Urare pentru 2013: să fim mai puţin mânioşi!

0
701

Se încheie 2012. Se duce. O vestesc ultimele file ale calendarului. O vestesc pregătirile febrile de întâmpinare a noului an. E momentul colindătorilor şi urărilor, al brazilor împodobiţi cu globuri şi beteală, decorul ideal pentru ca Anul Nou să sosească, oferindu-ne inegalabila şansă de a spera. 2012 a fost cum a fost. Şi trece deja în amintire. Pentru unii dintre noi, poate s-a dovedit generos, pentru alţii, calic. Sau poate un an normal. Pe ansamblu, a fost „aşa şi aşa”, poate mai bun ca la alţii. Din Europa. Fiindcă la ei ne raportăm în permanenţă. A adus şi românilor jinduita schimbare. Politică. Parţială. Societatea s-a dovedit polarizată isteric în pro-băsescieni obsesivi şi anti-băsescieni de aceeaşi factură. Năzuinţe de la anul ce vine avem cu toţii şi fiecare ni-l dorim un an prietenos, fertil, paşnic şi, peste toate, unul în care să fim împreună şi în parte sănătoşi şi cu putere de muncă. De fapt, cam asta ne dorim de când ne ştim la cumpăna dintre ani. Când ne facem iluzii. Să fim, totuşi, mai puţin mânioşi, să ne bucurăm de frumuseţile vieţii, atâtea câte sunt. Prea colecţionăm doar antipatii şi prilejuri de insatisfacţie. Mânia de care vorbeam, deşi e omenească, nu e altceva decât reacţia monotonă, mecanică şi inadecvată la disfuncţiile curente ale comunităţii şi semenilor. Şi nu poţi schimba nimic în bine enervându-te prea uşor şi defulând în înjurătură. Se spune că românul de astăzi e mânios. Iar oltenii sunt mai iuţi la mânie decât alţii. Ţara a fost în 2012 enervată la maximum şi s-a văzut asta în alegerile locale şi, apoi, parlamentare, chiar şi la referendum. Convieţuirea noastră a avut în exces bombăneală, scandal, răbufniri isterice şi alte ingrediente ce au conferit o indispoziţie fără evoluţie. Sărăcia i-a înrăit pe nu puţini, după cum bogăţia scăpată de sub control i-a prostit pe alţii. Sentimentul insecurităţii a generat îngrijorări. Fiindcă a trăi îngrijorat, fără proiecte de durată, fără garanţia că eşti protejat, duce la o contaminare de o acreală aproape indecentă. Ritmul vieţii zilnice nu poate să menajeze nici el pacea interioară, încât portretul fiecăruia e suma insatisfacţiilor şi balastului de indispoziţie pe care l-am acumulat. Ne-am confecţionat fericirea din fragmente de bombăneală şi deriziune. Nimic nu pare să ne facă mai buni, dar nimic poate să ne facă mai răi. Şi dacă dorim ceva nespus de la anul care vine, dorim ca relele lumii în care trăim să nu prevaleze semnificativ asupra părţilor ei bune. Să ne urăm, aşadar, ca anul ce vine să fie mai bun, mai bogat, mai fericit. La mulţi ani tuturor!

MIRCEA CANŢĂR

 

