OSCAR 2015: Zbor triumfal pentru „Birdman”

0
390

Reflectoarele au strălucit duminică seara pentru a 87-a ediţie a Premiilor Oscar, cele mai mari staruri din lume, prezente la Dolby Theatre din Los Angeles, aplaudând îndelung filmele şi actorii care au impresionat prin talentul extraoardinar. Industria cinematografică americană şi-a desemnat câştigătorii celor mai râvnite statuete din lumea filmului într-o atmosferă grandioasă, marele învingător al serii fiind „Birdman”. Pelicula regizorului mexican Alejandro Gonzalez Inarritu a fost recompensată cu trofeul pentru „cel mai bun film al anului”, devansând producţia „Boyhood”, cotată ca mare favorită înaintea galei. Printre câştigători s-au numărat şi Julianne Moore – premiul pentru „cea mai bună actriţă” – şi Eddie Redmayn- care a primit premiul Oscar pentru „cel mai bun actor”. 

„Birdman”, o comedie neagră realizată în doar 30 de zile, cu un buget limitat, de 18 milioane de dolari, a reuşit să obţină duminică noapte patru statuete de aur între care cea pentru „cel mai bun film al anului”, dar şi Oscarul pentru „cel mai bun regizor”. Pelicula prezintă drama trăită de un fost actor din filme cu supereroi care vrea să regăsească gloria de odinioară cu ajutorul unui spectacol de teatru pe Broadway. Chinuit de faptul că fanii săi l-au uitat şi că nu mai reprezintă nimic, Riggan (Michael Keaton) vrea să devină „nemuritor” cu o adaptare pe Broadway, prin care să dovedească lumii întregi că este înca un spirit viu al actoriei. Filmul regizorului mexican Alejandro Gonzalez Inarritu este în definitiv o poveste despre vanitate, celebritate şi cinismul care înconjoară industria cinematografică. Lungmetrajul a avut nouă nominalizări la premiile Oscar 2015 şi s-a mai impus la categoriile „cea mai bună imagine” şi „cel mai bun scenariu original”.

„The Grand Budapest Hotel” şi „Birdman” au obţinut câte patru statuete de aur

Printre câştigătorii serii s-au numărat şi „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care a obţinut patru statuete de aur, şi thriller-ul muzical „Whiplash”, de Damien Chazelle, cu trei premii. Julianne Moore a fost recompensată cu premiul pentru „cea mai bună actriţă în rol principal” reuşind să intre perfect în pielea unei bolnave de Alzheimer, în „Still Alice”.

Britanicul Eddie Redmayne a fost premiat pentru interpretarea impresionantă din „The Theory of Everything”, peliculă în care joacă rolul omului de ştiinţă Stephen Hawking, nevoit să trăiască, din cauza unei afecţiuni medicale, într-un scaun cu rotile şi să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat. Actorul a adus un omagiu curajului cu care luptă cei care suferă de scleroză laterală amiotrofică, ca şi genialul om de ştiinţă Stephen Hawking.

O  dezamăgire a fost „American Sniper” care, cu şase nominalizări la Oscar şi favorit în cursa pentru cel mai bun film, n-a reuşit să obţină decât un trofeu, la categoria „cel mai bun montaj sonor”. Filmul lui Clint Eastwood, care a punctat în box-office, reuşind să adune 428 milioane de dolari, a generat o polemică aprinsă încă de la  premiera sa.

Momente de spectacol, dar şi subiecte profund politizate

Ca în fiecare an, gala premiilor Oscar a oferit un spectacol deosebit presărat cu declaraţii savuroase, dar şi momente emoţionante. În rol de pezentator, actorul Neil Patrick Harris a deschis cea de-a 87-a ediţie a Premiilor Oscar cu un omagiu adus istoriei cinematografiei, un moment muzical, presărat cu glume.

Subiectele legate de politică nu au lipsit, fiind abordate în mai multe rânduri duminică seară pe scena Dolby Theatre. Câştigătorii şi prezentatorii au profitat din plin de atenţia mediatică deosebită de care se bucură acest eveniment pentru a atrage atenţia asupra unor subiecte diverse, precum drepturile civile şi dezvăluirile privind programele de supraveghere online. Şi câştigătorii de la categoria „cel mai bun cântec”, John Legend şi grupul Commo – cu single-ul lor „Glory” inclus pe coloana filmului „Selma”, o peliculă despre lupta pentru drepturi civile – s-au folosit de discursul de mulţumire pentru a sublinia importanţa comunităţii afro-americane.

Cheryl Boone Isaacs, preşedinta Academiei de film americane, a lansat, la rândul ei, un apel pentru libertatea de exprimare, în urma atacului terorist comis asupra săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo şi a atacului cibernetic comis asupra Sony Pictures cu scopul de a anula lansarea filmului „The Interview”.

Lista completă a câştigătorilor de la Gala Premiilor OSCAR 2015:

Cel mai bun film: „Birdman”, de Alejandro G. Iñárritu

Cel mai bun regizor: Alejandro G. Iñárritu („Birdman”)

Cel mai bun actor în rol principal: Eddie Redmayne („The Theory of Everything”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Julianne Moore („Still Alice”)

Cel mai bun actor în rol secundar: J.K Simmons („Whiplash”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Patricia Arquette („Boyhood”)

Cel mai bun film străin: „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Big Hero 6”

Cea mai bună regie artistică: „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun scenariu adaptat: „The Imitation Game” (Graham Moore)

Cel mai bun scenariu original: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo)

Cea mai bună imagine: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”

Cel mai bun montaj: „Whiplash”

Cea mai bună coloană sonoră: „The Grand Budapest Hotel” (Alexandre Desplat)

Cel mai bun cântec: „Glory” din „Selma”

Cel mai bun montaj de sunet: „American Sniper”

Cel mai bun mixaj de sunet: „Whiplash”

Cele mai bune efecte vizuale: „Interstellar”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „The Grand Budapest Hotel”

Cele mai bune costume: „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Feast”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „The Phone Call”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „CitizenFour”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Crisis Hotline: Veterans Press 1”