Anul şcolar bate la uşă, iar unităţile de învăţământ doljene ar trebui să-şi aştepte elevii… ca la carte. Mulţi, puţini, banii alocaţi pentru reparaţii şi igienizare au fost drămuiţi de directori şi de autorităţile locale după cum s-au priceput şi au considerat fiecare. Cert este că şcolile nu se învârtesc după soare, însă există şi unele excepţii, care pot primi calificativul „decente”. Le-am găsit în comunele Cioroiaşi şi Afumaţi, după o serie de alte unităţi vizitate în ultimele zile, unde condiţiile dezastruoase rezultate din bâlbâiala autorităţilor şi dezinteresul responsabililor te aruncă într-o realitate greu de imaginat în secolul al XXI-lea. Aşadar, a cataloga o şcoală ca fiind decentă poate fi considerat un gest de indulgenţă când priveşti în jur şi realizezi că poate fi mai rău.
Omul sfinţeşte locul… chiar şi când îi este luat
Şcoala din Cioroiaşi nu a mai beneficiat anul acesta de o igienizare completă, fiindcă managerul unităţii de învăţământ nu a putut negocia cu Primăria pentru alocarea unei sume consistente, care să acopere necesarul. “Relaţia primarului cu şcoala este una distantă”, a explicat directorul unităţii şcolare, Dragoş Sârbu, profesor de Limba engleză. De altfel, nu de puţine ori pe seama relaţiilor dintre cele două instituţii sunt puse neajunsurile întâlnite în Dolj.
În ciuda faptului că în câteva zile conducerea şcolii va trece în mâinile învăţătorului Dănuţ Panait, actualul director coordonează încă tot ce înseamnă activitate pentru începerea noului an de învăţământ. “Cu banii obţinuţi de la Primărie – 15.000 de lei, deşi trebuia să fie 35.000 –, am cumpărat materiale, iar lucrările de reparaţii au fost efectuate cu personalul şcolii. Ne-am asigurat încă de pe-acum necesarul de lemne, care este acoperit indiferent cât de grea va fi iarna – peste 50 de metri cubi”, a precizat directorul Dragoş Sârbu.
Deşi printre unităţile de învăţământ din judeţ bune de dat exemplu, Şcoala cu clasele I-VIII din Cioroiaşi nu punctează şi la capitolul grupuri sanitare. Ar fi putut, însă un proiect prost întocmit, apoi abandonat, în loc să fie refăcut, a… privat-o de această posibilitate. Aşa se face că cei 110 elevi trebuie să străbată curtea din spatele şcolii pentru a ajunge la WC. “Încă avem toalete pe stil vechi, din păcate. Dar facem ce se poate pentru a le păstra curate”, a adăugat Dragoş Sârbu, pe care îl mai aşteaptă încă două zile de foc, în care cuvântul de ordine va fi curăţenia.
Doar grădiniţa mai trebuie zugrăvită, în rest… „de aerisit şi de şters praful”
Şi Şcoala cu clasele I-VIII Boureni, din comuna Afumaţi, a fost dată în primire, în aceste zile, unui nou director – învăţătorul Cătălin Neţa. Din fericire, acesta va prelua o instituţie modernizată şi cu dotări de invidiat. De altfel, primul semn al bunei gospodăriri a unităţii e chiar grădina de flori de la intrare. Holurile tapetate cu citate din Sadoveanu, Alecsandri şi Nicolae Bălcescu, alături de panoul de onoare cu chipuri zâmbitoare de elevi, te conduc spre săli de clasă îngrijite, inclusiv un laborator de Informatică, dotat cu peste 15 computere. Preocupat de ultimele pregătiri, îngrijitorul Florea Ionică spune că doar în clădirea care adăposteşte grădiniţa mai trebuie zugrăvit, în rest „ar mai fi doar de aerisit şi de şters praful”…
Toaletă în curte, dar cu apă curentă, pentru 150 de copii din Boureni
“În primăvară, la Şcoala din Boureni s-au făcut igienizări şi s-a pus gresie pe holuri, iar afară s-au ridicat porţi şi gard noi. La grădiniţa din Afumaţi, unde vin 39 de copii, şi la Şcoala cu clasele I-IV, unde învaţă 24 de elevi, avem încălzire centrală şi băi interioare, separate pentru băieţi şi fete”, explică primarul comunei Afumaţi, Marian Belu. La Boureni, însă, cei 36 de preşcolari, 36 de elevi din clasele I-IV şi alţi 84 de la clasele V-VIII folosesc toaletele situate în afara clădirii. Acestea au, totuşi, apă curentă.
Nu în ultimul rând, atenţia se îndreaptă şi către cele 20 de cadre didactice – 5 învăţători şi 15 profesori –, cărora, cel puţin până anul trecut, le-au fost decontate cheltuielile de transport.
Rămâne de văzut dacă noua conducere, care va manageria atât unităţile de învăţământ din Boureni şi Afumaţi, cât şi pe cea din satul Covei – frecventată de 19 preşcolari şi 24 de copii în clasele I-IV –, va avea grijă, fie şi în lipsa fondurilor consistente, să menţină, măcar la limita decenţei, condiţiile în care elevii ar trebui să înveţe.
ANA-MARIA GEBĂILĂ şi MAGDA BRATU