O delegaţie din Belgia vizitează Braloştiţa

0
470

Comuna Braloştiţa este înfrăţită oficial din anul 2010 cu localitatea Waasmunster din Belgia, asociere care îşi are de fapt începuturile încă din anul 1990. Atunci s-a materializat prin aducerea de ajutoare materiale oamenilor din satul Schitu prin organizaţia Waasmunster helpt Schitu, apoi prin construirea de obiective de către aceştia – două săli de clasă la şcoala Schitu, reabilitarea bisericii din acelaşi sat, aducţiunea de apă din centrul comunei –, apoi prin oferirea de burse de studii copiilor din satul Schitu care plecau la liceu. Azi în comuna Braloştiţa soseşte o delegaţie din Waasmunster, care va avea parte de o serie de evenimente organizate de Consiliul Local şi Primărie. În anul 2010 o delegaţie formată din reprezentanţi ai administraţiei publice locale din comuna Braloştiţa se deplasa în localitatea Waasmunster din Belgia pentru a semna un acord de înfrăţire. „Ne angajăm astăzi, în numele concetăţenilor noştri, să facilităm contactele pe toate planurile între locuitorii celor două comune, din toate păturile sociale, să colaborăm la stabilirea unor contacte de durată între administraţiile locale, să facem schimb de informaţii şi de experienţă cu privire la funcţionarea administraţiei locale, spre bunăstarea cetăţenilor, să colaborăm – între altele – în cadrul unor domenii precum cultură, activităţi economice locale, cooperare şi dezvoltare turistică, asociaţii şi muncă voluntară, învăţământ şi educaţie, precum şi altele pentru care pot fi stabilite acorduri de cooperare într-o etapă ulterioară, să folosim toate mijloacele pentru construirea unei relaţii de prietenie şi solidaritate şi, astfel, să contribuim la o mai bună înţelegere între popoare, la realizarea unităţii europene şi a unei convieţuiri în libertate şi pace. Semnat în Waasmunster, în cadrul unei ceremonii solemne, în prezenţa reprezentanţilor locuitorilor celor două comune, pe 8 mai 2010”, se arată în documentul semnat.

„Cred că nu vor pleca dezamăgiţi”

La doi ani după acest schimb de experienţă, în comuna doljeană vine o delegaţie din localitatea belgiană Waasmunster pentru un schimb de experienţă. Autorităţile locale, în frunte cu primarul Ioan Sârbu, s-au pregătit intens pentru a lăsa o impresie cât mai bună „fraţilor” belgieni. „În 2010, când am mers noi în Belgia, eram viceprimar. Vreau să vă spun vă impresia pe care mi-au lăsat-o autorităţile şi locuitorii Waasmunster-urului este greu de explicat în cuvinte. O experienţă deosebită din care noi, ca autorităţi, am avut multe de învăţat. Sperăm că şi prietenii noştri belgieni vor pleca din România cu o impresie plăcută. Avem un program cultural pregătit, vizite în diverse locaţii, dar, în acelaşi timp, şi ei vin pregătiţi cu tot felul de momente pentru a ne prezenta o părticică din cultura lor. Eu cred că nu vor pleca dezamăgiţi şi vor avea ce povesti la întoarcerea în Belgia”, a declarat primarul Ioan Sârbu.

„Nutresc speranţa că vom putea dezvolta şi mai mult legăturile care unesc ţările noastre”

Că relaţia dintre cele două localităţi este una destul de serioasă şi respectă principiile mai sus enunţate o demonstrează şi scrisoarea trimisă la data de 4 iulie a.c. de ambasadorul Belgiei la Bucureşti, Phillippe Beke, noului primar al comunei Braloştiţa, Ioan Sârbu: „Stimate domnule primar, vă rog să primiţi felicitările mele cu ocazia alegerii dumneavoastră în funcţia de primar al comunei Braloştiţa, care întreţine legături strânse cu localitatea belgiană Waasmunster. Aş dori să vă asigur, domnule primar, că nutresc speranţa că vom putea dezvolta şi mai mult legăturile care unesc ţările noastre. Vă rog să primiţi asigurarea înaltei mele consideraţii”. Ioan Sârbu declară că se simte onorat de agest gest: „Gestul Excelenţei Sale, ambasadorul Belgiei la Bucureşti, mă onorează. L-am invitat la noi în comună, în aceste zile, când avem alături delegaţia belgiană, şi sper că ne va face această onoare”. Manifestările dedicate acestei vizite se vor încheia sâmbătă.