CEO a cerut lista datornicilor de la Termo

0
313

Complexul Energetic Oltenia trece la represalii. Potrivit conducerii Termo, conducerea CEO a solicitat lista cu punctele termice din Craiova la care sunt arondate asociaţiile de proprietari cu debite foarte mari. Se aşteaptă ca, în termen de 10 zile, complexul să facă uz de prevederea contractuală care îi dă dreptul că sisteze agentul termic direct de la intrările în punctele termice.

termoSituaţia de la Termo se complică şi mai mult, Complexul Energetic Oltenia solicitând, ieri, conducerii SC Termo să îi pună la dispoziţie lista cu PT-urile (punctele termice) la care sunt arondate asociaţiile de proprietari cu debite uriaşe. Solicitarea vine ca urmare a faptului că societatea de distribuţie din Craiova, respectiv SC Termo, nu a reuşit nici până acum, în ciuda măsurilor extreme de debranşare a restanţierilor, să colecteze suma de 7 milioane de lei, cât este valoarea facturii pentru luna martie. „Astăzi (n.r. – ieri) am primit o solicitare din partea conducerii CEO de a le pune la dispoziţie situaţia cu punctele termice cu mari datorii. În acest moment, lucrăm la această listă, iar atunci când va fi gata o vom transmite complexului, la Târgu Jiu”, a precizat Sorin Iordache, directorul economic al SC Termo.

Clauză în contractul de furnizare

Potrivit conducerii Termo, solicitarea CEO de a şti cu exactitate care sunt punctele termice cu restanţe mari este perfect legală, ba, mai mult, societatea de termoficare este obligată, prin contract, să îi pună la dispoziţie furnizorului său toate informaţiile legate de situaţia plăţilor şi a abonaţilor. „Suntem obligaţi să oferim aceste date Complexului Energetic Oltenia. În contractul de furnizare pe care îl avem cu aceştia există şi o clauză care prevede acest lucru. Clauza a existat, de fapt, dintotdeauna, însă nu au făcut uz de ea până acum”, a explicat Sorin Iordache. SC Termo are la dispoziţie 10 zile să trimită situaţia datornicilor, pe puncte termice, după care se aşteaptă reacţia conducerii CEO.

S-ar putea opri furnizarea la punctele termice

termo 1Reprezentanţii SC Termo spun că există două căi de urmat, iar CEO va decide pe care va merge. Există varianta ca o parte din punctele termice raportate de societatea de termoficare sau toate să fie trecute pe un program redus de apă caldă. Aceasta ar fi, potrivit conducerii SC Termo, o variantă optimistă. Însă se înclină să se meargă pe cea de-a doua variantă, în care punctele selectare să fie decuplate de la furnizare direct de către CEO. „Noi mai aveam varianta de a debranşa, în cadrul unei asociaţii, blocurile cu datorii foarte mari. Mergeau oamenii noştri în subsolurile blocurilor şi, pe bază de proces-verbal, se ridicau contorii de apă caldă şi căldură. După ce se va implica CEO, agentul termic nici nu va mai ajunge până la nivelul blocurilor, urmând să fie oprit de la intrarea în punctul termic”, a explicat Sorin Iordache.

Repornirea ar urma să fie discutată cu CEO

Odată oprite punctele termice, repornirea lor va intra în sarcina CEO şi va fi mai dificil de realizat, deoarece va fi necesar să se discuta cu aceştia. „Măsura este una perfect legală, foarte dură pentru craioveni. La un punct termic, de regulă, sunt şi mulţi craioveni care şi-au plătit facturile şi care vor fi decuplaţi, automat, cu toţi ceilalţi care sunt arondaţi la punctul termic. Nemulţumirile acestora sunt justificate, le luăm în calcul, dar nu putem să le oferim, din păcate, nici o alternativă. De această dată, repornirea se va negocia cu cei de la CEO şi în condiţiile pe care aceştia le vor impune, probabil de plată la zi a tuturor datoriilor”, a mai spus Sorin Iordache.

SC Termo a debranşat 45 de asociaţii

termo 2Până la solicitarea CEO, SC Termo a debranşat, în cadrul celor trei runde de ridicare a contorilor, un număr de 45 de asociaţii de proprietari, toate cu debite uriaşe. Potrivit conducerii societăţii de termoficare, pe lista solicitată de CEO se vor regăsi, automat, acele puncte termice la care sunt arondate cele 120 de asociaţii de proprietari pe care, iniţial, SC Termo le inclusese în programul de debranşare. Faţă de ritmul treptat adoptat de Termo – asociaţiile fuseseră programate să fie debranşate în serii de câte 15, este de aşteptat ca CEO să treacă la represalii mult mai rapid. Reamintim că SC Termo are în derulare cu plan de reorganizare, stabilit pe trei ani, pentru plata către CEO a unui debit de 370 milioane de lei, acumulat din cauza faptului că locatarii nu îşi plătesc facturile de apă caldă şi căldură.

Fuziunea Termo-CEO, din nou pe tapet

La un moment dat, în paralel cu acţiunea de debranşare la nivel de scară de bloc, pornită de SC Termo, municipalitatea a readus în discuţie posibilitatea înfiinţării unei noi societăţi de termoficare, care să aibă doi asociaţii – CLM Craiova şi CEO. Avantajele ar fi, susţin autorităţile, de ambele părţi. Craiova ar reuşi, în felul acesta, să acceseze un proiect cu finanţare europeană pentru modernizarea instalaţiilor şi introducerea sistemului de furnizare a agentului termic pe orizontală, care ar oferi posibilitatea tehnică de a se face debranşări individuale. De cealaltă parte, CEO ar avea de câştigat întrucât Termo II, fiind o centrală care funcţionează pe sistem de co-generare, se va menţine în funcţiune indiferent de modul cum ar evolua situaţia economică a companiei, la un moment dat, având asigurat consumul de către toată  populaţia Craiovei, iar pe timp de vară de către uzinele Ford.