Claudiu Bleonţ şi actorii Teatrului Naţional din Craiova caută… „O scrisoare pierdută”

0
476

În decembrie va intra în scenă Marele Will: premieră cu „Macbeth”, în regia şi scenografia polonezului Janusz Wisniewski, director al Nowy Theatre din Poznan

E lucru ştiut că orice regizor îşi asumă o doză de risc atunci când montează un text pe care îl cunosc bine atât confraţii de breaslă, cât şi spectatorii. Toţi „ştiu” cum trebuie să fie Hamlet şi, evident, toţi ştiu cum trebuie să fie Caragiale. S-ar putea spune că „riscul” regizorului Mircea Cornişteanu, totodată manager al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, este cu atât mai mare cu cât pentru a cincea oară, de când a venit la Craiova, în 1973, pune în scenă „O scrisoare pierdută”. „Cred că va fi şi ultima dată! N-o să mai apuc şi 2020 aici, făcând spectacole…”, spunea acesta zâmbind, cu ceva timp în urmă.

Premiera spectacolului – unul cât se poate de potrivit pentru 2012, căci, comică întâmplare, este an electoral şi Anul Caragiale! – va avea loc pe 2 octombrie şi îl va aduce în faţa publicului, alături de actorii Naţionalului craiovean, pe Claudiu Bleonţ, în rolul lui Tipătescu. De altfel, Bleonţ s-a aflat şi în distribuţia spectacolului pus în scenă de regizorul Grigore Gonţa, în 2003, la Naţionalul bucureştean, interpretând însă rolul lui Caţavencu.

Stagiunea se va deschide la jumătatea lunii viitoare, cu „O noapte furtunoasă”, în regia aceluiaşi Mircea Cornişteanu şi scenografia Liei Dogaru, spectacol ce a avut premiera la TNC pe data de 15 noiembrie 2011. Şi pentru că doreşte să marcheze aşa cum se cuvine împlinirea a 160 de ani de la naştere şi centenarul morţii celui mai important dramaturg din literatura română, între 4 şi 9 octombrie instituţia va organiza „Săptămâna Caragiale”. Apoi, în noiembrie, va participa la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti cu „O noapte furtunoasă” şi, «eventual, cu „O scrisoare pierdută”, dacă va ieşi aşa cum sper», mai spune Cornişteanu.

Managerul teatrului craiovean anunţă şi ultimul proiect al anului: premiera, pe 22 decembrie, a spectacolului după piesa „Macbeth”, de William Shakespeare, în regia şi scenografia polonezului Janusz Wisniewski, de două ori câştigător al Premiului pentru regie la Festivalul de la Edinburgh.

 

Interviu cu MIRCEA CORNIŞTEANU, managerul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

Turneele au adus instituţiei, în perioada verii, 70.000 de lei

„O furtună”… estivală pentru Naţionalul craiovean, după ce spectacolul lui Silviu Purcărete a participat la festivalurile de teatru de la Timişoara (5-13 mai), Sibiu (25 mai – 3 iunie), Varna-Bulgaria (1-12 iunie), Gyula-Ungaria (5-15 iulie) şi Gdansk-Polonia (27 iulie – 6 august). Cum au fost „călătoriile shakespeariene”? Fără îndoială că un succes…

– Nu unul, ci mai multe succese! Spectacolul a fost foarte bine primit de public şi de oamenii de teatru, prezenţi în număr mare la reprezentaţii. Pe lângă succesul de scenă, manifestat prin câte cinci-şase rechemări la aplauze, spectacolul a reprezentat şi o importantă sursă de venituri pentru teatru: am încasat peste 70.000 de lei, în perioada de vară, când stagiunea e închisă!

Nu este însă singurul spectacol al Teatrului Naţional din Craiova prezentat în străinătate: „O noapte furtunoasă”, a cărui regie vă aparţine, a fost invitat de Yun-Cheol Kim, preşedintele AICT, într-un turneu la Seul în perioada 26-31 august, după ce pe 16 iunie a participat la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti (festCO) de la Bucureşti. Ce aşteptări aveţi de la această experienţă… coreeană?

– Am fost, ce-i drept, chemaţi în Coreea, entuziasmul d-lui Kim, care a văzut spectacolul la Craiova, concretizându-se printr-o invitaţie formală, care ne-a parvenit imediat după plecarea sa acasă. Când le-am comunicat însă celor de acolo costurile deplasării, determinate în special de transportul decorului, organizatorii şi-au dat seama că nu au suficienţi bani, aşa că ne-au amânat pentru anul viitor. Să fim sănătoşi până atunci şi-om mai vorbi! Oricum, sunt bucuros că preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru a apreciat elogios… „Noaptea” noastră.

Tudor Gheorghe va prezenta spectacolul „Nu se poate cu de toate” în „Săptămâna Caragiale”

– Aţi început repetiţiile la „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, a cărui regie, de asemenea, o semnaţi. Nici nu se putea spectacol mai potrivit într-un an electoral! Cine vor fi Tipătescu, Pristanda, Caţavencu, Zoe, Cetăţeanul turmentat… Când va avea loc premiera? Va deschide ea noua stagiune teatrală, 2012-2013?

Tipătescu vor fi Claudiu Bleonţ, invitat să joace la Craiova, şi Marian Politic, Pristanda – Constantin Cicort, Caţavencu – George Albert Costea, Zoe – Cerasela Iosifescu, Cetăţeanul turmentat – Nicolae Poghirc, Trahanache – Ilie Gheorghe, Farfuridi şi Brânzovenescu – Valentin Mihali şi Adrian Andone, Dandanache – Valer Dellakeza şi încă mulţi alţii. După cum se poate lesne observa, joacă actori din toate generaţiile şi sunt convins că această a cincea variantă a piesei pe care o pun în scenă la Craiova va fi şi cea mai bună. Premiera va avea loc pe 2 octombrie, dar stagiunea o vom deschide la mijloc de septembrie, cu „O noapte furtunoasă”.

„O scrisoare pierdută” este spectacolul care încheie Integrala Caragiale la Naţionalul craiovean şi care va fi prezentat în cadrul „Săptămânii Caragiale”. Este evenimentul prin care – spuneaţi la un moment dat – TNC va marca Anul Caragiale, 2012. Când se va desfăşura programul… caragialesc şi ce alte trupe de teatru va aduce la Craiova?

„Săptămâna Caragiale” pe care am promis-o va avea loc între 4 şi 9 octombrie şi intenţionez – dacă fondurile îmi vor permite – să invit şi două sau trei spectacole din alte teatre, precum şi spectacolul lui Tudor Gheorghe „Nu se poate cu de toate” după poezia lui Caragiale. În curând voi definitiva programul şi îl voi face public.

În noiembrie, la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti

– Ce proiecte mai are în derulare Teatrul Naţional „Marin Sorescu” până la sfârşitul acestui an?

– Supă „Săptămâna Caragiale” vor începe repetiţiile la un foarte ambiţios proiect, „Macbeth”, de W. Shakespeare, în regia şi scenografia unui mare regizor polonez, de două ori câştigător al Premiului pentru regie la Festivalul de la Edinburgh, cel mai important festival de teatru pe plan mondial, Janusz Wisniewski. Premiera va avea loc pe 22 decembrie. Este ultimul proiect al acestui an, care a cuprins câteva mari spectacole: „O furtună”, „O noapte furtunoasă”, „O scrisoare pierdută” şi o premieră a unei tinere regizoare (în acelaşi timp şi autoare a piesei), Catinca Drăgănescu, „Fotoshop”. În noiembrie, vom participa la Bucureşti, la Festivalul Naţional de Teatru, cu „O noapte furtunoasă” şi, eventual, cu „O scrisoare pierdută”, dacă va ieşi aşa cum sper.

 

„Săptămâna Caragiale”, care va fi organizată de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” în perioada 4-9 octombrie, va cuprinde – pe lângă alte spectacole invitate din ţară – integrala pieselor celui mai important dramaturg din literatura română aflate în prezent în repertoriul instituţiei. Este vorba despre „O noapte furtunoasă” şi „O scrisoare pierdută” (regia: Mircea Cornişteanu), „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea” (regia: Diana Dragoş), „Năpasta” (regia: Kincses Elemer) şi „D-ale Carnavalului” (regia: Alexandru Berceanu).

 

Curat, murdar, coane Fănică! Dar să alegem mai degrabă spectacolele Teatrului Naţional „Marin Sorescu” decât pe cele din realitatea politică românească…