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

«Sunt câteva direcţii pe care mergem în 2013. Începem să privim atent la ceea ce se întâmplă la Spitalul nr. 1, devenit Spital Regional de Urgenţă, un spital care, din punctul nostru de vedere, alături de Aeroportul Internaţional şi de Universitate, este unul dintre obiectivele regionale, ţinând cont că deserveşte foarte mulţi cetăţeni din Oltenia, şi vom încerca să aducem fonduri către această investiţie. Vom construi o nouă unitate de primiri-urgenţe. La începutul lui 2013, odată cu votarea bugetului, vom aloca fonduri pentru acest proiect. Totodată, specialişti din cadrul Consiliului Judeţean Dolj se vor deplasa la Târgu Mureş să vadă cum a fost construită această unitate, considerată model la nivel naţional. Încercăm, de asemenea, să construim un Centru de Chirurgie Cardiovasculară, încât persoanele care suferă un infarct să poată fi tratate în cadrul acestuia. Odată cu aducerea elicopterului SMURD la Craiova, acesta va deservi toată Oltenia, în primă etapă, cazurile vor fi tratate la Craiova şi numai acele cazuri care nu îşi găsesc rezolvarea vor fi transferate la Bucureşti. Tocmai de aceea, acest spital trebuie să fie pregătit şi pentru a face intervenţii şi pe cord deschis.

Le transmit doljenilor sănătate, fericire şi un strop de optimism. 2013 este un an destul de dificil din punct de vedere economic. Ne frământă foarte mult modul în care vom reuşi să atragem fondurile necesare pentru dezvoltarea proiectelor pe care ni le-am propus să le facem. Privesc cu încredere la dezvoltarea judeţului, pentru că sunt foarte multe lucruri bune care s-au întâmplat şi în mod cert şi în anul următror vom ajunge la un alt nivel de dezvoltare, la o altă etapă».

 

Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova: «Îmi doresc un buget mai bun pentru Universitate. Sper, de asemenea, să reuşesc să finalizez proiectul de obţinere a fondurilor europene necesare pentru reabilitarea campusului de la Facultatea de Mecanică şi să încep reabilitarea tuturor căminelor studenţeşti».

Prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj: «În anul care ne bate la uşă îmi doresc să fiu sănătos. Dacă avem sănătate le putem rezolva pe toate. Şi asta le doresc, în 2013, tuturor doljenilor, avocaţilor de la Baroul Dolj şi partenerilor noştri».

George Beţiu

Dr. George Beţiu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj:

«Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj va avea ca principal obiectiv şi pe parcursul anului viitor buna desfăşurare a programelor de prevenţie. Considerăm că este mult mai uşor să previi boala decât să o tratezi. Astfel, prin fondurile care vin de la Ministerul Sănătăţii, DSP coordonează o serie de programe de sănătate la nivel judeţean. Prevenţia presupune inclusiv imunizările care se realizează în tot judeţul Dolj: imunizarea copilului sau imunizarea grupurilor populaţionale cu risc. DSP Dolj are printre atribuţii promovarea sănătăţii prin mai multe programe. Ne propunem să conştientizăm populaţia în legătură cu factorii de risc. Este foarte necesar ca populaţia să realizeze cât este de important ca, măcar o dată pe an, să meargă cel puţin la un control medical. Orice afecţiune depistată în stadiu incipient are şanse de vindecare mult mai mari. Aş vrea să le urez doljenilor un an nou mai bun, sănătate, cu speranţa că le vom oferi servicii mult mai de calitate decât până acum».

 

Florin Petrescu

Conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova:

