Centrul Universitar Craiova, premiat la Salonul PROINVENT

0
58


Centrul Universitar Craiova a obţinut patru medalii de excelenţă, două medalii de aur, precum şi Premiul I acordat de Universitatea Politehnică Bucureşti, în urma participării, în perioada 18-21 martie 2014, la ediţia a XII-a a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii, PROINVENT, care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca.

Centrul Universitar Craiova a fost reprezentat la Salonul de Inventică de prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniţă și conf. univ. dr. Dan Tarniţă, care au prezentat patru invenţii rezultate în urma cercetărilor echipei interdisciplinare formată din  specialişti de la Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, cu expertiză în biomecanică, bioinginerie medicală, ortopedie, mecatronică, materiale avansate, proiectare asistată de calculator. Diplomele de excelenţa Proinvent şi medaliile de aur au fost câştigate de echipa craioveană în urma prezentării invenţiilor tijă ortopedică centromedulară modular-adaptivă utilizată la tratarea fracturilor diafizare ale oaselor lungi şi protezei de cot tip cuplă sferică.

De asemenea, alte două diplome de excelenţă au fost obţinute în urma prezentării unui dispozitiv utilizat pentru ortezarea articulaţiei genunchiului uman  afectat  de gonartroză şi a unei reţele modular adaptivă bazată pe materiale inteligente. Premiul I al Universităţii Politehnice Bucureşti a fost obţinut prin invenţia proteză de cot tip cuplă sferică.

Ediţia a XII-a a Proinvent a reunit peste 400 de invenţii şi a avut ca tematică – materiale, procese şi produse inovative din domenii precum energie, mediu, sănătate, agricultură, resurse, etc. Organizatorul acestei ediţii a fost Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub egida  Ministerului Educaţiei, Cercetării,  Tineretului şi Sportului, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România-Filiala Cluj, Agenţia de Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova, Forumul Inventatorilor Români, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.