Avocatul acuzat că a falsificat semnătura unui client care îl plătise „la negru” condamnat la închisoare cu suspendare

0
412

Judecătorii Curţii de Apel Craiova l-au condamnat, miercuri, 30 martie a.c., pe Bebe Băran, avocat în cadrul Baroului Mehedinţi, la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Avocatul a fost trimis în judecată de DNA Craiova pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi evaziune fiscală. Avocatul a încasat bani falsificând semnătura unui client care îl plătise „la negru”. Sentinţa nu este definitivă.

Reamintim că pe 2 septembrie 2015 s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care avocatul Bebe Băran a fost trimis în judecată. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au reţinut faptul că pe 6.07.2013, avocatul Bebe Băran (care face parte din Baroul Mehedinţi din anul 2010) a întocmit în fals un contract de asistenţă juridică prin contrafacerea semnăturii unei persoane la rubrica „Client”, în cuprinsul căruia a menţionat suma de 4000 euro, cu titlu de onorariu apărător. Ulterior, la data de 20.02.2014, uzând de documentul respectiv, inculpatul a determinat un executor judecătoresc care a acţionat fără să aibă cunoştinţă despre fals, să pună în executare silită contractul pentru recuperarea sumei de 4.000 euro de la persoana a cărei semnătură o falsificase. În urma procedurii de executare a fost recuperată suma de 5.075, 29 lei, din care s-au reţinut 2.764 lei cu titlu de cheltuieli de executare, restul de 2.411,29 lei fiind consemnaţi la dispoziţia inculpatului Băran Bebe, bani în posesia cărora acesta a şi intrat. În realitate, în cursul anului 2013, persoana a cărei semnătură a fost falsificată, a solicitat ajutorul inculpatului în vederea recuperării sumei de 20.480 euro de la o altă unitate de Parchet, ridicată cu ocazia unei percheziţii domiciliare. În acest sens, inculpatul a depus la unitatea respectivă o simplă cerere prin care solicita restituirea sumei de bani mai sus menţionată. Pentru acest “ajutor”, persoana respectivă i-a dat inculpatului Băran Bebe, fără să întocmească vreun înscris în acest sens, suma de 1600 euro, un autoturism marca Renault Laguna, evaluat de părţi la suma de 1600 euro şi i-a achitat suma de 500 euro pentru o excursie în Franţa. Ulterior, inculpatul nu a înregistrat în evidenţele contabile sumele şi bunurile primite cu titlu de onorariu avocaţial, în condiţiile de mai sus, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor financiare către stat în cuantum de 2.319 lei, după cum a comunicat DNA Craiova la momentul respectiv.

Miercuri, 30 martie a.c., Curtea de Apel Craiova a soluţionat cauza pe fond, avocatul fiind condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii: „Dispune ca inculpatul Băran Bebe să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare, în total 2 ani şi 4 luni închisoare. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei aplicate pe durata termenului de supraveghere de 3 ani”, se arată în hotărârea instanţei, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.