«Sunt multe proiecte pentru anul 2013 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. Sperăm ca măcar 90% din acestea să se finalizeze la sfârşitul anului viitor. În decembrie 2013 avem prevăzut termenul de finalizare pentru ambulatoriul de specialitate. Este o lucrare amplă, care la ora actuală este gata în procent de 25-30%. Aşteptăm să se încheie, tot anul viitor, şi procedurile pentru lucrarea de la obstetrică şi neonatologie. Sunt multe aspecte tehnice care trebuie să se finalizeze şi la nivelul Ministerului Sănătăţii. Este nevoie de o expertiză tehnică pentru a continua lucrările care au fost începute. Ne dorim, totodată, să realizăm reparaţii curente în toate secţiile spitalului, pentru că în anul 2012 s-au întreprins lucrări la blocurile operatorii. La începutul lui 2013 vor fi finalizate şi ultimele săli de operaţie. Pentru anul 2013 sperăm să demarăm lucrările, într-un parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj, la o construcţie care să vizeze rezolvarea cazurilor ce ţin de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară. Sperăm ca, tot în anul 2013, şi pentru Urgenţă să obţinem nişte fonduri, astfel încât să reamenajăm spaţiile. Este şi un aspect care priveşte Urgenţa, pentru că Ambulatoriul de specialitate are în proiect ca structură de rezistenţă şi intervenţie în urgenţă. Este o Urgenţă care trebuie să corespundă normelor. Şi aceasta este o prioritate. Un alt lucru important, pentru că noi tratăm foarte mulţi bolnavi oncologic la ora actuală: am vrea să facem demersurile pentru a obţine un nou accelerator prin Ministerul Sănătăţii. Nu în ultimul rând, mai este şi morga. Noi am făcut un proiect, pentru că şi acea zonă a spitalului trebuie reabilitată în totalitate. Se estimează cam un milion de euro valoarea acestei lucrări. Există un proiect şi pentru reabilitarea secţiei de oncologie, pentru care rămâne să vedem unde vom face demersuri. Am realizat, de asemenea, o evaluare pe tot spitalul în ceea ce priveşte aparatura medicală. Noi ne-am făcut temele, rămâne să vedem ce putem obţine anul viitor».

 

Nicolae Degeratu

Nicolae Degeratu, administratorul SC Termo SRL Craiova:

«2013 va fi un an mai bun prin faptul că vom fuziona cu Complexul Energetic, probabil că se vor stinge acele penalităţi şi vor rămâne de recuperat doar debitele de la populaţie. Va începe şi programul de investiţie al complexului pe reţele secundare, iar noi vom continua cu punctele termice, care sunt aduse într-un anumit stadiu de modernizare, dar nu sunt finalizate. Vom încerca să asigurăm toate condiţiile ca populaţia să nu simtă nici un fel de frustrare sau stres în ceea ce priveşte furnizarea şi asigurarea condiţiilor optime pentru căldură şi apă caldă. Oricum, suntem singurul oraş din ţară care, de când a venit doamna primar Olguţa Vasilescu, am redus preţul la gigacalorie cu 10%, în timp ce alţii l-au crescut».

 

Alin Goga

Alin Goga, directorul RAT Craiova:

«Anul 2012 pentru Regie, ca şi pentru toţi agenţii economici, a fost foarte dificil. Eu mă aştept ca 2013 să fie şi mai dificil. Avem nişte cheltuieli foarte mari cu materialele, cu piesele, cu consumul. Toate lucrurile acestea trebuie să le ţii sub control şi atunci trebuie să iei măsuri pentru sporirea veniturilor şi diminuarea costurilor salariale. Am înfiinţat inclusiv o societate comercială împreună cu sindicatele, am preluat staţiile de autobuz spre administrare de la Primărie şi toate lucrurile acestea, zicem noi, ne vor aduce anumite venituri în 2013. Avem şi alte măsuri, dar nu aş vrea să le dezvălui acum, şi sper ca, dacă se vor concretiza, să fie o surpriză plăcută pentru toţi craiovenii. Eu zic că, în şase luni, am făcut destul de multe lucruri fără să mă plâng de greaua moştenire, mi-am văzut de ce am avut eu în grădină şi m-am uitat mai puţin în curtea altora. Oricum, aş da cu greu o notă de trecere transportului în comun din Craiova şi sunt şi eu convins că stăm foarte prost la acest capitol».

 

Adrian Glugă

Adrian Glugă, procuror-şef DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova:

«Cel mai important lucru pe care zic eu că am reuşit să-l realizăm anul acesta a fost formarea unui colectiv competent şi ridicarea standardelor la nivelul Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT. Avem o echipă foarte bună, pregătită să lupte în continuare împotriva criminalităţii organizate. Pentru 2013 îmi doresc şi urez tuturor multă sănătate, pentru că, dacă suntem sănătoşi, putem face faţă tuturor provocărilor».

