Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, râmâne omul de echilibru al formaţiunii politice pe care o şi conduce, este omul proiectelor şi al faptelor, este omul care strânge rândurile, este omul care priveşte cu încredere spre viitor. Am discutat cu domnia sa despre ceea ce a însemnat anul 2012 din punct de vedere politic, dar mai ales administrativ şi despre cum se vede viitorul acestui judeţ, după mai multe scrutine electorale, după o criză financiară cu rădăcini europene, dar şi după mai multe conflicte politice şi sociale. Ion Prioteasa este optimist, dar şi precaut şi încearcă să-i sfătuiască pe colegii mai tineri să nu li se urce puterea la cap şi să încerce cu toţi să facă ceea ce au promis oamenilor : locuri de muncă şi un nivel de trai mai ridicat. În plan personal, preşedintele Ion Prioteasa îşi doreşte sănătate şi o perioadă de aşezare, de linişte şi de înţelegere.
– Domnule preşedinte, s-a mai încheiat un an care, în percepţia multor români, a fost unul extrem de dificil şi din punct de vedere politic, dar mai ales economic. Care este punctul dumneavoastră de vedere despre anul care se va încheia peste câteva zile?
– Anul 2012 a fost un an greu, am ştiut de la început, dar acum, când tragem linie, putem să spunem că a fost un an cu foarte multe realizări. Realizări în plan personal, pentru că în cursul acestui an am câştigat al treilea mandat şi le mulţumesc şi pe această cale doljenilor care m-au creditat, dar, totodată, mi-au dat şi această mare responsabilitate să-i reprezint în continuare. Aproape 200.000 de voturi, câte am luat, nu a obţinut nimeni până acum şi nici nu cred că va mai obţine cineva un număr atât de mare în viitorul apropiat. Dar anul acesta am câştigat şi Primăria Craiovei, cu doamna Lia Olguţa Vasilescu, adică avem sigura femeia primar de mare municipiu. Am avut un final de alegeri parlamentare, cu cel mai mare scor, 15 parlamentari, un fel de miniparlament foarte puternic, care să ne reprezinte la Bucureşti. Sigur că aceste alegeri au fost o lecţie pentru PDL, care i-a spulberat aproape din politică, dar asta nu înseamnă că nu reprezintă o lecţie şi pentru noi. Oamenii şi-au pus o mare speranţă în USL, de aceea cine nu înţelege că trebuie să ne ţinem de promisiuni şi să punem în practică ceea ce am promis în campania electorală va avea surpriza să constate că şi nouă ni se va întâmpla ceea ce li s-a întâmplat altora. Aşa că trebuie să stăm cu picioarele pe pământ şi să privim cu atenţie în jurul nostru.
Un Ambulatoriu de peste 10 milioane de euro
– Politic am înţeles, a fost unul foarte bun pentru USL. Dar economic? Mă gândesc la nivelul investiţiilor făcute în Dolj…
– A fost un an foarte bun şi din punctul de vedere al investiţiilor. Am tăiat panglicile inaugurale la o policlinică pe care am promis-o în cartierul Catargiu, unde sunt circa 30.000 de oameni mai nevoiaşi şi unde construisem deja un dispensar, la un segment de drum între Gighera şi Valea Stanciului, realizat pe fonduri europene, fiind vorba de un proiect transfrontalier cu prietenii noştri bulgari şi pe care-l vom continua în acelaşi fel în anii viitori, la un Ambulatoriu la Spitalul Judeţean nr. 1 din Craiova, de circa 10 milioane de euro. Urmează Muzeul de Artă, unde lucrările se vor încheia la anul. Un alt proiect de suflet este Aeroportul Craiova. Se va vedea peste ani cât de importantă este această investiţie. L-am inaugurat împreună cu premierul Victor la începutul lunii, cu miniştrii Cabinetului Ponta, dar şi cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, bucurându-ne de prezenţa domnului Hannes Swoboda la acest eveniment extrem de important. Tot la capitolul investiţii putem trece inaugurarea Centrului SMURD de pe Aeroportul Craiova, cu aducerea în dotare a unui elicopter extrem de util, cu ajutorul căruia am salvat zilele trecute vieţi omeneşti.
– Veţi continua cu investiţiile şi în 2013?
– Da. Iată că ne îndreptăm către un an în care vom continua aceste investiţii. Am depus deja un proiect, se numeşte «Centrul Cultural „Brâncuşi”». Tot în 2013 vom realiza un centru în zona Aeroportului, ne pregătim de o investiţie majoră în Spitalul Judeţean. Probabil că în luna martie vom depune un proiect pentru anveloparea Spitalului, vom crea o Clinică de Cardiologie, vom mări şi vom moderniza Unitatea de Urgenţă. Îl aşteptăm aici pe domnul ministru Raed Arafat să discutăm concret ce avem de făcut acolo. O delegaţie de la Consiliul Judeţean Dolj se va deplasa la Târgu Mureş pentru a vedea cum este organizat acolo spitalul şi chiar pentru a prelua modelul Unităţii de Primiri Urgenţe. Ne aşteptăm de o altfel de colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Le-am spus că noi ne pregătim să investim câteva milioane de euro, dar ar trebui să vină şi dânşii lângă noi cu dotarea. Îi spuneam, de exemplu, domnului Arafat că este foarte bine că a adus elicopterul aici, pentru că se vor salva vieţi şi de la Tg. Jiu, şi de la Severin, dar când sunt aduşi pacienţii la Craiova aceştia ar trebui să găsească un Centru foarte bine utilat, şi nu când trebuie operat omul să găseşti un instrumentar pe care scrie „made în URSS”. Acesta este adevărul: instrumentarul de care dispune Spitalul Judeţean este foarte învechit.
