Ziua Arborilor, celebrată prin igienizarea pădurii Bratovoieşti

0
377

Cu ocazia celebrării Zilei Arborilor (Arbor Day), Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” iniţiază astăzi o acţiune de informare a tinerilor despre ariile protejate din judeţul Dolj, dar şi de igienizare voluntară a pădurii Bratovoieşti (ROSCI 0045 – Coridorul Jiului şi ROSPA – Confluenţa Jiu – Dunăre). Participă elevi de la Colegiile Naţionale „Carol I”, „Elena Cuza” şi „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi de la Şcoala Generală din Bratovoieşti, pentru care transportul şi mănuşile vor fi asigurate din grantul American Corner Craiova. Acţiunea se desfăşoară sub egida Consiliului Judeţean Dolj, colaboratori fiind Agenţia Română pentru Protecţia Mediului Craiova, Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei şi Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii craiovene.

Arbor Day a fost celebrată prima dată la 10 aprilie 1872, în Nebraska, la iniţiativa lui Julius Steling Morton (1832-1902), jurnalist şi politician din Nebraska, dar originar din Michigan. De-a lungul prolificei sale cariere, Morton a avut mai multe iniţiative legislative pentru a îmbunătăţi tehnicile agricole pe întreg teritoriul Statelor Unite. Cea mai mare moştenire a sa rămâne însă Arbor Day.

Marton a intuit că economia şi peisajul din Nebraska ar beneficia de pe urma unei plantări masive de copaci. El a dat exemplu personal, plantând adevărate livezi pe pământurile fermei proprii. Astfel, a beneficiat şi de umbra pomilor, şi de „perdele” împotriva vântului, nu numai de fructe. I-a îndemnat apoi pe vecini  să-i urmeze exemplul. Atunci când a devenit membru al Consiliul de Stat al Agriculturii din Nebraska, a propus o zi specială dedicată plantării de copaci şi creşterii gradului de conştientizare a importanţei pădurii.

Prima zi de Arbor Day în Nebraska a fost în 1884 şi a avut un succes uimitor: au fost plantaţi peste un milion de copaci! În anul următor, Arbor Day a fost declarată zi liberă legală, chiar pe 22 aprilie, ziua de naştere a lui Morton. Ideea s-a răspândit, apoi, şi în alte state: Kansas, Tennessee, Minnesota şi Ohio, care au proclamat propria lor Arbor Day. Astăzi, toate cele 50 de state sărbătoresc Arbor Day, deşi datele pot varia în funcţie de climatul local. La nivel federal, în 1970, preşedintele Richard Nixon a proclamat ultima vineri din luna aprilie Ziua Naţională a Arborilor.

Arbor Day este  sărbătorită  şi în alte ţări, inclusiv Australia. Ziua are diverse denumiri, ca „Săptămâna ecologizării” – în Japonia, „Zilele copacilor” –  în Israel, „Săptămâna celor ce iubesc copacii” – în Coreea, „Săptămâna reîmpăduririi” –  în Iugoslavia, „Ziua împăduririi” – în  Islanda şi „Festivalul Naţional de plantare de copaci” – în  India. În România este binecunoscută ca „Luna Pădurii”.