1-9 martie: ”Zilele Babelor” sau ”Zilele Babei Dochia”- între mit și adevăr

0
3821
Legenda Babei Dochia spune ca această bătrână a plecat cu turma ei de oi pe munte prea din timp, luându-și cu ea, nouă cojoace. Urcând muntele, ea a aruncat pe drum cojoacele, unul câte unul, văzând ca vremea se tot încălzea. În ultima zi, când Baba Dochia a ajuns îm varful muntelui, s-a lăsat un ger puternic care a înghețat-o pe femeie, dar și pe animalele ei, transformandu-le în stane de piatra. De atunci cele noua zile sunt numite Zilele Babei Dochia.
       Primele zile ale lunii martie sunt numite babe, în credința populară. La noi, la români, există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi, adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul respectiv pentru el, în funcţie de vreme, dar și cum va fi viitoarea soție.
        Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a alege o zi oarecare între 1 și 9 martie la întâmplare. O altă metodă este de a alege baba în functie de ziua de naștere: dacă ziua se află între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectivă, iar dacă data nașterii este formată din două cifre, se adună cele două, rezultând un număr între 1 și 9. De exemplu, dacă cineva este născut în data de 12 octombrie, se va proceda astfel: 1+2=3, deci „baba” este pe 3 martie.
         Dacă în ziua respectivă vremea este frumoasă, caldă, cu mult soare, atunci ea prevesteste un an fericit, cu împliniri, bucurii și belșug pentru cel care și-a ales acea zi, iar dacă în ziua aleasă drept „babă”, cerul este înnorat, vremea este ploioasă sau  ninsoare, atunci ea anunța pentru persoana respectivă un an sărac, cu necazuri, lacrimi și neîmpliniri.