Câmpia Turzii nu va putea face faţă şocului disponibilizărilor colective de la Mechel

0
379

Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga (USL), spune că nici oraşul, nici administraţia locală nu vor putea face faţă şocului disponibilizării colective a salariaţilor de la Mechel, preconizate pentru luna septembrie de către patronatul rus al întreprinderii, care şi-a anunţat intenţia de a-şi sista activitatea la combinatul cumpărat în 2003. „Nu suntem pregătiţi pentru acest şoc produs de scoaterea din producţie a aproape 1.000 de salariaţi. La Câmpia Turzii nu sunt alte mari întreprinderi, cea de cărămizi şi ţigle s-a închis şi au rămas pe drumuri sute de oameni. A fost şi o cooperativă meşteşugărească, care şi-a încetat activitatea. Populaţia oraşului munceşte în firme mici, care supravieţuiesc cum pot şi nu au capacitate financiară. Firmele din Câmpia Turzii nu duc lipsă de angajaţi, problema lor este cum să îşi poată plăti salariaţii. Cine iese din câmpul muncii şi aterizează în piaţa forţei de muncă este în cea mai mare dificultate”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Radu Hanga. Acesta consideră că soluţia integrării în sectorul agricol a personalului disponibilizat de la Mechel este doar în parte realistă. „În zonele limitrofe ale oraşului se va putea face agricultură mecanizată. Se va putea cultiva grâu, de pildă. Dar pentru o cultură de câteva sute de hectare este nevoie de câţiva tractorişti şi de utilaje”, a arătat edilul. Municipalitatea are de recuperat de la compania rusă suma de 1,5 milioane de lei şi pentru a încasa această creanţă a deschis un proces. „În varianta în care vom pierde procesul cu Mechel, suma minimă pe care o vom pierde va fi de 1 milion de lei. În contul acestei creanţe, noi am avansat propunerea de a prelua un activ de la Mechel – producţia de electrozi – pe care ruşii doreau să-l externalizeze. Se fac, în prezent, evaluări cu specialişti în domeniu”, a explicat primarul.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, consideră că nu se poate face o paralelă între închiderea fabricii finlandeze Nokia de la Jucu, din 2011, la doar patru ani şi jumătate de la semnarea actului de înfiinţare, şi posibila sistare a activităţii combinatului Mechel, potrivit Agerpres. „La Câmpia Turzii discutăm de o fabrică înființată în urmă cu 100 de ani, în comparaţie cu o fabrică construită peste noapte, cum a fost Nokia, la Jucu”, a afirmat ministrul, prezent la Câmpia Turzii, într-o conferință de presă. „(…) Trebuie să vedem dacă a fost respectat acest contract și dacă angajatorul poate să îşi ia valiza şi să plece fără să facă, în prealabil, lucruri la care este obligat. Şi de ce să nu convingem Mechel să rămână la Câmpia Turzii? Potrivit domnului Fedorov (n.r. – Serghei Fedorov, director general Mechel Câmpia Turzii), vor rămâne în producţie doar 238 de muncitori. Nu se ştie cu exactitate de ce Mechel vrea să plece de la Câmpia Turzii”, a spus Liviu Pop, adăugând că sunt semne de întrebare legat de respectarea obligaţiilor asumate prin contractul de privatizare de către patronii ruşi. „La nivelul Guvernului suntem obligaţi să facem primii paşi şi vom avea o discuţie cu miniştrii Economiei şi Finanţelor şi cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a vedea care este situaţia contractului de privatizare şi a consecinţelor acestuia. Dacă se vor constata nereguli vor fi sesizate organele statului – dacă este vorba de concurenţă neloială, abuz în funcţie, sau neglijenţă în serviciu. Vom încerca desecretizarea acestui contract”, a spus Liviu Pop.

Grupul rus Mechel a încheiat anul fiscal 2011 cu un profit de 728 milioane de dolari, în creștere față de 2010, când profitul a fost de 657,2 milioane de dolari.