Poveste de iubire cu temperament italian la Opera Română Craiova: „Elixirul dragostei”, în premieră

0
710

Nu la prima sau la a doua, ci la a patra colaborare pentru punerea în scenă a spectacolului „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti – una dintre cele mai cântate lucrări de operă din lume – se află regizorul Andras Kurthy și coregraful Adrian Mureșan. După două montări la Budapesta și una la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, cei doi s-au reîntâlnit la Opera Română Craiova, unde, într-o nouă viziune artistică, „Elixirul dragostei” va avea premiera săptămâna aceasta.

Joi, 26 februarie, ora 19.00, sub bagheta dirijorală a maestrului Alexandru Iosub, și sâmbătă, 28 februarie, tot începând cu ora 19.00, sub conducerea muzicală a dirijorului Marius Hristescu, publicul craiovean va avea prilejul să vadă „un spectacol extraordinar de frumos”, după cum l-au prezentat realizatorii, cu două distribuții diferite. Nemuritorul „Elixir al dragostei” va mai putea fi gustat, apoi, de public în prima parte a lunii mai, când este anunțată o nouă reprezentație.

Biletele pentru premieră s-au pus în vânzare la Agenția operei Române Craiova, la prețuri cuprinse între 15 și 30 de lei. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei municipiului Craiova și sub egida Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”.

„Duetul” regizor-coregraf revine la Craiova după succesul cu opereta „Silvia”

Regizor și director de programe la Opera de Stat din Budapesta, dar și colaborator permanent al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și Rudas Theatrical Organization (California, SUA), Andras Kurthy revine la Craiova după succesul pe care la avut pe scena lirică de aici, în stagiunea trecută, cu opereta „Silvia” de Emmerich Kalman. S-a reîntâlnit nu numai cu ansamblul artistic al Operei Române Craiova, cu care mărturisește că este o bucurie să lucreze, ci și cu un coregraf cu care colaborează de peste zece ani, Adrian Mureșan. Și cu care, de asemenea, a făcut echipă pentru montarea faimoasei operete „Silvia”.

Rezultatul? „Primul proiect important pentru Opera Română Craiova în anul 2015”, explică Antoniu Zamfir, managerul instituției, referindu-se, desigur, la premiera spectacolului cu opera bufă „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. „Îi asigur pe spectatori că această producție va rămâne mult timp în repertoriul nostru și sper din tot sufletul să fie vizionată de cât mai mulți craioveni”, a adăugat acesta.

Andras Kurthy, la a patra montare cu „Elixirul dragostei”: „Sper că aceasta va fi cea mai bună dintre ele”

Pe regizorul Andras Kurthy îl leagă de coregraful Adrian Mureșan – referindu-ne la cele mai recente producții – nu numai opereta „Silvia”, ci și alte trei puneri în scenă ale spectacolului de operă „Elixirul dragostei” – două la Budapeste și alta la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. „Există speranța că această a patra montare va fi cea mai bună dintre ele. Pentru că avem două distribuții, care sunt aproape perfecte, cu care, începând din 13 ianuarie, s-a lucrat excelent”, a declarat, ieri, la Craiova, în cadrul unei conferințe de presă, Andras Kurthy.

Ce aduce nou, totuși, această nouă montare de la Opera craioveană? „Am avut ocazia să cunosc aici câțiva artiști, mai ales actori, și mi-am dorit să-i includ în spectacol, inventându-le roluri care în opera inițială nu sunt”, a explicat regizorul. „Îmi place foarte mult că împreună cu ansamblul de balet, cu corul, orchestra și întreaga distribuție se creează un spectacol extraordinar de frumos”, a mai spus acesta.

Dirijorul Alexandru Iosub: „Preconizez că va fi un spectacol extrem de reușit”

Un alt artist cu care Andras Kurthy se reîntâlnește la Craiova, după colaborarea pentru spectacolul „Silvia”, este maestrul Alexandru Iosub, care se va afla la pupitrul dirijoral în reprezentația de joi seara cu „Elixirul dragostei”. „A fost și continuă să fie o bucurie colaborarea cu maestrul Andras Kurthy și cu maestrul Adrian Mureșan. A fost un lucru făcut cu calm, cu profesionalism, cu multă răbdare și cu multă dragoste pentru actul artistic”, a mărturisit Iosub.

Maestrul dirijor a subliniat și buna colaborare cu cele două distribuții, care, „pe lângă tinerețea, ca vârstă, dar și spirituală, sunt și foarte valoroase”, a apreciat acesta. „Cântă foarte bine, joacă foarte bine, sunt buni colaboratori în raportul dirijor-solist. Preconizez că va fi un spectacol extrem de reușit”, a mai spus Alexandru Iosub, adăugând că fiecare reprezentație „va fi distinctă din punct de vedere artistic și interesant de văzut”.

