ISU Dolj a sărbătorit 85 de ani de Protecţie Civilă în România

0
157

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj a organizat, ieri, o şedinţă festivă, dedicată sărbătoririi „Zilei Protecţiei Civile din România”, de la a cărei înfiinţare se împlinesc 85 de ani. Fuseseră planificate mult mai multe activităţi, însă zilele acestea, cadrele ISU Dolj au foarte multă treabă – exact lucrul pentru care a fost înfiinţată Protecţia Civilă: vin în sprijinul persoanelor care au nevoie de ajutor din cauza condiţiile meteo nefavorabile…  

Condiţiile meteorologice actuale şi necesitatea gestionării consecinţelor fenomenelor care au afectat zona Olteniei, în această perioadă, au dat peste cap planurile reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, care pregătiseră mai multe manifestări pentru a marca 85 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile. Astfel, s-a renunţat la expoziţia de tehnică de intervenţie, iar etapa finală a concursului de pictură pe teme de educaţie civică în domeniul protecţiei civile a fost transformată într-o expoziţie ad-hoc de pictură, la sediul ISU Dolj fiind expuse, ieri, cele mai reuşite desene realizate de elevii participanţi. Reprezentanţii ISU Dolj au promis, însă, că în perioada următoare va fi organizată şi festivitatea de premiere a celor mai bune desene înscrise în competiţie, aceasta constituind o prioritate a conducerii unităţii.

Alături de cadrele ISU Dolj, la şedinţa festivă dedicată sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile, organizată ieri, la sediul unităţii, au fost prefectul judeţului Dolj, Dan-Narcis Purcărescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor cu care pompierii colaborează îndeaproape în scopul realizării obiectivului comun – asigurarea climatului de siguranţă în comunitate, atât din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cât şi din cadrul altor ministere sau agenţii guvernamentale. Au fost prezentate mesajele de felicitare ale prim-ministrului României, ministrului Afacerilor Interne şi secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. A fost apoi, rândul invitaţilor şi inspectorului şef al I.S.U. Dolj, col. Constantin Florea, să evidenţieze importanţa tot mai accentuată a protecţiei civile, inclusiv în contextul actual, al fenomenelor meteo extreme, misiunea acestor oameni fiind să contribuie la înlăturarea efectelor acestora. „Aniversarea celor 85 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile îmi oferă deosebita ocazie de a exprima, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, respectul şi aprecierea noastră pentru toţi cei care construiesc prestigiul acestei instituţii, acţionând zi de zi sub deviza deplinei abnegaţii”, a spus Ion Prioteasa.

Festivitatea a continuat cu citarea personalului unităţii care a fost înaintat în grad, înainte de expirarea stagiului minim, ca recunoaştere a contribuţiei personale la îndeplinirea misiunilor instituţiei (1 ofiţer, 1 maistru militar şi 5 subofiţeri fiind avansaţi). În final, participanţii au fost invitaţi să admire desenele realizate de elevii din judeţul Dolj, expuse la sediul Inspectoratului, precum şi la prezentarea tehnicii de intervenţie din înzestrarea celei mai reprezentative subunităţi a ISU Dolj, Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova. În încheiere, comandantul ISU Dolj a mulţumit pentru recunoaşterea cu care pompierii sunt înconjuraţi de comunitate şi a dat asigurări că Protecţia Civilă rămâne vie şi mereu în slujba cetăţenilor!