Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu: Sunt magistraţi, inclusiv militari, cu pensii de 35.000 lei. Nu e normal, facem corecţii

0
393
2
Adrian Ţuţuianu

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, duminică seara, că există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de 30.000-35.000 lei, el arătând că acest lucru nu e normal şi că se vor face corecţii, menţionând că algoritmul de calcul al pensiilor militare va fi păstrat.

“Există o analiză privind situaţia unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30.000-35.000 lei pe lună. (…) Vreau să reiterez câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30.000-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate”, a spus Ţuţuianu, la România Tv.

El a afirmat că există şi situaţii care nu sunt normale şi a dat ca exemplu primele 100 de pensii din MApN, care se situează între 15.000 lei şi 35.000 lei. “Cele mai mari pensii sunt ale magistraţilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar. Vom face corecţiile necesare la aceste situaţii care nu sunt normale”, a spus Ţuţuianu.

El a admis că la acest moment sunt discuţii legate de modul în care pot fi modificate anumite prevederi ale legii pensiilor, dar a subliniat că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, ci pensii militare de stat şi că nu există nicio intenţie a Guvernului să taie vreo pensie. „Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate naţională, va fi păstrat”, a mai spus Ţuţuianu.

El a precizat că dacă se vor face anumite modificări la legea pensiilor, ele nu vor intra în vigoare peste noapte. „Va fi un timp suficient, de o lună jumătate-două, în cadrul căruia oamenii să aibă posibilitatea să aleagă: fie rămânerea în sistem, fie, pentru cei care vor să se pensioneze pe actuala legislaţie, să poată să facă acest lucru”, a explicat Ţuţuianu.

El a mai arătat că va participa luni la şedinţa coaliţiei, unde se va discuta despre pensiile militare. “Sigur. Probabilitatea de a se discuta este maximă, pentru că trebuie să avem un răspuns la ceea ce se vehiculează azi în spaţiul public. Voi informa şi prim-ministrul şi conducerea coaliţiei despre situaţia existentă în sistemul de apărare naţională şi vom discuta, probabil, şi pe aceste principii şi vom stabili şi un calendar”, a mai spus Ţuţuianu.