Academia de Științe Medicale, Filiala Craiova : Contribuție consistentă la cercetarea medicală din țară și străinătate

0
841

             Academia de Științe Medicale (ASM), instituție academică a medicilor, farmaciștilor și a cercetătorilor români din țară, din toate provinciile românești și din străinătate, au prezentat pe parcursul anului trecut, o serie de conferințe în sistem fizic sau online, menite să aducă în prim plan experiențele acumulate de către membrii ASM, dar şi ale colaboratorilor, din domenii diverse ale științei medicale. În 2022, Filiala Craiova a ASM s-a remarcat prin multiple activități științifice, academice și organizatorice, o parte din acestea urmând să continue și în 2023. Experienţele invitaților, cercetările pe care le-au facut în institutele de profil din România și de peste hotare, rezultatele, dar şi colaborarea cu alte instituţii din străinătate cu care sunt în strânsă legătură, le permit medicilor craioveni să prezinte,  puncte de vedere ştiinţifice, extrem de importante și articulate.

Academia de Științe Medicale din România a fost înființată în anul 1935 prin Legea nr.91, aprobată de Senat și Camera Deputaților, iar apoi promulgată prin Decret Regal. După 1989, Academia a fost reorganizată de acad. Stefan Milcu, în calitatea sa de președinte al acesteia, iar în anul 2004, prin Legea nr. 264 s-a restabilit situația din anul 1935. În prezent, ASM funcționează după această lege. Academia are un număr fix de 190 membri titulari, 41 de membri corespondenți și membri de onoare din țară și străinătate. Din Consiliul Științific al ASM face parte și președintele Filialei Craiova, prof.dr. Tudorel Ciurea, care a prezidat recent ședința de bilanț de activitate pentru anul 2022.

Raportul prezentat cu această ocazie a scos în evidenţă activitatea meritorie a filialei, multitudinea de activități și diversitatea lor, caracterul științific al manifestărilor și contribuția consistentă pe care și-o aduce Filiala Craiova la cercetarea medicală din România, an de an.

Despre activitatea Academiei de Științe Medicale din România Filiala Craiova am stat de vorbă cu reputatul chirurg pediatru craiovean, acad. Corneliu Sabetay, membru de onoare al ASM. “Pe parcursul anului trecut, membrii Filialei Craiova a Academiei de Științe Medicale au desfășurat multiple activități științifice, academic și organizatorice. Anul trecut, în luna martie, am realizat un parteneriat strategic cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova în managementul cercetării științifice medicale. Iar în perioada 7-9 aprilie, a avut loc Congresului Internațional Craiova Connects – Gastro&Rheuma&Derma . Tematica științifică a abordat subiecte de interes major, atât pentru profesioniștii celor trei specialități cât și pentru medicii interniști și medicii de familie. Sunt invitați să ni se alăture și colegii din discipline conexe. Congresul s-a desfășurat în format hybrid.”, a explicat prof.univ.dr Corneliu Sabetay.

Candidaturi de prestigiu

Totodată, Filiala Craiova a avut reprezentanți și la Adunarea Generală a Academiei de Științe Medicale, care s-a desfășurat la 14 decembrie 2022, în urma căreia au fost votate și aprobate în plen următoarele candidaturi din partea filialei. Membri titular : prof.univ.dr Nicolae Cernea – Obstretică / Ginecologie; prof.univ.dr Paulina Lucia Ciurea – Medicină Internă – Reumatologie; prof.univ.dr Adrian Săftoiu – Medicină Internă – Gastroenterologie. Prof.univ.dr Dan Gheonea – Medinică Internă – Gastroenterologie ca membru corespondent; iar prof.univ.dr Ion Georgescu – Chirurgie Generală; prof.univ.dr Laurențiu Mogoanță – Histologie; prof.univ.dr Florea Purcaru – Anestezie-Terapie Intensivă și prof.univ.dr Ion Vasile – Chirurgie Generală, au candidat pentru membri de onoare.

Două premii importante

Tot cu ocazia Adunarea Generală a Academiei de Științe Medicale din 14 decembrie 2022, au fost decernate următoarele premi : Premiul Ștefan Milcu 2020 pentru tratatul Medicină Internă – Hepatologie ( sub redacția Tudorel Ciurea) și Premiul Ștefan Milcu 2019 pentru tratatul Gastroenterologie și Hepatologie Clinică ( Anca Trifan, Cristian Gheorghe, Dan Dumitrașcu; Mircea Diculescu; Liana Gheorghe; Ion Sporea; Marcel Tanțău; Tudorel Ciurea). “Tot în ședința de bilanț s-a discutat şi despre alegerea noului preşedinte al Acedemiei, după decesul profesorului Micea Ifrim, fostul preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, eveniment ce va avea loc, probabil în toamna acestui an. Până atunci, prof.univ.dr Mircea Beuran va ocupa funcția de președinte, ca interimar. Dacă va dori să coordoneze ASM și după, va putea să-și depună candidatura și să participle la alegeri”, a mai spus acad. Corneliu Sabetay.

Conceptul Craiova Connects, lansat de Ziua Mondială a Sănătății

Filiala Craiova a Academiei de Științe Medicale a creionat și activitățile la care va fi partener sau organizator ce vor avea loc în 2023. În perioada 6-9 Aprilie 2023, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova se va desfășura ediția a doua a Congresului Internațional Craiova Connects. Ediția de anul acesta este organizată exclusiv fizic și este construită în jurul specialităților: gastroenterologie, obstetrică-ginecologie, diabet – boli de nutriție. Pe parcursul celor patru zile, panelurile științifice vor reuni teme de interes major atât pentru medicii celor trei specialități, cărora le este dedicată ediția 2023 Craiova Connects, cât și pentru medicii din zonele conexe acestora: medicina internă, oftalmologie, nefrologie, cardiologie, endocrinologie, oncologie, medicina de familie, asistenți medicali și nu numai, așa cum se poate observa din programul științific preliminar.

 Conceptul Craiova Connects a fost lansat anul trecut, de Ziua Mondială a Sănătății. S-au reunit atunci la Craiova cei mai importanți specialiști din trei specialități medicale: Gastroenterologie, Reumatologie și Dermatologie. Au fost trei zile de lucru intens, cu aproximativ 500 de participanți on site și peste 1000 de participanți online. “Iar în luna iunie, mai exact în perioada 15-17 iunie 2023, va avea loc Conferința Internațional HEROES, organizată de Societate de Chirurgie Româno-Elenă, care se dorește a fi un eveniment de cercetare medicală de înaltă ținută”, a spus prof.univ.dr Corneliu Sabetey.