Craiovenii sunt așteptați, în acest week-end, să treacă pragul unei expoziții de păsări de rasă și porumbei de agrement, care se organizează o singură dată în an. Vor avea ocazia să admire cele mai frumoase 300 de exemplare cu care se laudă Doljul, județul nostru fiind întotdeauna pe pozițiile fruntașe la campionatele naționale de frumusețe. Expoziția reunește cele mai apreciate rase de porumbei la această oră, între care „Castaniul de Craiova”, de acum celebru, dar și cele mai căutate găini de rasă, cum ar fi „Mătase japoneză” sau uriașa „Brahma”.
Expoziția este organizată de Asociația Crescătorilor de păsări și porumbei de agrement „Fauna Băniei” și este găzduită în Sala de sport a Grupului Școlar Industrial Energetic, situat pe strada „Amaradia”. Este cea de-a şaptea ediţie judeţeană care se desfășoară la Craiova, iar organizatorii spun că este perioada optimă întrucât acum păsările ajung la maturitate și au cel mai frumos penaj.
Timp de două zile, astăzi și mâine, (sâmbătă – între orele 9.00 și 17.00 și duminică – între orele 9.00 și 14.00) iubitorii de păsări și porumbei și nu numai, toți cei care sunt curioși să vadă pe viu unele dintre cele mai frumoase exemplare, sunt așteptați să viziteze standurile cu păsări. Ieri se făceau ultimele pregătiri, se aranjau volierele pentru unii dintre participanții care erau așteptați să sosească și, în același timp, se făcea jurizarea la găinile de rasă. „La expoziția noastră participă în jur de 34 de crescători, cu 350 de păsări expuse. Ei sunt afiliaţi la Asociaţia Crescătorilor de păsări de rasă şi, în primul rând, au această pasiune aparte pentru păsări”, a explicat Adi Bănici, secretarul Asociației Crescătorilor de păsări și porumbei de agrement „Fauna Băniei”.
Doljul are mulți campioni naționali
Volierele sunt așezate în rânduri, iar păsările, unele dintre cele mai frumoase exemplare din Dolj și din țară – județul nostru fiind printre primele la competițiile naționale – sunt etichetate cu denumirea de catalog. Ieri, tocmai se făcea jurizarea acestora. Cei doi arbitri se uitau cu mare atenție la fiecare exemplar pentru a vedea în ce măsură se încadrează în standardele impuse de rasa fiecăruia. „Trebuie să fie cât mai aproape de standardul rasei. Se ia în considerare penajul, conformaţia, greutatea sau luciul penajului”, ne-a explicat unul dintre arbitri. Expozantul primește, la final, un număr de puncte care contează în clasament. Astăzi vor fi afişaţi campionii, printre aceștia fiind și câteva exemplare care au primit titluri naționale.
Găina de mătase, senzația expoziției
La expoziție participă găini din rasele grele, precum „Brahma” (pe care crescătorii o alintă „Mercedes-ul găinilor”) și „Cochinchina”; din rasele mixte – „Orpington”, „Plymouth”, „Sussex”; din rasele ușoare – „Italiene”; rasele ornamentale – „Moțată olandeză” și „Mătase japoneză” și rase pitice – „Bărbos de Anvers”, „Cochinchina Pitic”, ”Brakel Pitic”, „Chabo”. „Sunt şi eu crescător de găini din rasa Mătase japoneză. De circa şapte ani cresc această rasă și mă pasionează foarte mult pentru că este o păsare deosebită, care nu are pene, ci fulgi ca de mătase. Are pielea de culoarea albastră, cu cinci degete, deci foarte diferită de celelalte. Până acum am crescut cam din toate rasele de găini”, a mai spus Adi Bănici.
„Castaniul de Craiova”, cea mai cotată rasă românească
Porumbeii expuși sunt la fel de interesanți. Dacă treceți pragul expoziției puteți admira atât exemplare din rase românești, cât și străine. Constantin Nicola, arbitru internațional, spune că rasa nr. 1 la capitolul frumusețe este „Castaniul de Craiova”, care s-a format aici cu circa 150-200 de ani în urmă. „Particularităţile acestei rase sunt culoarea castanei şi forma. Are coada sub formă de evantai şi fiecare pană este marginită de o oglindă, o culoare gri deschisă care se numeşte oglindă”, este descrierea după care se și face jurizarea acestei rase.
O altă rasă românească este „Jucătorul de Galaţi”, care poate fi admirat în cadrul expoziției în mai multe varietăţi de culoare: galben, negru, albastru sau roşu. Printre caracteristicile lui, zboară foarte bine şi face şi tumbe în aer. Pentru un punctaj mare trebuie să aibă aripile de pe margini în diferite culori, partea din faţă și vârful aripilor să fie albe.
Cel mai frumos porumbel
Dintre rasele străine se remarcă ”Pescăruşul oriental”, despre care arbitrii spuneau, ieri, că este un porumbel complex, cu foarte multe puncte de jurizat. Tot dintre rasele străine, pot fi admirate „Guleratul”, care provine din Anglia. „Trebuie observată formaţiunea de pene care îi împodobeşte capul. Această perucă trebuie să fie perfect rotundă”, îl analizează arbitrul internațional Constantin Nicola. „Frizatul” este de origine franceză și surprinde prin penajul ondulat. Un porumbel deosebit este și „Jucătorul de Volga”, o rasă rusească foarte veche. După cum explică specialistul, rasele ruseşti, care sunt mai toate ”încălțate”, sunt foarte apreciate de columbofili.
LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU