Retrospectivă de artă fotografică Nicu Dan Gelep

0
496

Muzeul de Artă din Craiova, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Fotoclubul „Mircea Faria” – Asociaţia „Focus” Oltenia, cu sprijinul farmaciei „Anacora” şi al Studioului „Il Maestro”, vor organiza mâine, 6 mai, ora 18.00, la Galeria de Artă „Vollard” (strada „Traian Demetrescu” nr. 31), vernisajul expoziţiei retrospective de artă fotografică a regretatului Nicu Dan Gelep, stins din viaţă în august 2008. Pe data de 12 mai (când ar fi împlinit 92 de ani), expoziţia se va deschide, la ora 18.00, la „Il Maestro Gallery” (bulevardul „Ştirbei Vodă” nr. 7).

Artistul fotograf Nicu Dan Gelep s-a născut la Craiova, la 12 mai 1919, într-o familie ce s-a dedicat scenei craiovene încă din 1875. Ca ofiţer, a luptat în al doilea Război Mondial şi a purtat laurii virtuţilor militare – decorat  de Mareşalul Ion Antonescu cu Ordinul „Coroana României” cu spade şi panglici de „Virtute militară” clasa a V-a –, dar a făcut şi şase ani grei de prizonierat în URSS.

De la întoarcerea în ţară, în 1948, şi-a dedicat în totalitate energia şi talentul teatrului, ca pictor scenograf şi reputat artist fotograf. Arhiva Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova datorează acestui mare artist fotografii din peste 100 de reprezentaţii (scene din spectacole, decoruri şi costume). „La 1 iulie 1948 m-am angajat ca pictor executant la Teatrul Naţional din Craiova, unde şi tatăl meu lucrase ca peruchier şi unde în aceeaşi meserie lucrase şi bunicul meu, fiind al treilea membru al familiei Gelep care am slujit în acest teatru. În anul 1954 am fost avansat ca scenograf asistent, funcţie din care am ieşit la pensie la 20 mai 1980. În toţi aceşti ani m-a atras arta fotografică şi ca autodidact am început să o practic în laboratorul pus la dispoziţia mea, începând cu 1957, de conducerea teatrului”, mărturisea, cu ani în urmă, artistul.

În domeniul fotografic a fost unul dintre cei mai valoroşi, obţinând peste 20 de premii şi medalii internaţionale. În anul 1971 a fost distins cu titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (A.FIAP), iar în 1988 – cu titlul de „Excelenţă a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică” (E.FIAP). A fost membru al Federaţiei Naţionale a Societăţilor Fotografice din Franţa şi a avut aproape 100 de participări la saloane internaţionale.