Ghidici: O comună care respiră aer european

0
799

Relativ nou înfiinţată, în 2004, comuna Ghidici a început să trăiască la standarde europene, an de an dotările din localitate fiind vizibile. Mai un drum asfaltat, mai o clădire ridicată în timp scurt, mai un tronson de canalizare sau de alimentare cu apă finalizat, orice astfel încât localnicii să simtă că trăiesc la nivelul anilor de mijloc al celui de-al doilea deceniu din secolul XXI. Viitorul nu este lăsat deoparte, iar reprezentanţii administraţiei publice locale au planuri, unul dintre ele referindu-se la posibilitatea atragerii către locurile natale a celor care lucrează în străinătate, cărora li-a prezentat o strategie de dezvoltare agricolă, la care, deja, au aplicat şapte persoane. Drumul e destul de lung, dar cu speranţe.

Constantin Tache

Comuna Ghidici arată, în prezent, ca una modernă, puţine fiind locurile în care mai găseşti ceva nefiresc. În 2015 au fost finalizate lucrări importante, iar altele sunt pregătite pentru acest an. Constantin Tache este primar de la începutul apariţiei localităţii ca şi comună, în 2004, după desprinderea de Piscu Vechi. Are, de-a lungul mandatelor, foarte multe realizări şi are în vedere şi alte proiecte. „Din 2004, s-au atras în comună fonduri europene sau guvernamentale de peste 7,5 milioane de euro, iar rezultatele se văd cu ochiul liber. Numai anul trecut am finalizat mai multe obiective, iar pentru acest an avem în derulare altele” , a spus Constantin Tache.

Reabilitări şi investiţii noi

Şcoala gimnazială din localitate, cu o vechime de 153 de ani, are, de anul trecut, un teren nou de sport, în prezent lucrându-se la retuşuri de înlocuire la gardul împrejmuitor, costul investiţiei fiind de 90.000 de euro, cu sprijinul Grupului de Acţiune Locală Calafat, în care Ghidici este parte. De asemenea, prin efortul bugetar propriu (320.000 de lei) al administraţiei publice locale s-a finalizat clădirea Postului de Poliţie din comună, una care arată aşa cum îi stă bine unui imobil de importanţă în zonă. De asemenea, drumul comunal înspre Seaca de Câmp a fost reabilitat, prin fonduri guvernamentale. Anul 2016 se arată la fel de prolific pentru localnici, mai multe proiecte aşteptându-şi finalizarea.

Alte programe îşi aşteaptă finalizarea

Nu mai este un secret pentru nimeni că în comună viaţa s-a schimbat în ultimii ani. Pentru cei suferinzi, fiinţează, de doi-trei ani, un Centru Medical Permanent, cu cinci medici şi asistenţii aferenţi, iar 28 de elevi proveniţi din familii cu situaţie materială modestă beneficiază de o masă zilnică şi sunt cuprinşi în Programul „After school”, într-un local modern, cu toate utilităţile.

 Dar, aşa cum aminteam, şi în acest an sunt premise pentru realizarea altor obiective. „Este deja depus proiectul de asfaltare a drumului dintre centrul comunei şi Lunca Dunării, pe fonduri europene în cuantum de 350.000 de euro. Este vorba despre un proiect public-privat. Am concesionat, pe 49 de ani, un teren de 11 ha unei firme care va practica turismul, cu specific în pescuit şi acvacultură, aceasta acordându-ne o redevenţă anuală. Tot pe bani europeni, un milion de euro, este aprobată şi asfaltarea ultimilor 4-5 km de drumuri din localitate, iar în luna mai ne vom racorda şi la masterplanul judeţean de canalizare, aşteptând numai recepţia, lucrările fiind finalizate. De asemenea, vom inaugura, în primul semestru, şi Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei, vom reabilitat baza sportivă din comună, fiind prevăzute fonduri în bugetul local (270.000 de lei), şi vom extinde reţeaua de alimentare cu apă”, a mai precizat primarul Constantin Tache.

Un proiect ambiţios pentru întoarcerea celor plecaţi în străinătate

Specialist în agricultură, primarul nu se poate rupe de meserie şi intenţionează, împreună şi cu alţi factori, să dea o şansă tinerilor din comună, pentru a-şi deschide o afacere în zonă. „An de an, câteva sute de persoane pleacă şi muncesc în străinătate, pe perioade determinate, dar în principal în agricultură. Vin cu bani acasă şi schimbă imaginea satului. În urmă cu 10-15 ani, mulţi dintre ei trăiau în condiţii modeste, cu WC în curte, dar acum au început să răsară case moderne. Cu toate acestea, ne-am gândit să-i atragem şi să nu mai plece. I-am întrebat de ce nu vor să investească aici şi mi-au răspuns că nu găsesc condiţii. Astfel, ne-am strâns mai mulţi primari din zona GAL Calafat şi am căutat o cale de dezvoltare. Avem în intenţie să deschidem o cooperativă, cu secţie de depozitare a legumelor şi fructelor, la care se adaugă una de preparare a acestora. Noi le punem la dispoziţie terenul pentru ridicarea de solarii şi-i ajutăm să acopere partea de cofinanţare a proiectelor europene. Am luat legătura şi cu o bancă, prin care am putea să le creăm facilităţi la împrumuturi. Rămâne ca ei, dacă aplică pentru proiectul nostru, să comercializeze produsele prin cooperativă şi să aibă profit. Suntem în discuţii avansate, am găsit înţelegere şi la alte instituţii, iar şapte agricultori au subscris deja la intenţia noastră”, a menţionat Constantin Tache. Cu alte cuvinte, la Ghidici drumul spre modernitate merge înainte.