S-a încheiat prima sesiune de admitere la licenţă – Facultăţile umaniste au atras candidaţii cu cele mai mari medii la bacalaureat

0
395

Absolvenţii de liceu din Dolj care au promovat bacalaureatul pot răsufla uşuraţi: au terminat şi cu concursul de admitere la facultate. În acest an, la Universitatea din Craiova, cele mai mari medii de admitere s-au înregistrat la specializările facultăţilor de Litere şi Ştiinţe Sociale. Aici linia s-a tras la punctaje de 9.45 şi nu a coborât sub 8.40. Spre aceste domenii de licenţă s-au îndreptat şi doi dintre absolvenţii de liceu care au promovat bacalaureatul cu media 10. Nici în cazul celorlalte facultăţi ştafeta nu a scăzut sub 7.00.

În aceste zile, candidaţii care au optat pentru mai multe specializări sau chiar facultăţi trebuie să se hotărască la ce secţie vor rămâne pentru a începe viaţa de student. Se trece astfel la ultima selecţie a viitorilor „boboci”, care vor ocupa locurile de la buget. Aceştia trebuie să confirme faptul că vor rămâne la specializarea la care au fost declaraţi „admişi” prin depunerea actelor de studii în original, respectând calendarul stabilit şi afişat de fiecare facultate. Cine nu se prezintă la secretariat este căzut din drepturile de viitor cursant şi locul ocupat este declarat „liber”. În acest fel facultăţile vor stabili dacă în toamnă vor avea nevoie de o nouă sesiune de admitere pentru ocuparea tuturor locurilor prevăzute în planul de şcolarizare.

9.45 – ultima medie la RISE

Cea mai mare concurenţă a fost la facultăţile umaniste. Spre exemplu, la specializările Sociologie, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Jurnalism din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale au fost şi 6 candidaţi pe un loc la buget. La concursul de admitere s-au luat în considerare doar rezultatele de la bacalaureat. Iar candidaţii declaraţi admişi au avut medii mari. La Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) s-a tras linie la media 9.45. De altfel, spre acest domeniu de licenţă s-a îndreptat şi unul dintre cei 10 elevi din Dolj care au promovat bacalaureatul cu media 10.00. Este vorba de Elena Mihaela Talpoşi, absolventă a Liceului „Mihai Viteazul” din Băileşti. Şi la Jurnalism ultima medie de admitere a fost 9.40. Tot la diferenţă de cinci sutimi a fost şi secţia Ştiinţe Politice, cu ultima medie de admitere pe locurile de la buget de 9.35. La Geografie, Istorie şi Filozofie punctajul a mai scăzut, însă nu este deloc de neglijat, încât ultimele locuri au fost 8.96, 8.71 şi 8.40. La Facultatea de Litere, cea mai mare concurenţă a fost înregistrată la specializările Engleză şi Limbă modernă, Comunicare şi Relaţii publice şi la Traducere şi interpretare, la care ultimele medii au fost 9.33, 9.17 şi 9.07. Până la 8.66 s-a intrat şi la  specializările Limba română – Limba modernă, Limba şi literatura română – Filologie clasică, Limba franceză şi o limbă modernă, Pedagogia  învăţământului preşcolar şi primar. Tot sub umbrela facultăţii de Litere se află şi specializările Teatru, Arte-Muzică; la această specializare primul candidat a avut chiar media 10.00.

La Matematică-Informatică ultima medie a fost 7.50

Şi la facultăţile din cu profil real au fost mulţi candidaţi. Ultima medie de admitere a scăzut însă în aceste cazuri şi sub 8.00. La Matematică-Informatică, de exemplu, prima medie de admitere a fost 9.85, dar ultima este de 7.50. Au fost puse în joc 165 de locuri. La Economia şi Administrarea Afacerilor, lista candidaţilor admişi se realizează după ce aceştia îşi vor depune actele de studii în original. Sunt însă înscrişi 1.164 de candidaţi, ultimul având media la bacalaureat 6,16. Conducerea facultăţii a anunţat însă că va relua înscrierile în perioada 5-16 septembrie a.c. Anunţ pentru o nouă sesiune de admitere în toamnă a dat şi Facultatea de Fizică.

***

La Drept s-a tras linie la 6.50

Facultatea de Drept a fost singura unitate de învăţământ superior a Universităţii din Craiova care şi-a menţinut concursul de admitere pe bază de probă scrisă pentru locurile de la buget. Au fost înregistraţi puţin peste doi candidaţi pe loc. Mediile de admitere au început de la 9.79, dar s-a tras linie la 6.50. Examenul scris a scos în evidenţă şi faptul că elevi de 9.30 la disciplina Limba şi literatura română la liceu nu au reuşit să obţină nici măcar 5 la concursul de admitere. Proba scrisă nu a fost aplicată pentru toate specializările. La Administraţie Publică admiterea a fost pe bază de dosar, ultima medie fiind 9.30. Tot pe bază de dosar a fost admiterea şi pentru locurile la taxă ale acestei facultăţi.