Concursul de folclor “Vis de copil”, organizat de Ansamblul „Muguraşul”

0
382

Ziua Internaţională a Copilului este sărbătorită prin joc de voie bună la Şcoala Gimnazială “Leşile” din localitatea doljeană Şimnicu de Sus, care găzduieşte astăzi Concursul Judeţean de folclor ,,Vis de copil”. Evenimentul este organizat de Ansamblul „Muguraşul”, pentru a marca 35 de ani de activitate. Vor participa 14 instituţii de învăţământ din judeţ (Şcolile Gimnaziale Işalniţa, Bratovoieşti, Teasc, Drăgoteşti, Robăneşti, Mischii, Grădiniţa “Floarea Albastră”, Liceul Tehnic „Al. Macedonscki” Melineşti ş.a.).

Dansul popular, ca formă de exprimare şi de comunicare artistică, este un tip de activitate care dobândeşte o tot mai mare eficienţă în munca cu elevii. Copiii iubesc mişcarea, muzica, iar elementul emoţional implicat în acest gen de activităţi oferă mişcării atractivitate şi motivaţie, mobilizează forţele copilului şi-i produce bucurie, mulţumire. Dansul popular contribuie la îmbunătăţirea motricităţii datorită marii varietăţi a mişcărilor, repetate în condiţii variate, influenţează asupra unor calităţi motrice, cu precădere asupra îndemânării şi rezistenţei generale.

“Dansul reprezintă pentru elevi o formă excelentă de activitate, capabilă să favorizeze fortificarea organismului, organizarea în mod plăcut şi util a timpului liber. Prin frumuseţea costumelor şi a melodiei, prin supleţea şi expresivitatea mişcărilor, prin vioiciunea pe care o imprimă copiilor, jocul popular contribuie în mare măsură la realizarea educaţiei pentru valori folclorice locale. Realizarea unei influenţe artistice este însoţită şi de acţiunea de cultivare la elevi a sentimentelor de demnitate şi mândrie naţională, pentru frumuseţea şi valoarea incontestabilă a tezaurului folclorului nostru, creat de popor în decursul timpului. Dansul popular, muzica populară, strigăturile şi portul naţional devin puternice mijloace de descoperire şi valorificare a posibilităţilor spirituale, creatoare a poporului nostru. În opinia noastră folclorul românesc este o religie, o închinare şi o spovedanie, este cel mai curat şi mai frumos produs al sufletului ţăranului român”, au precizat organizatorii Concursului Judeţean “Vis de copil”.

Din dorinţa de a transmite din generaţie în generaţie folclorul românesc, la iniţiativa profesorului Dincă Constantin s-a înfiinţat în anul 1978 Ansamblul „Muguraşul”.  Repertoriul ansamblului conţine dansuri din folclorul coregrafic oltenesc tradiţional şi din celelalte zone ale ţării – Moldova, Transilvania şi Dobrogea.