Apicultorii şi meşteşugarii din mai multe comune doljene vor avea de-acum ocazia să descopere noi oportunităţi de dezvoltare rurală care să genereze venituri. Recent, World Vision România, Biroul Zonal Dolj, a organizat Exerciţiul RAIGO – Analiza Rapidă a Oportunităţilor Generatore de Venituri.
Exerciţiul este parte a unui program ce vizează încurajarea persoanelor cu iniţiative economice din comunităţile în care organizaţia World Vision România desfăşoară proiecte de dezvoltare agricolă. RAIGO reprezintă un instrument inovativ de dezvoltare economică locală participativă, prin care membrii comunităţilor rurale – fermieri, mici întreprinzători, autorităţi publice deopotrivă – conlucrează la generarea unei viziuni comune de dezvoltare a diferitelor sectoare economice din zonă. Cel mai important aspect practic obţinut prin intermediul acestui program este faptul că beneficiarii, împreună cu autorităţile, au şansa să identifice măsuri concrete de acţiune, ce au ca bază propriile nevoi, asumate de toţi actorii locali, şi implementate în comun.
Apicultori şi meşteşugari din mai multe comune s-au întâlnit la Craiova
La întâlnirea ce a avut loc la Craiova au participat apicultori şi mesteşugari beneficiari ai proiectelor economice din cadrul Biroului Zonal Dolj. Obiectivul a fost acela de a analiza activităţi de dezvoltare economică derulate în comunităţile doljene şi de a identifica noi iniţiative în acest domeniu.
Pe parcursul a două zile, utilizând metode inovative şi interactive, participanţii au realizat o analiză a contextului socio-economic din zonă, au identificat factorii critici de succes şi oportunităţile sustenabile de dezvoltare.
„În urma implementării exerciţiului RAIGO, cele două grupuri de lucru, pentru apicultură și pentru artizanat textil, au identificat ca principale măsuri de acţiune, următoarele: organizarea unui atelier mixt de croitorie-ţesătorie care să răspundă cerinţelor actuale ale pieţei, crearea unei cooperative de producţie în domeniul apicol. Ambele grupuri au identificat ca necesitate iniţierea unor schimburi de experienţă în scopul alinierii cu cele mai bune practici din domeniu. Foarte important este, de asemenea, de reţinut că World Vision România acţionează mai degrabă ca un facilitator şi mai puţin pe filiera de suport financiar”, a declarat Cristina Miulescu, coordonator proiect dezvoltare economică în cadrul World Vision România.
Program de dezvoltare rurală susţinut de World Vision
Pentru a asigura succesul programului, în următoarea perioadă, World Vision România va continua monitorizarea implementării acestor acţiuni şi va facilita coordonarea şi conlucrarea între membrii grupurilor de lucru.
Exerciţiul RAIGO – Analiza Rapidă a Oportunităţilor Generatore de Venituri – şi proiectul de stimulare a iniţiativelor locale din mediul rural sunt parte a programului economic de agricultură şi dezvoltare rurală prin care organizaţia World Vision România încurajează investiţiile private din mediul rural pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale agricultorilor şi familiilor lor cu scopul final de a oferi copiilor şanse sporite în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi dezvoltare.
World Vision România este o organizaţie parteneră a World Vision International, prezentă în peste 100 de ţări din întreaga lume. De mai mult de 20 ani aceasta dezvoltă în România programe în peste 200 de comunităţi rurale din opt judeţe. De-a lungul timpului, reprezentanţii organizaţiei au oferit sprijin pentru mai mult de 350.000 de copii şi de adulţi.
Prin activităţi de reintegrare familială, dezvoltare comunitară, proiecte medicale, programe de educaţie şi dezvoltare economică, asistenţă umanitară în cazul situaţiilor de urgenţă, World Vision îşi propune să încurajeze o atitudine activă şi de implicare în schimbarea condiţiei de sărăcie din România, având ca scop final bunăstarea copilului.