Craiovean acuzat de „phishing” în SUA, condamnat la trei ani de închisoare în Craiova

0
1684

La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii Curţii de Apel Craiova l-au condamnat definitiv pe un craiovean la trei ani de închisoare cu executare pentru fraude informatice, după ce a retras fraudulos bani din conturile unor cetăţeni străini, patru dintre ei constituindu-se părţi civile în procesul penal. Numele craioveanului apare însă şi într-un rechizitoriu al autorităţilor judiciare americane, dat publicităţii de FBI la sfârşitul anului trecut, în care 14 români, bună parte dintre ei craioveni, erau acuzaţi de conspiraţie, fraudă şi furt de identitate, infracţiuni comise într-o amplă operaţiune de „phishing” (înşelăciune) pe Internet.

Răzvan Leopold Schiba a fost trimis în judecată pentru cauzarea un prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, prin restricţionarea accesului la aceste date ori prin împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul (art. 49 din Legea nr. 161/2003), dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 26 mai 2011. Pe 22 decembrie 2011 instanţa l-a condamnat pe Schiba la 3 ani de închisoare şi l-a obligat la plata sumei de 187 lire şi 1.019 dolari către patru părţi vătămare constituite părţi civile, plus 1.100 lei cheltuieli judiciare. Inculpatul a declarat recurs, care a fost soluţionat săptămâna trecută, vineri, 23 noiembrie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanţa i-a menţinut acestuia condamnarea la trei ani de închisoare cu executare, soluţia pronunţată de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova fiind definitivă.

Schiba, între aţi 14 români acuzaţi de „phishing” în SUA

Numele lui Răzvan Leopold Schiba apărea într-un comunicat al FBI, dat publicităţii la sfârşitul lunii decembrie 2011, cu privire la 14 români acuzaţi de conspiraţie, fraudă şi furt de identitate, infracţiuni comise într-o amplă operaţiune de „phishing” (înşelăciune) pe Internet.

Potrivit Poliţiei Federale, rechizitoriul îi viza pe Ciprian Dumitru Tudor, Mihai Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Bogdan-Mircea Stoica, Octavian Fudulu, Iulian Şchiopu, Răzvan Leopold Schiba, Dragoş Răzvan Davidescu, Andrei Bolovan, Laurenţiu Cristian Buşcă, Gabriel Sain, Dragoş Nicolae Drăghici, Ştefan Sorin Ilinca şi Mihai Alexandru Didu, toţi cetăţeni români. După cum se arăta în comunicatul FBI, unul sau mai mulţi dintre inculpaţi au trimis în 2005 un e-mail nesolicitat către o serie de persoane, pretinzând că ar fi din partea People’s Bank din Connecticut (nord-estul Statelor Unite). E-mailul respectiv informa persoanele cărora le era adresat că profilul de acces online la serviciile băncii a fost blocat, cerându-le să acceseze un link către o pagină de Internet, unde pot să introducă informaţii pentru a-l debloca. Pagina către care erau direcţionaţi părea să fie a People’s Bank, dar era găzduită, de fapt, pe un computer care nu avea nici o legătură cu banca. Toate informaţiile personale şi financiare introduse de cei care au primit e-mailul erau trimise ulterior, tot prin e-mail, unuia sau mai multora dintre inculpaţi sau unui cont „colector”, în fapt un cont de e-mail utilizat pentru a primi şi colecta informaţii obţinute prin „phishing”. Se pare că Tudor, Dumitru şi alţi inculpaţi utilizau şi împărtăşeau un număr de conturi „colectoare” care conţineau mii de mesaje e-mail cu seria şi numărul unor carduri de credit şi de debit, date de expirare, coduri de verificare a valorii cardurilor (CVV, Card Verification Value), coduri PIN şi alte informaţii personale de identificare ca nume, adrese, numere de telefon, date de naştere.

Conspiratorii au utilizat ulterior aceste informaţii pentru a accesa conturi bancare şi linii de credit, retrăgând fonduri, fără autorizare, în cele mai multe cazuri de la ATM-uri din România. În afară de People’s Bank, inculpaţii au vizat şi alte instituţii financiare şi companii, între care Citibank, Capital One, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Regions Bank, LaSalle Bank, U.S. Bank, Wells Fargo & Co., eBay and PayPal, după cum se mai preciza în comunicatul FBI.

De altfel, în noiembrie anul trecut, poliţiştii doljeni au primit şapte cereri de extrădare pe numele craiovenilor Drăghici, Buşcă, Boceanu, Bolovan, Ilinca, Dumitru şi Tudor, rând pe rând aceştia fiind trimişi în SUA.