Împreună, pentru ajutorarea tuturor

0
419

Ieri, la Casa Universitarilor din Craiova, în Sala „Mihai Eminescu”, a avut loc prima ediţie a „Conferinţei Internaţionale de Ştiinţe Sociale şi Umaniste: Forum on Studies of Society”, amfitrion fiind Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova. Sunt mai mulţi parteneri în proiect, inclusiv din alte ţări.

 Parteneri sunt, în program, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, Faculty of Philosophy and Faculty of Economics , St. Cyril and St. Methodius University (Bulgaria), Faculty of  Science and Literature and Faculty of Economics and Administrative Sciences, Sulleyman Demirel University (Turcia), The Off-Campus Faculty of Law & Social Sciences in Stalowa Wola, The John Paul II Catholic University of Lublin (Polonia) şi Volegiul Vaţional al Asistenţilor Sociali – Filiala Dolj. La conferinţă s-au înscris peste 140 de participanţi, dictzoranzi, cercetători şi profesori din peste 32 de instituţii de învăţământ superior din România, Albania, Bulgaria, Turcia, Nigeria, Kazakhstan, Polonia şi Belgia. Cuvântul de deschidere a aparţinut conf.univ.dr.  Ionuţ Şerban, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale , din cadrul Universităţii din Craiova: „Suntem onoraţi pentru un asemenea eveniment. Lansez, dacă se poate spune aşa şi o provocare: aceste deszbateri vor avea loc, la ediţia următoare, la Bucureşti, şi cred că ştafeta va fi preluată de către colegul meu, prof. univ.dr. Adrian Dan,  din cadrul Universităţii din Bucureşti. În ceea ce ne priveşte, vom lansa, în foarte scurt timp, o publicaţie de specialitate, chiar la New-York”. Nominalizat, Adrian Dan nu a rămas dator: „Sigur, sunt bucuros că particip la o asemenea întîlnire şi unt convins că vor urma şi altele. În ceea ce priveşte provocarea colegului, aşa vom proceda. Dar, trecând peste nota de umor, vrem să aducem în faţa publicului importanţa sociologiei şi a asistenţei sociale. Ceea ce se face , astăzi, la Craiova, este un lucru mare şi vom perpetua această iniţiativă. Depinde de noi să-i determinăm pe politicieni să înţeleagă rolul sociologiei şi asistenţei sociale. ”

Aprecieri de la străini

Conferinţa a avut parte şi de un oaspete de marcă, prof.univ.dr. Rossen Rousev, din Bulgaria, care a ţinut să aprecieze eforturile craiovenilor şi i-a asigurat de tot sprijinul. De asemenea, au fost in tervenţii on-line ale partenerilor din străinătate (Turcia, Polonia), care şi-au arătat sprijinul pentru astfel de iniţiative. Lucrările s-au desfăşurat pe mai multe paliere, fiecare cu specificul său.

Povestea a început în 2009

S-a mers pe ideea, foarte bună, de marcare a încheierii „Zilelor Asistenţei Sociale”, în 2016 Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali (IFSW) propunându-şi, ca deviză, „Societatea prosperă atunci când demnitatea şi drepturile omului sunt respectate”. Lector univ.  Emilia Sorescu, a făcut unele precizări: „Vorbesc, pe lângă calitatea de cadru universitar, şi din cea de preşedinte a Filialei Dolj a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali. Este o manifestare binevenită, pe care o vrem devenită tradiţională. În anul 2009, a avut loc prima gală a Asistenţei Sociale în Dolj şi, de atunci, cu sprijinul Universităţii din Craiova şi al organizaţiilor neguvernamentale, ne-am dezvoltat şi am încercat, de multe ori am şi reuşit, să-i sensibilizăm pe oameni şi să-i facem să-şi ajute aproapele. Dacă vorbim de acţiunea de astăzi, că tot suntem în Postul Paştelui, am avut şi noi nevoie să ne organizăm, tot aproximativ 40 de zile. Cred că am reuşit. Încercăm, prin dezbateri, să evidenţiem progresele realizate în domeniul asistenţei sociale, în ceea ce priveşte rolul specialistului din domeniu, precum şi importanţa colaborării tuturor factorilor decizionali în crearea unei societăţi în care se manifestă grija pentru fiecare membru al său.”