Condamnaţi definitiv într-un dosar vizând obţinerea de credite cu acte false

0
527

Doi craioveni au ajuns în arestul IPJ Dolj, fiind ridicaţi de poliţişti după ce Tribunalul Dolj le-a emis mandate de executare a unor pedepse privative de libertate. Cei doi au fost condamnaţi definitiv la 7 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare pentru infracţiuni de fals şi înşelăciune, fiind ultimii doi dintr-un lot de 28 de persoane trimise în judecată în anul 2008, într-un dosar vizând obţinerea de credite bancare cu acte false, în valoare totală de aproape un milion de lei.

Ion Bălaşea

Reprezentanţii IPJ Dolj au comunicat că poliţiştii Secţiei 2 Craiova sprijiniţi de lucrători ai Postului de Poliţie Podari l-au prins, în cursul zilei de marţi, pe Ion Bălaşea, de 43 de ani, din Craiova, pe numele căruia Tribunalul Dolj a emis mandat de executare a pedepsei, fiind condamnat definitiv la 7 ani şi 6 luni închisoare pentru infracţiuni de înşelăciune şi fals. În aceeaşi zi a fost ridicat şi introdus în arest şi Hermon Dinu, de 50 de ani, din Craiova, condamnat definitiv la 4 ani închisoare tot pentru infracţiuni de fals şi înşelăciune.

Cei doi sunt „colegi” de dosar şi fac parte dintr-un lot de 28 de persoane trimise în judecată în septembrie 2008 într-o cauză complexă privind obţinerea de credite bancare cu acte false, în valoare totală de aproape un milion de lei.

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova anunţau, în septembrie 2008 că Ion Bălaşea, soţia acestuia, Carmen Bălaşea, Hermon Dinu, toţi din Craiova, şi Nicolae Idiţa, din Bulzeşti, au pus bazele unui grup infracţional organizat şi au racolat 24 de persoane, majoritatea din localităţi din judeţul Dolj, prin intermediul cărora, pe baza unor documente falsificate, au solicitat şi obţinut de la sucursalele mai multor bănci din Craiova credite bancare în valoare totală de 970.000 de lei. Membrii grupului căutau persoane cu venituri mici, care nu îndeplineau în mod normal condiţiile pentru a lua un credit şi le convingeau că pot obţine bani de la bănci în numele lor, contra unui „comision“. După aceea, falsificând şi punând la dispoziţia persoanelor racolate actele necesare obţinerii creditelor – adeverinţe de venit, cupoane de pensie, decizii de pensionare, facturi la utilităţi, carnete de muncă sau cărţi de identitate, se duceau la bancă împreună cu titularii dosarelor şi obţineau împrumuturile. La ridicarea creditului, persoanei care îl contracta îi revenea cel mult 30% din valoarea acestuia, restul sumei ajungând la soţii Bălaşea şi ceilalţi doi membri ai grupului. Prin această metodă, cei patru au contractat zeci de împrumuturi, pe care nu le-au mai rambursat, în baza sesizărilor venite de la bănci fiind, de altfel, demarate cercetările. La sfârşitul lunii septembrie 2008, soţii Ion şi Carmen Bălaşea, Hermon Dinu şi Nicolae Idiţa, dar şi cele 24 de persoane racolate de aceştia au fost trimişi în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni, de la constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi până la fals în înscrisuri sub semnătură privată sau fals material în înscrisuri oficiale.

Hermon Dinu

În iulie 2010, după aproape doi ani de judecată, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi pe toţi cei 28, şi i-a condamnat, cele mai grele pedepse primindu-le cei patru membri ai grupării infracţionale. Astfel, Ion Bălaşea a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare, soţia sa a primit tot şapte ani şi şase luni de închisoare, Nicolae Idiţa – cinci ani de închisoare, iar ultimul membru al grupului, Hermon Dinu, patru ani. Alţi 14 inculpaţi din dosar, dintre cei racolaţi de grupul lui Bălaşea, au primit câte un an şi nouă luni de închisoarea, însă cu suspendare. De asemenea, ultimii zece inculpaţi au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare, tot cu suspendare, instanţa obligându-i şi la restituirea sumelor obţinute ilegal.

Ulterior, unii dintre condamnaţi au atacat cu apel hotărârea Tribunalului Dolj, care a fost judecat la Curtea de Apel Craiova. Acesta a fost soluţionat pe 30 mai 2012, când instanţa le-a respins apelurile ca fiind nefondate.

A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Săptămâna trecută, pe 8 noiembrie a.c., judecătorii ÎCCJ au respins recursurile inculpaţilor, astfel că aceştia sunt obligaţi să execute pedepsele date în 2010 de Tribunalul Dolj. Hotarârea Înaltei Curţi este definitivă, motiv pentru care au şi fost ridicaţi acum cei doi craioveni.