 

Petre Petrescu

Deputatul USL Petre Petrescu:

«Pentru 2013, pe plan politic îmi doresc să avem o guvernare bună, reuşită, în folosul cetăţenilor. Îmi doresc, de asemenea, ca alocarea bugetară la nivel european pentru perioada 2014-2020 să fie una favorabilă României, pentru că de aceşti bani depinde o generaţie. Le mulţumesc încă o dată celor care au avut încredere în mine şi sper să nu îi dezamăgesc. Le doresc tuturor doljenilor ca în 2013 să le cadă tot binele pe umeri!».

 

Mario Ovidiu Oprea, secretar al Senatului:

«Îmi doresc enorm ca 2013 să fie anul în care partidele politice redobândesc încrederea electoratului, având o mentalitate matură. 2012 a fost anul marilor speranţe şi sper că 2013 să fie anul marilor împliniri».

 

Florin Rogneanu

Florin Rogneanu, managerul Muzeului de Artă din Craiova:

«Cea mai mare dorinţă pentru anul 2013 este finalizarea proiectului Centrului Cultural „Constantin Brâncuşi” din incinta Muzeului de Artă Craiova».

 

Vlad Drăgulescu

Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”:

«Principala realizare a acestui an rămâne, pentru mine, turneul „Teatru peste tot” – ediţia a II-a, desfăşurat de Asociaţia „I.S. Drăgulescu”, care a cuprins 20 de comune din Oltenia, în care am ajuns în 30 de zile. Aş vrea ca, la anul, să reuşesc să introduc în şcolile craiovene mini-orchestrele de suflători, proiect pe care încercăm să-l dezvoltăm împreună cu Yamaha».

 

 

Constantin Ion

General de brigadă Constantin Ion, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova:

«Anul 2012 a fost unul foarte dificil pentru noi, dar am încercat să executăm toate misiunile la standarde cât mai înalte. Cât priveşte anul care vine, trăim cu speranţa şi suntem optimişti că evoluţia internă şi internaţională va fi una propice dezvoltării noastre, iar pe linie profesională ne dorim foarte tare să se rezolve problema dotării tehnice şi a reglementării structurale. În rest, probleme vor fi, dar sperăm să trecem cu bine peste toate».

 

Constantin Nicolescu

Comisar-şef Constantin Nicolescu, inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj:

«Cu siguranţă, primul gând care îmi vine în minte este acela ca în 2013 să reuşim, ca poliţişti, să asigurăm climatul de linişte şi siguranţă dorit de toţi concetăţenii noştri. Vă asigur că ne vom afla în permanenţă în prima linie de luptă împotriva infractorilor şi a altor persoane certate cu legea şi unul dintre dezideratele mele este acela de a-i convinge pe doljeni că merităm să aibă încredere în noi şi vom face tot ceea ce depinde de noi să ne creştem nivelul performanţelor profesionale».

 

Silviu Văcaru

Comisar-şef Silviu Văcaru, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova:

«Anul 2012 fost unul bun pentru noi, în care am încercat şi am reuşit să fim în prima linie în lupta cu infracţionalitatea şi, totodată, să ne menţinem ca una dintre structurile de elită a Poliţiei. Cea mai mare dorinţă pentru anul ce stă să înceapă ar fi să ne găsească pe toţi sănătoşi şi toate problemele apărute să fie rezolvate la acelaşi nivel la care au fost create sau la unul superior».

 

Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei:

«În 2013 îmi doresc să aducem cât mai mulţi vizitatori la muzeu. De fapt, acesta este scopul tuturor eforturilor făcute atât de Consiliul Judeţean Dolj, cât şi de colectivul Muzeului Olteniei. Tuturor oltenilor le doresc un An Nou cu mai multe împliniri, bunăstare, linişte şi sănătate!».