Spitalele doljene aşteaptă finanţare – Discuţii aprinse, pe marginea contractului-cadru, la Prefectură

0
332

Mai-marii sistemului sanitar doljean şi-au dat, ieri, întâlnire, la Prefectura Dolj, pentru a discuta pe marginea semnării contractului-cadru de către unităţile spitaliceşti din judeţ. După cum bine se ştie, noul acord ar fi trebuit să intre în vigoare începând de astăzi, 1 iunie a.c., dar, pentru că formalităţile necesare nu pot fi îndeplinite la timp, în lipsa normelor metodologice de aplicare, acesta va fi, cel mai probabil, amânat pentru luna iulie.

Stelian Voinea

La întâlnirea de ieri au fost prezenţi, pe lângă prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, dr. Stelian Voinea, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, Mihai Soare, liderul Sindicatului Sanitas la nivel judeţean, Ileana Ionescu, dar şi manageri de spitale. Discuţiile s-au axat pe modul în care vor fi finanţate unităţile spitaliceşti, în următoarea perioadă. Deocamdată, cei de la DSP Dolj au declarat că sunt în aşteptarea publicării normelor metodologice la contractul-cadru, în funcţie de care reprezentanţii spitalelor vor şti pe ce bugete se bazează. „S-a aprobat contractul-cadru, dar nu au apărut normele metodologice, aşadar, noi nu putem şti ce sume vor primi spitalele. Finanţarea în Sănătate se face după următorul mecanism: toţi banii provin din venituri proprii, respectiv din serviciile pe care spitalul le vinde Casei de Asigurări de Sănătate şi pentru care primeşte bani, o anumită sumă. Deci, toată finanţarea este fixată după normele metodologice, care sunt semnate de Colegiul Medicilor, de sindicate, de patronate, de primul-ministru şi aşa mai departe”, a declarat dr. Stelian Voinea, şeful DSP Dolj. Acesta a subliniat că „lupta” nu trebuie să se dea pe contractul-cadru, ci pe tariful pe care normele metodologice îl fixează privind serviciul medical, întrucât există o diferenţă clară între tariful pe caz rezolvat şi cel pe zi de spitalizare.

Soarta spitalelor depinde de contractul cu CAS

O altă problemă ridicată a fost aceea a încadrării cheltuielilor de personal într-un procent care nu trebuie să depăşească 70% din bugetul total. În situaţia în care finanţarea nu este una corespunzătoare, există riscul ca spitalele să rămână fără medicamente sau aparatură. În aceste condiţii, pentru a putea plăti, spre exemplu, tichetele de masă, managerii ar trebui, în mod obligatoriu, să găsească o sursă de venit. „A mai venit un ordin potrivit căruia plafonul maxim al cheltuielilor de personal este de 70%. În momentul în care trebuie să cheltui maximum 70% cu personalul, ce-ţi rămâne să foloseşti în rest? Dacă tu ai un buget mic, atunci cu acei 30% care îţi rămân, nu o să ai bani nici de medicamente, nici de aparatură şi nu o să poţi asigura nici utilităţile. În cheltuielile de personal intră şi tichetele de masă, iar în momentul în care acestea depăşesc 70%, trebuie găsită în altă parte o sursă de finanţare. De unde? Păi le scazi sporurile, de exemplu sau nu mai plăteşti orelele suplimentare. Trebuie să găseşti o modalitate, pentru că nici CAS, nici Ministerul Sănătăţii nu pot să dea bani pentru tichete de masă. Tu, ca manager de spital, trebuie să fii într-atât de dibace, încât să-ţi poţi aranja bugetul conform necesităţilor”, a explicat directorul DSP Dolj.

Mihai Soare

Clasificarea spitalelor influenţează bugetul alocat CAS Dolj

La rândul său, preşedintele CAS Dolj a ţinut să precizeze că instituţia pe care o conduce nu finanţează spitalele din judeţ, ci cumpără servicii medicale de la acestea. „În baza prevederilor legale în vigoare, CAS Dolj încheie cu unităţile sanitare contracte de furnizare de servicii medicale, în limita prevederilor bugetare aprobate. Nicidecum noi nu finanţăm spitalele din acest judeţ. Modul în care cumpărăm servicii şi câte servicii cumpărăm, ne spun normele de aplicare la contractul-cadru, care, din informaţiile pe care le am în acest moment, trebuie să apară în această noapte (n.r. – noaptea trecută)”, a afirmat Mihai Soare, şeful CAS Dolj. Acesta a adăugat că în momentul de faţă clasificarea spitalelor dezavantajează judeţul, întrucât, în funcţie de respectiva ierarhizare, va fi influenţat şi bugetul alocat CAS Dolj.

Război între Ministerul Sănătăţii şi CNAS

Tot la întrunirea de ieri, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Dolj a avertizat că, în curând, va apărea o serie de criterii la internare, foarte precise, peste care nu se va putea trece, drept urmare, CAS va verifica foarte atent modul în care se vor face internările. Asta după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că intenţionează să modifice condiţiile în care românii pot fi internaţi în spitale. Astfel, ar trebui ca numai persoanele ce se confruntă cu pierderea subită a conştienţei, a vederii sau auzului, care au puls şi tensiune anormale, febră persistentă timp de câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă, vor putea fi internate. Toate acestea ar urma să intre în vigoare, dacă proiectul întocmit de CNAS în acest sens va fi aprobat. Însă, Ministerul Sănătăţii a anunţat că respinge criteriile propuse de Casa Naţională de Asigurări.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate propune următoarele criterii de internare:

* Va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată la distanţă de cel puţin cinci minute.

* Şi persoanele cu tensiune anormală (presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg), cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului (pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistă în momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului – vor putea fi internate în spital.

* Vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore, însă nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.

* Vor putea fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius), cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.

* Nici persoanelor care au o deshidratare severă la momentul sosirii la spital, celor cu anomalii ale electrocardiogramei, sau celor care prezintă durere paralizantă sau durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală, nu li se va refuza internarea.


Medicii de familie refuză contractul cu CAS

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Dolj, dr. Mirela Profir, a anunţat că, începând de astăzi, medicii de familie nu mai pot elibera pacienţilor reţete gratuite sau compensate, deoarece pe data de 31 mai a.c. au expirat contractele cu CNAS. „În condiţiile în care nouă ne expiră astăzi (n.r. ieri) contractele cu Casa, în acest moment nu cunoaştem normele noului contract-cadru. Deşi am solicitat o perioadă de minimum 15 zile în care să putem studia noile norme – iar pentru această perioadă să încheiem un act adiţional la actualul contract – nu am primit nici un răspuns. Ca atare, de mâine (n.r. astăzi) nu vom mai putea elibera reţete gratuite sau compensate”, a precizat dr. Mirela Profir.

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi RADU ILICEANU