În cadrul iniţiativei JEREMIE: Patru noi contracte de finanţare pentru IMM-uri

0
319

Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat, în cadrul iniţiativei JEREMIE, patru noi contracte de finanţare cu Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale şi ProCredit Bank. Prin noile contracte, semnate în cadrul instrumentului JEREMIE de creditare cu subvenţie parţială de dobândă, întreprinderile mici şi mijlocii vor putea accesa împrumuturi pentru investiţii şi capital de lucru în valoare totală de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobândă redusă semnificativ faţă de nivelul pieţei şi de cerinţe reduse de garanţii.

Cele patru noi tranzacţii au fost posibile ca urmare a creşterii resurselor mandatului JEREMIE de către Guvernul României în luna noiembrie, printr-o alocare suplimentară din cadrul Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare. „Împrumuturile se vor acorda IMM-urilor de către bănci în condiţiile prevăzute în schema relevantă de ajutoare de minimis. Investiţiile totale nete ale FEI în fonduri de capital de risc şi private equity se ridicau la peste 6,9 miliarde euro la sfârşitul anului 2012”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene.

Cu participaţii în peste 435 de fonduri, FEI este principalul jucător european pe segmentul capitalului de risc, având în vedere amploarea şi gama largă a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi early-stage. Garanţiile angajate de FEI totalizau, la sfârşitul anului 2012, 4,7 miliarde euro în peste 255 de operaţiuni, poziţionând Fondul ca jucător european major în domeniul garanţiilor pentru IMM-uri.

20 de milioane de euro, finanţări de la BRD

         Pentru BRD este al doilea acord cu Fondul European de Investiţii, după cel semnat în anul 2004, care privea garantarea creditelor de investiţii destinate IMM-urilor.  Astfel, în anul 2014, BRD Groupe Societe Generale va pune la dispoziţia IMM-urilor interesate de noul instrument JEREMIE finanţări (credite de investiţii şi credite pentru capital de lucru) în valoare de 20 de milioane de euro, la o dobândă parţial subvenţionată (50% faţă de nivelul standard) şi garanţii reduse.  “Suntem conştienţi de importanţa IMM-urilor pentru economie şi de aceea ne dorim să oferim produse de finanţare adaptate şi accesibile, precum şi întreaga noastră expertiză întreprinderilor mici şi mijlocii care doresc să îşi dezvolte afacerile”, a spus Bogdan Spuza, Director Executiv al departamentului Marketing şi Managementul Produselor din cadrul BRD.

Volumul total al creditelor, 600 de milioane de euro

        Susţinător activ al IMM-urilor din România, BRD Groupe Societe Generale oferă credite acestei categorii de clientelă şi prin intermediul parteneriatelor tradiţionale pe care le-a încheiat cu instituţii financiare europene de prestigiu precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii în cadrul unor programe de finanţare destinate în principal sprijinirii IMM-urilor. Volumul total al creditelor acordate de BRD prin intermediul acestor parteneriate se ridică la aproximativ 600 de milioane de euro, dintre care aproximantiv 500 de milioane de euro pentru IMM-uri.