Comunităţile locale vor avea apă şi canalizare
– Aşadar, ne vom aştepta la un an al judeţului Dolj…
– Da, ne aşteptăm la un an mai bun. Ne aşteptăm să vedem începută Autostrada Sudului, care mi se pare unul dintre proiectele extraordinare, la care au visat foarte mulţi doljeni şi olteni. Podul de la Calafat va fi o altă investiţie ce va fi inaugurată în 2013, drumurile naţionale reabilitate, plus celelalte proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional să le vedem puse în operă. În 2013 şi în următorii doi-trei ani vom mai realiza câteva drumuri judeţene care să brăzdeze judeţul şi cred că, astfel, vom fi unul dintre judeţele cu cea mai bună infrastructură din România. Ne aşteptăm la sume mai mari de bani care vor fi direcţionate către comunităţile locale, sume necesare proiectelor pentru apă, canalizare. Dorim să se termine aceste lucrări, indiferent de coloratura politică a primarului localităţii respective, astfel încât cetăţeanul din România să se apropie de nivelul de trai specific cetăţeanului din Uniunea Europeană.
– Ce credeţi că ar fi totuşi prioritar pe agenda publică?
– Mă aştept ca mintea românului cea după urmă să funcţioneze şi să fim atenţi la criza economică din Europa, la criza financiară. S-ar putea să ne îndreptăm către o criză a alimentelor. România are un potenţial extraordinar, judeţul Dolj îl are. Să ne uităm mai atent la agricultură, la canalele de irigaţii şi la stabilizarea solului în partea de sud a României. Iar din punctul de vedere al Craiovei, al industriei, să vedem câteva fabrici aşezate aici, în Bănie, să vedem câteva mii de locuri de muncă, pentru că acest lucru e solicitat de foarte mulţi oameni, astfel încât să ajungă din urmă şi zona noastră celelalte zone mai dezvoltate din ţară, pentru că noi încă nu ne putem compara cu statele dezvoltate din UE.
„Să fim mai prezenţi în ministere”
– Aţi vorbit despre realizări, dar despre dezamăgiri…
– Ca toată lumea, am avut şi eu dezamăgirile mele. Câteodată, evenimentele se desfăşoară cu o repeziciune aşa de mare încât îţi otrăvesc viaţa exact când nu ar trebui. Atunci când eşti acasă şi eşti mai relaxat, sâmbăta sau duminica, te gândeşti mai mult la unele lucruri care nu îţi fac plăcere. Desigur, am avut parte şi de astfel de lucruri. De aceea, pe unele le-am tratat cu multă înţelegere…
– Care ar fi dorinţele exprese ale preşedintelui Ion Prioteasa?
– Din punct de vedere profesional, aş dori să putem să facem din nou dovada capacităţii noastre şi a deschiderii pe care o avem faţă de omul nevoiaş. Să putem să ieşim în faţă cu câteva mii de locuri de muncă şi cu această investiţie care să fie Spitalul de Urgenţă. Este anul în care vom vorbi despre regionalizare. Va trebui să fim prezenţi în toate aceste etape. Vrem, aşa cum este şi normal, ca municipiul Craiova să devină capitală de regiune. Şi, sigur, îmi doresc pentru craiovenii noştri să fim mai respectaţi şi mai prezenţi în ministere, aşa cum eram, de exemplu, înainte de 1989. În plan personal, îmi doresc sănătate, o perioadă de aşezare, de atenţie mai specială.
„Secretul meu este corectitudinea”
– Care este secretul dumneavoastră?! 200.000 de voturi şi sute de prieteni care vorbesc mereu frumos despre dumneavoastră…
– Cred că secretul meu este exemplul personal. Sunt foarte puţine situaţiile în care nu am arătat că tot ceea ce am încercat şi încerc eu să realizez ar avea un alt interes decât acela în favoarea oamenilor din jurul meu. Exemplu meu a fost luat şi de tinerii pe care i-am format şi se vede lucrul acesta, pentru că şi ei se comportă se la fel. A mai fost, totodată, şi o serie de proiecte, de fapte cu care nu m-am lăudat, dar le-am făcut. Nu am promis niciodată nimic fără să fiu convins că pot să şi onorez toate aceste promisiuni. Lumea a constatat lucrul acesta…
– Ce le transmiteţi doljenilor, acum, la cumpăna dintre ani?
– Doljenilor le transmit în primul rând să fie sănătoşi, să fie uniţi. Să aibă un mai liniştit şi mai relaxat, mai multă înţelegere faţă de cei din jur. Le doresc să gândească pozitiv şi să vadă jumătatea plină a paharului. La mulţi ani!
La multi ani! cu sanatate si implinirea tuturor aspiratiilor si proiectelor propuse.
Comments are closed.