Sărbătoarea comunei Cârcea şi bucuria de a fi împreună

0
488

Locuitori ai unei comune aflate „pe val”, situată la doi paşi de Craiova, cu o puternică dezvoltare a infrastructurii, cârcenii au, cel puţin o dată în an, un motiv în plus de mândrie: bucuria de a fi împreună. De ziua localităţii, sărbătorită odată cu Adormirea Maicii Domnului, fiii satului nu uită de rădăcinile pe care le au şi se adună de prin toate colţurile ţării şi ale Europei pentru a fi alături de cei dragi. Aşa s-a întâmplat şi ieri, când mii de oameni au participat la un adevărat maraton de voie-bună şi distracţie, care a început dimineaţa devreme şi s-a încheiat târziu în noapte cu un spectaculos foc de artificii.     

Dis-de-dimineaţă, pentru a prinde răsăritul soarelui, pescarii amatori şi-au întins undiţele pe malul lacului dintre Cârcea şi Preajba. În buna tradiţie a locului, concursul de pescuit a fost cel care a dat startul sărbătorilor prilejuite de ziua comunei Cârcea. Întrecerea a început la ora 6 dimineaţa şi urma să se încheie la ora 12.00, când cei 80 de pescari amatori angrenaţi în competiţie au fost invitaţi să pună pe cântar „trofeele”. Cel care a prins peştele mai mare a primit şi premiul constând în ustensile de pescuit. Dincolo de competiţie a fost timp suficient şi pentru câteva poveşti pescăreşti, dar şi de poveţe din partea celor cu ştate mai vechi în ale statului pe baltă. „Peştele ăsta e trofeul pe ziua de azi. Poate e cam mic, dar acum n-avem ce face. Peşte e destul în baltă, dar acum e şi după cum ai noroc. Dacă am prinde în fiecare zi ar rămâne lacul fără”, le-a explicat şugubăţ unul dintre pescari colegilor de pe baltă.

Distracţie pe biciclete

Distracţia a continuat pe străzile comunei, împodobite ca pentru o mare sărbătoare cu ghirlande tricolore. Mai multe competiţii sportive au fost organizate pentru copii, de la ciclism şi atletism până la şah. Participanţii au fost în număr mare, iar premiile au constat în dulciuri. Dincolo de încrâncenarea cu care cei mici şi-au disputat primele locuri, dictonul olimpic care spune că înainte de toate important este să participi a fost la mare preţ. Odată cu el se poate spune că a fost atins şi obiectivul autorităţilor locale de a atrage tinerii către sport.

„Avem un număr mare de tineri care se implică în tot felul de activităţi culturale şi sportive. De fapt, de ziua comunei sunt implicaţi toţi cetăţenii, de la cei mai mici la cei mai în vârstă. La noi fenomenul este altul decât în alte localităţi. Populaţia creşte de la an la an, fiindcă suntem şi în apropierea municipiului Craiova. Avem perspective. Cârcea a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani. Sunt oameni care vin din oraş, dar şi din alte localităţi şi se stabilesc pe raza comunei noastre”, a mărturisit cu mândrie Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.

Hramul bisericii Adormirea Maicii Domnului, sărbătorit de enoriaşi

Cum ziua comunei Cârcea coincide cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, localnicii nu au uitat, ieri, să treacă şi pe la biserică, mai ales că unul din lăcaşurile de cult din localitate poartă acest hram. Câteva zeci de persoane au asistat la slujba oficiată de un sobor de preoţi şi s-au rugat pentru binele cunoscuţilor, dar şi pentru prosperitatea localităţii în care îşi duc traiul de zi cu zi.

Prezent la oficierea serviciului religios, primarul Valerică Pupăză le-a dat o veste bună enoriaşilor: alături de comunitatea locală intenţionează să demareze o serie de lucrări pentru reabilitarea lăcaşului de cult. „În atenţia comunităţii din Cârcea este renovarea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului din localitate. Biserica nu aparţine de domeniul public şi nu putem investi noi în această reparaţie, dar ne implicăm prin a atrage mai mulţi sponsori. Există astăzi un proiect care a fost finalizat. S-a făcut şi cadastrul şi vrem să modernizăm acest lăcaş de cult care datează de 80 de ani. Lucrările presupun de la consolidare până la arhitectură: schimbare de acoperiş şi tot ceea ce se impune. Este vorba de o reparaţie capitală. Am prevăzut în proiect şi o cameră de centrală termică pe combustibil solid cu calorifere, care va încălzi biserica”, a explicat primarul comunei Cârcea.

Recital de muzică populară şi foc de artificii

Pe seară, după ora 16.00, în centrul comunei, locuitorii din Cârcea au fost invitaţi la un concert de muzică populară, la care au participat nume sonore ale folclorului românesc, precum Neta Soare, Maria Ghinea, Cristi Bănăţeanu, Marinela Bălaşa, Mihaela Toncea, Simona Creţan şi Doru Răcăreanu. Din rândul autorităţilor judeţene şi centrale, au fost invitaţi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, senatorul de Dolj, Mircea Geoană şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii.

RADU ILICEANU

 

Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea

„Este o zi specială pentru locuitorii comunei Cârcea. Aceştia lasă deoparte grijile de zi cu zi şi se implică în toate aceste activităţi. Este un dar al comunei pentru locuitorii ei. Vin mulţi cetăţeni care au rădăcinile ancorate în comuna Cârcea. Noi chiar ne facem cunoscuţi pe plan local şi naţional prin rechemarea acestor oameni. Sunt mulţi cetăţeni ce au domiciliul în străinătate şi care, pe 15 august, vin în comuna natală pentru a fi alături de ceilalţi. Le urez tuturor oamenilor din localitate multă sănătate, putere de muncă prosperitate şi la mulţi ani!”

 

Două zile de sărbătoare, de anul viitor   

Autorităţile locale plănuiesc, deja, ca sărbătoarea comunei de anul viitor să se desfăşoare pe parcursul a două zile. Centrul Multifuncţional, ce ar urma să fie inaugurat în luna mai a anului viitor, va găzdui toate manifestările. Complexul este finalizat în proporţie de 70% şi cuprinde o clădire cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Aici va fi amenajată o sală de spectacol, o bibliotecă, un spaţiu IT, spaţii de lectură, sală de fitness şi o sală multifuncţională. Lângă clădire vor fi şi două terenuri de sport: unul de fotbal cu gradenă şi nocturnă şi unul cu gazon sintetic, prevăzut, de asemenea, cu nocturnă.