Lichidator judiciar arestat pentru luare de mită

0
498

Un craiovean de 61 de ani, lichidator judiciar, a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a cerut administratorului unei firme aflată într-un proces de faliment 3.000 de euro pentru a-I întocmi un raport favorabil, astfel încât să nu atragă răspunderea patrimonială. Mai mult, a pretins că o parte din sumă, respectiv 1.000 de euro, sunt pentru judecătorul desemnat cu soluţionarea cauzei. Lichidatorul a fost prins în flagrant vineri, în parcare la Billa, în timp ce primea o tranşă de 1.000 de lei din şpagă, iar sâmbătă a fost arestat pentru 30 de zile.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 17 februarie a.c., Camelia I. a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj că, în cursul lunii ianuarie 2016, Constantin Florescu, în calitate de lichidator judiciar, într-un dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj sub nr. 5543/63/ 2014/a1, vizând procedura falimentului, i-a pretins concubinului său, Creţu Florin Lucian, administrator al SC “LU&LU” SRL, diverse sume de bani pentru a-l favoriza pe acesta în cadrul procedurii falimentului, în sensul întocmirii unui raport care să nu atragă răspunderea patrimonială.

 În denunţ, femeia a povestit că, pe 22 ianuarie a.c. a avut loc o întâlnire la supermarket-ul Kaufland – Craioviţa Nouă, pe parcursul căreia Florescu i-a pretins lui Creţu suma de 10.000 lei. Întrucât două zile mai târziu Creţu urma să părăsească ţara, Florescu i-a spus că de remiterea sumei să se ocupe concubine sa. Odată cu înregistrarea denunţului, a fost deschis un dosar penal, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA şi cu suportul DIPI, demarând cercetările.

 Ulterior, pe 18, respective 24 februarie, între denunţătoare şi Florescu Constantin au avut loc două întâlniri, pe parcursul cărora lichidatorul judiciar i-a pretins femeii suma de 3.000 euro, susţinând că 1.000 euro din aceşti bani erau destinaţi magistratului judecător desemnat cu soluţionarea dosarului de faliment, pentru obţinerea unei decizii favorabile. În final, la ultima convorbire telefonică, cei doi au stabilit ca vineri, 26 februarie a.c., la ora 11:00, să se întâlnească în parcarea magazinului Billa, din municipiul Craiova, pentru remiterea unei tranşe de 1000 euro, astfel că anchetatorii au pus la punct detaliile flagrantului.

Flagrant realizat în parcare la Billa

Au fost marcate criminalistic bancnotele necesare, iar vineri dimineaţa, conform înţelegerii, în jurul orei 10.40, denunţătoarea a ajuns în parcarea magazinului Billa, s-a aşezat în apropierea uşilor de acces în punctul comercial, iar după circa cinci minute şi-a făcut apariţia şi Constantin Florescu. Cei doi au stat de vorbă circa 8-10 minute, timp în care inculpatul i-a dat asigurări denunţătoarei că o parte din suma pretinsă anterior va fi remisă magistratului judecător de la Tribunalul Dolj, arătându-şi disponibilitatea de a completa cu banii proprii diferenţa, iar la finalul acestora denunţătoarea i-a remis lichidatorului judiciar suma de 1.000 euro, pe care acesta i-a introdus într-un portmoneu, de culoare neagră, pe care l-a pus în buzunarul din spate, în partea dreaptă al pantalonilor cu care era îmbrăcat.

 Imediat a intervenit echipa operativă, bărbatul fiind întrebat dacă deţine sume de bani şi provenienţa acestora, bărbatul precizând că are asupra sa suma de 1.000 de euro, primiţi de la o doamnă al cărei nume nu şi-l aminteşte şi care reprezintă o datorie la împrumutul acordat anterior soţului acesteia, pe nume Lucian. Florescu a fost ridicat şi dus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru audieri, la final fiind dispusă faţă de el măsura reţinerii pentru 24 de ore. N-a vrut să facă nici o declaraţie cu privire la faptele de care este acuzat, luare de mită şi trafic de influenţă, iar după o noapte petrecută în arestul IPJ Dolj, sâmbătă, 27 februarie a.c., a fost prezentat TribunaluluiDolj cu propunere de arestare pentru 30 de zile, propunere admisă de instanţă: „admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Dispune arestarea preventive a inculpatului Florescu Constantin, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 27.02.2016 până la data de 27.03.2016, inclusiv. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 27.02.2016”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului. Bărbatul a contestat măsura arestării, contestaţia sa urmând să se judece săptămâna aceasta la Curtea de Apel Craiova.