Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova, din nou pe podium!

0
585

scoala mihai viteazulConcursul Naţional de Educaţie Ecologică Școala Zero Waste ediţia 2017 a ajuns la final.

Pe durata celor 9 săptămâni de concurs, şcolile participante au fost încurajate (şi punctate pentru asta) să organizeze numeroase sesiuni de educaţie ecologică, proiecţii de materiale educative şi ateliere de reciclare creativă, atât pentru ei, cât mai ales pentru ceilalţi elevi din şcoală şi pentru comunitatea locală.

Ediţia 2017 a concursului a pus accent pe conceptul „think global, act local”, iar activităţile cu număr mare de puncte vizau acţiuni complexe, de la găsirea de soluţii pe care le pot aplica fiecare dintre elevii participanţi pentru a-şi reduce amprenta de carbon, înţelegerea conceptului „butterfly effect” şi efectele globale pe care le au poluarea şi defrişările masive, până la găsirea şi implementarea de soluţii pentru a nu genera deşeuri.

Cei 20.517 elevi direct înscrişi în competiţia SZW2017 au realizat 93 de acţiuni de curăţenie şi 65 de acţiuni de plantare (cu peste 10.000 de puieţi de arbori forestieri şi pomi fructiferi plantaţi). Au fost recuperate 28 de tone de plastic, 100 de tone de hârtie şi carton, 2,8 tone aluminiu şi 11,8 tone deee-uri. „Bike to school”, „Ziua fără hârtie la şcoală” (unde atât profesorii cât şi elevii au fost încurajaţi să găsească metode alternative de predare şi învăţare, fie folosind tehnologia, fie ieşind în aer liber şi observând natura), „Creşte-ţi singur mâncarea” (în care şi-au plantat propria grădină la şcoală, învăţând astfel să aibă grijă de plante şi să se şi bucure de rodul acestora) sunt doar câteva dintre activităţile implementate cu succes în ediţia din acest an a competiţiei Școala Zero Waste.

„Copiii de azi sunt adulţii care vor inventa ziua de mâine. Pentru că ne-am asumat misiunea de a crea un viitor mai bun, am ales să sprijinim proiectul Școala Zero Waste ediţia 2017, care îşi propune să formeze adulţi responsabili, capabili să genereze schimbări în bine. Dorim să-i felicităm pe toţi participanţii la acest proiect, care şi-au adus astfel contribuţia la o lume mai curată”, a declarat Cristina Hanganu, Directorul Departamentului de Comunicare şi CSR al Lidl România.

Marii câştigători ai ediţiei cu numărul 5 a concursului Școala Zero Waste sunt:

Premiul I şi Trofeul „Scoala Zero Waste” 2017 – Tablă interactivă şi videoproiector oferite de partenerul proiectului Continental Anvelope Timişoara

Școala Gimnazială “Ion I. Graure”, Bălteni, Judeţul Olt

 

Premiul II – Calculator şi imprimantă multifuncţională

Liceul Tehnologic Turceni, Judeţul Gorj

 

Premiul III – Videoproiector

Școala Gimnazială “Mihai Viteazul”, Craiova, Judeţul Dolj

 

Menţiuni – Imprimantă multifuncţională

Școala Gimnazială „Petre Sergescu”, Drobeta Turnu Severin, Judeţul Mehedinţi

Liceul Tehnologic Bîlteni, Structura Școala Gimnazială Nr.1, Peşteana-Jiu Bîlteni, Gorj

Profesorii coordonatori ai primelor 3 şcoli clasate primesc câte o tabletă din partea organizatorilor, pentru a-i ajuta în continuare în procesul educaţional. Le mulţumim pentru implicare şi îi felicităm pe toţi profesorii coordonatori pentru susţinerea educaţiei ecologice şi a protecţiei mediului înconjurător.

„Continental Anvelope Timişoara sprijină proiectul „Școala Zero Waste”, creat şi derulat de EcoStuff România încă din 2013, de la momentul când ni s-a propus acest parteneriat. Suntem încântaţi să constatăm că de la an la an programul se extinde la nivelul întregii ţări, fiind implicaţi până acum peste 60.000 de elevi, din peste 600 de şcoli, care învaţă să fie responsabili cu mediul înconjurător. Încă de la început acest proiect ne-a atras interesul datorită componentei sale ecologice, iar următorul lucru a fost să apreciem educaţia pe care proiectul o oferă elevilor de şcoală gimnazială. Este foarte important ca generaţia tânără să crească apreciind un comportament prietenos cu mediul înconjurător” – Anca Fiat, Manager Comunicare şi Relaţii Publice, Continental Anvelope Timişoara

Cei mai dedicaţi şi implicaţi elevi din cadrul primelor 10 şcoli clasate – celor 5 premiate li se adaugă Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Tulcea, Judeţul Tulcea, Școala Gimnazială „Carol I”, Curtea de Argeş, Judeţul Argeş, Școala Gimnazială Nr. 1, Căpuşu Mare, Judeţul Cluj, Liceul Teoretic Special „Iris”, Timişoara, Judeţul Timiş şi Școala Gimnazială „Fülöp Áron”, Feliceni, Judeţul Harghita – împreună cu profesorul coordonator vor participa în perioada 23 – 27 August la Tabăra „Zero Waste Summer Camp” organizată în Judeţul Arad. Dintre aceşti elevi vor fi desemnaţi câştigătorii ediţiei 2017 a Concursului. Selecţia acestora se va face în urma unui mini-concurs pe o temă dată. Premiile vor consta în laptop, biciclete, tablete şi multe altele oferite de Continental Anvelope Timişoara, partener tradiţional al concursului, împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun.