Biblioteca este nu numai un loc pentru lectură. Într-o comunitate din mediul rural poate deveni chiar o instituţie care să sprijine dezvoltarea social-economică, punând la dispoziţie Centre de Internet pentru Public. Noua tehnologie informaţională facilitează cetăţenilor comunicarea, atragerea fondurilor pentru dezvoltarea comunităţii, accesul la servicii de e-administraţie, servicii bancare şi chiar accesul la consultaţii medicale. 800 de biblioteci din ţară, dintre care 20 de din Dolj, au beneficiat de dotări cu echipamente moderne, prin Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, care le-a făcut mult mai vizibile atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Numărul cetăţenilor care trec pragul unei astfel de instituţii a crescut cu peste 50%, au mărturisit, ieri, bibliotecarii, dar şi primarii beneficiari, la conferinţa găzduită de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. Cu acest prilej, s-a anunţat faptul că Programul „Biblionet” va continua, alte 20 de biblioteci din judeţ urmând a beneficia de echipamente moderne.
Programul naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea” este una din cele mai importante investiţii într-o intervenţie de anvergură pentru facilitarea accesului public la Internet şi constituirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România. Programul are o valoare de 27 de milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia „Bill & Melinda Gates“ şi se derulează pe o perioadă de cinci ani (2007-2013), prin Fundaţia Internaţional Research & Exchanges Board (IREX). A fost iniţiat datorită faptului că peste 50% din populaţie, mai ales din zonele rurale, nu are acces la Internet. Din această cauză, pentru mulţi dintre cetăţenii ţării nu sunt disponibile beneficiile economice şi sociale ale accesului la Internet, cum ar fi serviciile de e-administraţie, găsirea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătăţii, servicii bancare şi de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din străinătate.
Utilitatea bibliotecii a crescut cu 50%
Prin intermediul Biblionet, peste 2.000 de biblioteci din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet, printr-un proces de selecţie competitivă, şi peste 3.000 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice şi în beneficiul comunităţii. Până în prezent, Centre de Internet pentru Public au fost inaugurate în Dolj la sediile bibliotecilor publice (comunale, orăşeneşti sau municipale) din Băileşti, Bechet, Braloştiţa, Bucovăţ, Călăraşi, Celaru, Cerăt, Dăbuleni, Filiaşi, Gherceşti, Gighera, Giurgiţa, Goicea, Leu, Maglavit, Melineşti, Perişor, Pleniţa, Segarcea, Urzicuţa.
Beneficiile acestor dotări au fost subliniate, ieri, în cadrul Conferinţei anuale a bibliotecarilor, chiar de directorul Fundaţiei IREX, Paul Baran. „Scopul programului este să facem o reformă în sistemul de biblioteci publice din România. Revoluţionar este ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. În primul rând, 800 de biblioteci publice din România sunt deja dotate cu calculatoare, scannere, imprimante, video-proiectoare. Sunt peste 1.000 de bibliotecari instruiţi. Utilizarea bibliotecilor a crescut cu 50% în mediul rural, iar la bibliotecile judeţene cu 8%. Pentru aceste dotări, comunităţile locale au contribuit cu peste 7 milioane de dolari pentru renovări, mobilier, angajarea unei bibliotecare sau întregirea normei pentru cele existente. Contribuţiile sunt foarte mari în această perioadă de criză, ceea ce nu a fost uşor”, a precizat Paul Baran.
Sprijin pentru lectură
Totodată, primarii, dar şi bibliotecarii prezenţi la conferinţă au precizat că numărul cetăţenilor care vin la bibliotecă a crescut rapid. „În comunitatea noastră am simţit o revigorare a actului cultural. Pe lângă elevii care veneau în mod frecvent la bibliotecă, de data aceasta au apărut şi tineri, care erau în afara şcolii. Au simţit nevoie de a comunica”, a relatat Dumitru Viorel Marcu, primarul localităţii Goicea. Edilii din Gighera, Dăbuleni şi Melineşti au precizat faptul că la bibliotecă vin şi preşcolarii şi s-a ajuns chiar să se întocmească liste de aşteptare pentru a avea acces la calculatoare. Totodată, a crescut şi interesul pentru lectură. Până când le vine rândul să acceseze Internetul, copiii primesc cărţi pe care le citesc. La fel se întâmplă şi cu părinţii care îi aşteaptă pe copii să meargă acasă.
Ajutor pentru fermieri şi servicii medicale la bibliotecă
Pragul bibliotecilor a fost trecut, în multe cazuri, şi de fermieri, pentru a depune cereri de subvenţii. Utilitatea diversă dată de localnici unei comunităţi i-a determinat pe membri Fundaţiei IREX să găsească parteneri pentru a extinde beneficiile Programului „Biblionet. În prezent, se poartă negocieri cu reprezentanţii APIA pentru a sprijini fermierii în vederea atragerii de subvenţii din fonduri europene. „Există subvenţii de peste un miliard de euro, ceea ce reprezintă mai bine de 1% din PIB-ul României. Anul trecut s-au absorbit din aceste fonduri 17%. Prin implicarea cetăţenilor în aceste programe, o comunitate poate atrage 60 de milioane de euro”, a precizat directorul IREX, Paul Baran. Totodată, se negociază cu Ministerul Sănătăţii pentru dezvoltarea unei platforme pentru consultaţii şi sfaturi medicale. „Se încearcă implementarea unui program-pilot, un site interactiv în care oricine are o boală sau anumite simptome nediagnosticate poate conversa cu medici care sunt de serviciu 24 din 24 de ore. Este un lucru necesar mai ales pentru comunităţile care nu au medici”, a mai spus directorul IREX.