Consultare publică privind metodele prin care ar putea fi reduse costurile pentru plăţile transfrontaliere

0
224

Comisia Europeană a lansat, săptămâna trecută, o consultare publică privind metodele prin care ar putea fi reduse costurile pentru plăţile transfrontaliere, atunci când acestea sunt efectuate în alte monede decât euro. Pentru zona Euro, aceste costuri au fost eliminate deja, ele fiind la nivelul celor pentru plăţile domestice. Demersul Comisiei are, astfel, în vedere realizarea de economii şi în cazul altor valute, eliminarea practicilor de tarifare ce sunt în defavoarea clienţilor, precum şi creşterea gradului de transparenţă a comisioanelor plătite de consumatori pentru diversele tranzacţii.

comisieVicepreşedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi Uniunea pieţelor de capital, a declarant că în planul de acţiune privind serviciile financiare pentru consumatori, ne-am luat angajamentul de a propune legislaţie prin care să reducem taxele pentru tranzacţiile transfrontaliere în toate statele membre.

„Plăţile în euro, în zona Euro, au de regulă costuri foarte reduse, dar nu aceeaşi este situaţia şi în cazul tranzacţiilor transfrontaliere efectuate în monedele naţionale ale statelor membre sau în afara ei. Vreau să mă asigur că toţi europenii plătesc mai puţin când fac transferuri de bani în străinătate sau când fac retrageri din cont în timpul vacanţelor – indiferent ce monedă folosesc sau unde se află pe teritoriul UE”, a subliniat oficialul European.

Părţile interesate din varii sectoare sunt invitate să contribuie la la consultare, ce include un chestionar dedicat pentru consumatori. Pe baza răspunsurilor primite, Comisia va putea stabili paşii următori pentru atingerea obiectivului de reducere a costurilor. Consultarea publică se va încheia în data de 30 octombrie 2017.