„Fără violenţă în sport” – un program care a avut rezultate în Dolj

0
237

Ieri, a avut loc, la Prefectura Judeţului Dolj, şedinţa Comisiei judeţene de acţiune împotriva violenţei în sport. S-a aflat în discuţie toată problematica din domeniu şi s-au prezentat planurile de acţiune pentru viitorul sezon competiţional. Demn de remarcat este faptul că în sezonul sportiv recent încheiat nu au fost semnalate cazuri de gravitate deosebită şi nu au fost încheiate acte de cercetare penală şi aplicare de sancţiuni grave.

violentaLa sediul Prefecturii Dolj s-a desfăşurat, ieri, şedinţa Comisiei judeţene de acţiune împotriva violenţei în sport, fiind puse în discuţie problemele legate de prevenire, în primul rând, şi de protecţie a spectatorilor şi sportivilor înaintea, în timpul şi după desfăşurarea unor competiţii. Preşedinte al comisiei este subprefectul de Dolj, Cristian Şovăilă, cel care a şi deschis întâlnirea de ieri:

 „În activitatea desfăşurate în anul competiţional 2016-2017, totul a decurs conform planului aprobat şi nu am avut evenimente deosebite, iar aici trebuie să le mulţumim instituţiilor care au asigurat liniştea şi ordinea publică, pe lângă implicarea autorităţilor locale: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, Poliţia Locală Craiova. După inaugurarea noului stadion din Craiova, probabil că activitatea comisiei judeţene va fi una ceva mai dificilă, dar sunt convins că vom păstra această stare de normalitate şi nu vom avea probleme deosebite. Dar, mai bine vă pot da explicaţii cei care au prerogative în domeniu”.

Un sezon competiţional încheiat fără sancţiuni

Primul care a vorbit a fost Mihai Milu, reprezentantul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Dolj: „Am asigurat, în parteneriat cu toate instituţiile de ordine publică, toate condiţiile de siguranţă pentru desfăşurarea evenimentelor sportive. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj,  prin care s-au prelucrat toate măsurile de prevenire a unor fapte reprobabile în timpul desfăşurării unor competiţii. Pentru anul 2017-2018, vom continua cooperarea cu toate structurile din domeniu”. O voce importantă este cea a gen. Constantin Florea, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj: «Mulţumesc tuturor factorilor implicaţi în asigurarea ordinii publice la competiţiile sportive, parteneri cu noi, iar la Liga I de fotbal, ţinând cont că meciurile echipei „Universitatea” s-au desfăşurat la Dr. Tr. Severin, sprijinul a fost al colegilor noştri de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. În judeţ, am asigurat paza şi ordinea acolo unde a fost necesar. S-au desfăşurat acţiuni de prevenire a comiterii faptelor cu violenţă, mergând şi în unităţile de învăţământ preuniversitar, unde am prezentat riscurile la care se expun cei care comit fapte antisociale. Rezultatele obţinute au fost foarte bune, astfel că, după foarte mulţi ani, am avut un sezon competiţional încheiat fără vreo sancţiune sau dosar penal. Atrag atenţia că trebuie ca organizatorii competiţiilor să ne prezinte, cu cinci zile înaintea desfăşurării acestora, planurile de acţiune, astfel încât să vedem cadrul lor de încadrare la risc. Am avut şi vom avea o colaborare bună cu Asociaţia Judeţeană de Fotbal Dolj. De asemenea, recomandăm ca toate asociaţiile sportive să aibă stabilit personalul specializat pentru adoptarea măsurilor de siguranţă, mai ales unde sunt zone potenţiale de risc».

La rândul său, comisar-şef Mihai Stoian, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, a precizat: „Împreună cu partenerii noştri, am analizat riscurile, acolo unde au fost competiţii sportive. Facem parte dintr-un sistem integrat şi pot spune că, în ultimul an, nu am avut evenimente deosebite, ceea ce ne dorim şi suntem convinşi că va fi şi în viitor”. De asemenea, Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova, a menţionat: „După ce au expus datele cei dinaintea mea, prea multe nu am de adăugat. Poate doar că am fost prezenţi la toate competiţiile sportive din Craiova şi am asigurat, aşa cum o vom face şi în continuare, siguranţa tuturor celor prezenţi la evenimente. Şi la Polivalentă, şi pe Extensiv, paza oaspeţilor noi am pus-o în practică. Am colaborat foarte bine cu celelalte instituţii, de aceea nici nu a fost vorba de evenimente deosebite”.