CS Universitatea limpezeşte problema palmaresului

0
405

CSU Craiova foloseşte modelul scandalului FCSB – CSA Steaua, dar şi alte exemple pentru a susţine că palmaresul Ştiinţei îi aparţine

CS Universitatea Craiova a reacţionat la câteva săptămâni după ce Tribunalul Dolj a refuzat să judece cui aparţine palmaresul clubului înfiinţat în 1948. Gruparea din Bănie precizează că instanţa nu a dat curs procesului, deoarece palmaresul este „o stare de fapt şi nu de drept”. Cei de la CSU fac o paralelă cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul Stelei, spunând că este o situaţie similară, iar CSU ar avea rolul Clubului Sportiv al Armatei, căruia i-a fost recunoscut palmaresul în instanţă. De asemenea, oltenii specifică faptul că doar societatea care administrează în acest moment echipa de fotbal, respectiv Clubul Sportiv U Craiova S.A este înfiinţată în 2013, însă ea se află în parteneriat cu Clubul Sportiv Universitatea Craiova, de drept public, înfiinţat în 1948, aşa cum este cazul echipelor Dinamo, Rapid, Petrolul şi cum a fost cazul Stelei până de curând.

Iată comunicatul celor de la CS Universitatea Craiova”

„Clubul Sportiv Universitatea Craiova“ nu a pierdut niciun proces legat de palmares şi cu atât mai puţin palmaresul în sine. În acţiunea introdusă la Tribunalul Dolj prin care Clubul Sportiv Universitatea Craiova cerea să se constate că palmaresul cuprins între perioada 1948-1992 îi aparţine de drept instanţa a decis să respingă cererea fără a motiva această hotărâre până în prezent. Motivul pentru care noi credem că s-a luat această hotărâre este că instanţa a decis că nu are calitatea de a judeca această cerere, palmaresul fiind o stare de fapt şi nu de drept.

Părţile în dosar au fost “Clubul Sportiv Universitatea Craiova” de drept public, înfiinţat în 1948, şi Fotbal Club U Craiova S.A, societate înfiinţată în 2002, aflată în faliment, reprezentată de lichidatorul judiciar. Nicio altă entitate, persoană juridică sau fizică, nu a considerat că are calitate în acest proces şi nu s-a opus cererii noastre. Practic instanţa spune că nu are calitatea de a constata o stare de fapt şi că dacă cineva ne contestă palmaresul trebuie să se adreseze instanţei. Bănuim însă că nimeni nu o va face, ştiind că şansele de a câştiga sunt zero.

Reamintim că există în acest moment o soluţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ce a dat dreptate unui Club Sportiv într-o speţă similară cu a noastră.

Pentru a înţelege situaţia dăm următorul exemplu: Ce o să se întâmple cu un cetăţean ce se adresează unei secţii de poliţie cerându-i să i se dea o hârtie din care să reiasă că portofelul aflat în buzunarul său îi aparţine de drept? Fără discuţie că acesta va fi trimis la plimbare fără să primească nicio hârtie în acest sens. Cum ar fi ca în acel moment o altă persoană să vină să spună că dacă poliţia nu ţi-a dat hârtie că este portofelul tău înseamnă ca este al meu? Comic.

Pentru a înţelege ce înseamnă palmaresul şi ce înseamnă continuitatea vom da urmatorul exemplu: Pe 3 Iunie 1973 Universitatea învingea Steaua pe 23 August cu scorul de 6-2, două goluri Nelu Oblemenco revenit după operaţia de ulcer. Indiferent de continuitatea patrimonială şi de moştenirea lăsată de marele Oblemenco nimeni niciodată nu va putea spune că a jucat în acel meci în locul Tunarului şi mai mult că a înscris cele două goluri.

Palmaresul va aparţine întotdeauna celor ce l-au făcut. În cazul nostru, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, de drept public, înfiinţat în 1948. Acesta, împreună cu Craiova Maxima, autorităţile locale şi un grup de investitori au dat girul pentru formarea unei echipe de fotbal care să continue tradiţia echipei de fotbal “Ştiinţa Craiova”.

Nu trebuie să confundăm Clubul Sportiv U Craiova S.A, societate ce este într-adevăr înfiinţată în 2013 şi care asigură finanţarea şi administrarea echipei de fotbal “Universitatea Craiova” cu Clubul Sportiv Universitatea Craiova de drept public, înfiinţat în anul 1948. Între cele două este un parteneriat identic cu cel făcut în anul 1994 când  Asociaţia Sportivă „Fotbal Club Universitatea Craiova“ administra şi finanţa echipa de fotbal Universitatea Craiova. Un parteneriat identic cu cel între Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti şi S.C. Dinamo 1948 S.A. înfiinţată în 2001, identic cu cel între Clubul Sportiv al Armatei Steaua şi S.C. FC Steaua Bucureşti, societate înfiinţată în 2003, cu cel între Petrolul Ploieşti si Fotbal Club Petrolul S.A., societate înfiinţată în 1999. La fel societatea ce administrează Rapid Bucureşti, respectiv S.C. Fotbal Club Rapid S.A., înfiinţată în 2006.

Credem că este timpul să punem capăt odată pentru totdeauna poveştilor menite a induce în eroare o parte a suporterilor “Ştiinţei”.  Universitatea aşa cum o ştim cu toţii din 2002 a murit în momentul în care Societatea Fotbal Club U Craiova S.A. a intrat în faliment. Juridic nu se mai poate face nimic pentru a da o continuitate acelei societăţi. Se punea problema cine are autoritatea morală de a reînvia “Campioana unei mari iubiri”. Clubul Sportiv Universitatea Craiova, de drept public, care a girat la nivelul anului 1994 formarea unei echipe de fotbal şi cel ce deţine palmaresul sau o pleiadă de societăţi comerciale apărute precum ciupercile după ploaie? Cei care au făcut istorie pentru Ştiinţa, respectiv Tilihoi, Ungureanu, Cârţu, Geolgău, Craioveanu, Silviu Lung, Negrilă, Săndoi, Beldeanu, Donose si toate glorile ce au luptat pentru culorile alb-albastre sau diverse personaje ce au pătat istoria acestei echipe? Profesorul Corneliu Andrei Stroe considerat de noi mentorul “Ştiinţei” renăscute aşa cum a fost si al Craiovei Maxima, împreună cu autorităţile locale sau diverse organizaţii obscure?”