Mircea-Dan Matei directorul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova a anunţat că sunt semne de revigorare economică pentru că au început să crească exporturile în sudul ţării şi s-a diminuat deficitul comercial. În Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş şi Teleorman activitatea economică la frontiere s-a intensificat în 2011 crescând încasările de TVA, accize şi taxe vamale. De la an la an, odată cu creşterea economică a ţării, au crescut şi veniturile directorului de la DRAOV Craiova Mircea-Dan Matei, conform declaraţiilor de avere.
Când a fost numit director la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova, în iunie 2009, Mircea-Dan Matei avea o declaraţie de avere sărăcăcioasă, nedemnă de o asemenea funcţie. Avea un autoturism Nissan Almera din 2006 şi câştiga într-un an de zile din funcţia de director la DRAOV Craiova 19.616 lei. Soţia acestuia avea câştiguri cu mult peste el, încasând într-un an 27.562 lei. Nu avea declarată nici o clădire şi nici vreun depozit bancar. Un an de criză, nefast pentru cei angajaţi la stat, în care Guvernul Boc anunţa că trebuie reduse cheltuielile în mod drastic.
Mircea-Dan Matei de la Nissan Almera la BMW
Pentru majoritatea românilor anul 2010 a fost unul de cumpănă, veniturile acestora fiind reduse în mod vizibil, puterea de cumpărare scăzând şi ea în mod drastic. Însă nu pentru toţi a fost un an atât de rău. Mircea-Dan Matei a prosperat, veniturile acestuia crescând în mod vizibil, iar una peste alta a dat şi norocul peste el trecându-şi în dreptului numelui în declaraţia de avere două apartamente. Declaraţia de avere a lui Mircea-Dan Matei din 2010 are mult mai multe rubrici completate decât în 2009. Două apartament a dobândit Mircea-Dan Matei în 2010, valoarea impozabilă a unuia fiind de 200.000 lei iar a celuilalt de 400.000 lei. Modalitatea de dobândire a apartamentelor este prin moştenire. Tot în 2010 Mircea-Dan Matei şi-a cumpărat un BMW, anul fabricaţiei 2006. Fiind un om chibzuit a reuşit să economisească nişte bani, declarând două depozite bancare: unul la BCR de 4.400 de euro şi altul la BRD de 3.000 de euro. Şi câştigul anual a crescut în 2010, când toate salariile au fost tăiate cu 25%. Dacă în 2009 încasa ca director 19.616 lei, anul trecut a avut un venit de 40.221 lei. În schimb veniturile soţiei acestuia au scăzut la 15.000 lei. O altă schimbare faţă de anul 2009 a intevenit în declaraţia de interese, Mircea-Dan Matei devenind membru ProLex.
De la 40.221 lei la un venit anual de 64.703 lei
Nici în 2011 lui Mircea-Dan Matei nu i-a mers rău. Este uşor de observat că de la an la an situaţia finaciară a acestuia s-a îmbunătăţit vizibil. Venitul anual din salariu a crescut la 64.703 lei, şi şi-au revenit şi încasările soţiei acestuia, de la 15.000 lei la 22.400 lei. Depozitele bancare au crescut şi ele, fiecare ajungând la 5.000 de euro. Şi cum norocul nu l-a ocolit deloc pe Mircea-Dan Matei de când a fost numit director la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova, s-a mai trezit cu încă o moştenire, de data aceasta de 197.000 lei. Şi pentru că nici în 2011 nu a fost risipitor a reuşit să îşi mai pună deoparte încă 22.000 lei.
„Reforma a fost dură, dar corectă”
Situaţia lui Mircea-Dan Matei arată exact cu arată reforma cu care se lăuda Emil Boc la Băile Felix în faţa prefecţilor. Salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost pusă în ordine „într-un sistem pe care nimeni nu-l avea sub control”. „Acum există o situaţie predictibilă şi coerentă, făcută pe baza unei expertize de specialitate şi de aşezare a profesiilor în România şi a plăţii acestora în conformitate cu complexitatea muncii, cu gradul de dificultate, cu expertiza profesională, astfel încât să avem o lege corectă”, declara Emil Boc. Şi tot Emil Boc spunea că „reforma a fost dură, dar corectă”. Şi a avut dreptate. Dură pentru majoritatea românilor şi bună pentru clientela lor politică.
Directorul adjunct la două instituţii de stat în acelaşi an
O situaţie care este în contradicţie cu afirmaţiile lui Emil Boc despre reforma aparatului bugetar se găseşte tot la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova. Este vorba de Octavian Florin Ion care este director executiv adjunct. Din 2009 până în 2011 şi declaraţia acestuia s-a schimbat din bine în mai bine. Interesant la Octavian Florin Ion este de urmărit funcţiile pe care le-a avut de-a lungul timpului. În 2009 era membru în Consiliul de Administraţie al R.A. Termoficare, consilier parlamentar, consilier vânzări, agent comercial şi director executiv adjunct la DRAOV Craiova. În 2010, Octavian Florin Ion încasa 4.342 ca director executiv adjunct al DRAOV Craiova, 8.284 lei ca director adjunct la Direcţia pentru Tineret şi Sport Dolj, 10.465 lei din prestările de consilier parlamentar, 1.120 lei ca agent de vânzări, ca membru C.A. la R.A. Termoficare mai încasa 340 de lei şi pentru că ajunsese şi consilier municipal mai încasa încă 1.800 lei.
Cât mai multe salarii din bani publici pentru pedelişti
În 2011 Octavian Florin Ion a renunţat la C.A.- uri, la consilierea parlamentară, la vânzări şi la funcţia de director adjunct la Direcţia pentru Tineret şi Sport Dolj. În schimb i-a crescut în mod considerabil venitul anual ca director executiv adjunct la DRAOV Craiova, la 37.823 lei, a devenit şef serviciu la Primăria Craiova de unde câştigă 2.832 lei şi din funcţia de director de vânzări la SC SOFT ROM GROUP SRL mai încasează 1.778 lei. Octavian Florin Ion a declarat şi suma de 6.641 lei câştigată din funcţia de consilier municipal până la data de 31 martie a.c., când şi-a dat demisia. Guvernul Boc face reformă în România şi nu numeşte pe nimeni politic în nici o funcţie. În 2009 Octavian Florin Ion era secretar al BPL al PDL Dolj. În timp ce unii pedeliştii încasează câte trei salarii din bani publicii, sunt românii care nu au bani să îşi înmormânteze într-un mod decent morţii.