii care se răzgândesc sau care află mai târziu de acest proiect.

Cum vor fi plătite lucrările

Olguţa Vasilescu îi îndeamnă pe craioveni să-şi dea semnătura, asigurându-i că nu vor fi puşi să plătească nici un ban pentru reabilitarea blocului. Primarul a explicat şi joi, în plenul CLM, că lucrările vor fi gratuite pentru locatari întrucât partea lor de finanţare va fi plătită de Primăria Craiova. “La nivel naţional este vorba de 300 milioane de euro. Este primul venit, primul servit şi, din cauza aceasta, nu stăm  foarte mult ca să convingem fiecare cetăţean în parte. Scara unde toţi proprietarii au dorit să  beneficieze de aceste lucruri gratis va intra în proiect. Dacă nu, se va aştepta etapa următoare pentru care eu, personal, nu garantez”. Criteriile de finanţare spun că 60% din costuri sunt acoperite din fonduri europen şi restul de 40% din fonduri de la guvern, de la bugetul local şi locatari. “Există însă variante. Deocamdată suntem în discuţii cu cei de la guvern să vedem cât vor asigura ei, 30%, 20% …, ca să ştim care e partea noastră. Însă eu sunt absolut convinsă că – cel puţin majoritatea cred că mă va susţine – partea care va reveni Craiovei şi craiovenilor, adică ce va trebui să pună Consiliul Local şi cetăţenii, va fi adunată şi contribuţia va fi doar a Consilului Local astfel încât măcar primii care intră în acest program să beneficieze de reabilitare termică gratuită”.

Potrivit primarului, blocurile care intră în program vor trece prin lucrări de refacere a acoperişului, de schimbare a termopanelor, inclusiv a uşii de la scara blocului. “Tot prin acest program ni se dă posibilitatea să facem distribuţia pe orizontală, nu doar pe verticală, astfel încât vom aduce distribuţia la uşa fiecărui cetăţean, neintrând în apartamentul dumnealor ca să îi deranjăm. Când vor dori să se branşeze, ei o vor face”, a menţionat Olguţa Vasilescu.

2 COMENTARII

  1. Faceţi doamnă primar cereri tip si ce este de completat,normal, ca oameni să ştie ce se va face, in ce condiţii, cum izolarea , cum e cu termopanele, cum distribuirea pe orizontală, cu acoperişul etc. A semna că vreau e una şi să nu sti ce se face e alta, mai ales pentru pensionari, doamnă primar. Faceţi anunţiri clare, cei ce au fost la use nu au avit toate datele de asigurare că e gratis e alceva când e anumţ scris. Doamnă redactor Laura Moţîrliche facaţi actiunea mai clară cu concursil primăriei, când cum. Mai ales pentru pensionarii

  2. Initiativa este salutabila pentru modernizarea orasului. Insa Doamna Primar a fost dezinformata de regii care nu au trims oamenii “din usa in usa” ci doar au aruncat un formular fara semnatura sau stampila oficiala la asociatii. De acolo… totul depinde de cei care fac munca patriotica pentru primarie! Sa speram ca lucrurile se vor rezolva favorabil pentru locuitorii de la blocuri.

Comments are closed.