Liceul Teoretic “Tudor Arghezi” din Craiova, promotor al educaţiei STEM

0
1276

În săptămâna 30 mai – 3 iunie, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” este gazda unui amplu eveniment de formare pentru elevi, primind 24 de oaspeți, 18 elevi însoțiți de şase profesori, din trei ţări europene: Portugalia, Polonia și Ungaria, la care se alătură virtual partenerii din Italia. Aceştia participă, alături de elevii liceului craiovean, la o sesiune intensivă de formare, organizată în cadrul Proiectului de parteneriat strategic  “Social Values STEM from European Heritage”, pe care Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” din Craiova îl implementează în calitate de coordonator european. Finanţat din fonduri europene prin programul „Erasmus+”, proiectul se află în ultimul an de implementare.

Este un program amplu, european, prin care elevii sunt îndemnaţi să înveţe ştiinţele exacte. „Prin acest proiect, ne propunem să motivăm elevii pentru studiul matematicii și științelor, corelând conceptele teoretice specifice ştiinţelor exacte, cu aplicațiile lor practice din viața de zi cu zi. În cadrul acestui proiect am studiat, pe parcursul celor trei ani de implementare, din perspectiva STEM, megastructuri, alte importante realizări tehnologice și arhitectonice, precum: tunelul Eurasia, Hidrocentrala Porțile de Fier, Grădinile verticale din Milano, Podul Vasco da Gamma din Portugalia, prin abordări cross-curriculare. În acest ultim modul de formare elevii noștri au oportunitatea de a studia, din perspectiva fizicii, chimiei și biologiei, formarea teraselor de calcar de la Pamukkale- Turcia,  salina Turda-România, peștera ”Mira de Aire” -Portugalia, cotul Dunării- Ungaria, etc. Activitățile sunt structurate flexibil și inovativ, îmbinând mobilitatea fizică cu cea virtuală”, a precizat coordonatorul acestui proiect, prof. Anca Bărbulescu.

Activităţi specifice de formare

În decursul unei săptămâni, sunt organizate activităţi specifice de formare. ”Pe parcursul acestei săptămâni, sunt organizate activităţi specifice de formare, atât în cadru formal, cât şi informal (vizite de studiu la Departamentul de Fizică al Facultății de Științe din cadrul Universității din Craiova, la salina Ocnele Mari, la izvoarele minerale de la Băile Olănești, acţiuni de team-building, workshop-uri tematice  implementate în echipe multinaționale, studii de caz, etc.)”, a precizat directorul adjunct al liceului, prof. Maria-Cristina Rotaru.