***

Creată în doar şase săptămâni pe un libret de Felice Romani, „Elixirul dragostei” („L’elisir d’amore”) a devenit, între 1838 şi 1848, cea mai cântată lucrare de operă din Italia. Cu o acţiune ce se desfăşoară în Ţara Bascilor, la începutul secolului al XIX-lea, „L’elisir d’amore” îi aduce în centrul atenţiei pe Nemorino, un ţăran sărac, şi pe Adina, o tânără bogată. În această poveste emoţionantă şi plină de umor – Nemorino, spre exemplu, capătă curajul de o cuceri pe Adina doar după ce bea dintr-o poţiune ce se dovedeşte a fi vin – se regăseşte o întreagă galaxie de personaje împrumutate din tradiţia commediei dell’ arte, dar şi trăsăturile temperamentale ale italienilor. Un maestru al operei comice (opera buffa), asemenea lui Rossini, Donizetti a creat, aşadar, prin „L’elisir d’amore”, nu doar o poveste încântătoare despre iubire şi o lucrare muzicală de excepţie, ci şi un profil al ţării sale.

***

Afișul spectacolului, realizat cu implicarea unei tinere din Hong Kong

Proiect amplu, implicând numeroase forțe artistice, „Elixirul dragostei” a atras și colaborarea câtorva tinere din străinătate, care, deși până acum n-au avut contacte cu scena lirică, au contribuit la promovarea spectacolului. Venite din Brazilia, Mexic și Hong Kong, printr-un proiect derulat de AIESEC, ele au ajuns la Opera Română Craiova prin intermediul Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, unde au desfășurat acțiuni de voluntariat. Creativitatea și implicarea uneia dintre ele a avut ca rezultat afișul spectacolului. „Cea care s-a ocupat de afiș a fost tânăra din Hong Kong, Po Ling Leung, în vârstă de 19 ani. Luând câteva idei de la noi și cele mai multe de la maestrul Andras Kurthy, l-a realizat așa cum publicul poate să îl vadă”, au precizat reprezentanții Biroului de Imagine al Operei Române Craiova.

***

Opera craioveană, în turneu în Germania

Timp de trei săptămâni, în perioada 8-24 martie, Opera Română Craiova va întreprinde un turneu artistic în Germania, unde va oferi nu mai puțin de 11 reprezentații, cu unele dintre cele mai recente spectacole din repertoriu.

Patru vor fi cu opera „Don Giovanni” de W.A. Mozart (regia Plamen Kartaloff, scenografia Răsvan Drăgănescu, costume Cătălin Botezatu), alte trei – cu opera „La Boheme”de Giacomo Puccini (regia Arabela Tănase, costume și decoruri Răsvan Drăgănescu), iar două – cu opera bufă „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini (regia Arabela Tănase, scenografia Răsvan Drăgănescu). De asemenea, artiștii craioveni vor mai prezenta în Germania două gale – una de operă din creația lui Giuseppe Verdi și alta de operetă.

„Sunt sigur că, oricât ne-am da noi aici interesul și oricât de multe am realiza pe scena Operei, dacă nu ne facem vizibili în spațiul Uniunii Europene, misiunea noastră nu este îndeplinită în totalitate”, consideră managerul instituției, Antoniu Zamfir. Având în vedere că toate forțele artistice ale instituției vor fi angrenate în turneu, timp de trei săptămâni nici un spectacol nu va fi prezentat pe scena Operei Române Craiova.

Prin intermediul aceleiași firme de impresariat, Art Stage, artiștii instituției vor ajunge în Germania și în 2016, unde vor oferi cinci reprezentații cu spectacolul de operă „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti.

***

Designerul Cătălin Botezatu și coregraful Răzvan Mazilu revin la Craiova pentru premiera cu opereta „Sânge vienez”

După „Elixirul dragostei”, o nouă premieră se anunță la Opera Română Craiova: opereta „Sânge vienez”, pe muzica lui Johann Strauss-fiul, primele reprezentații urmând să aibă loc pe 4 și 6 iunie 2015. Regia va fi semnată de Rareș Zaharia – cu care instituția a colaborat și pentru montarea „Otello” de Giuseppe Verdi, ce a deschis stagiunea 2013-2014 a instituției. Coregrafia va fi realizată de celebrul dansator și coregraf Răzvan Mazilu – care, în anii din urmă, a evoluat și pe scena Operei craiovene, iar scenografia – de Barbara Del Piano, din Italia, asistenta marelui scenograf Christian Lacroix din Franța.

Va reveni la Craiova, cu acest prilej, și cunoscutul designer Cătălin Botezatu, cu care Opera craioveană a mai colaborat, anul trecut, pentru realizarea costumelor din spectacolul de operă „Don Giovanni” de W.A. Mozart. A fost, de altfel, pentru prima dată când reputatul creator de modă a avut o astfel de experiență într-un teatru de operă și operetă. Și costumele din „Sânge vienez” vor purta semnătura lui Cătălin Botezatu, „designerul manifestându-și interesul să colaboreze cu noi și pentru realizarea unui spectacol de operetă”, a anunțat managerul Antoniu Zamfir.