Produsele specifice Paştelui, verificate de Protecţia Consumatorilor

0
306

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, comisarii Protecţiei Consumatorilor au desfăşurat o serie de acţiuni în cadrul cărora au fost verificate calitatea şi modul de comercializare a produselor specifice acestor sărbători, precum carne preambalată – în special carne de miel –, preparate din carne, ouă şi vopsea de ouă, ciocolată, produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, cozonac, pască, chec, fursecuri, vin şi produse de post.

Potrivit comisarilor, cele mai numeroase abateri au fost descoperite în ceea ce priveşte calitatea neconformă a produselor comercializate, acestea prezentând semne organoleptice de alterare, preparatele din carne, ciocolata, dar şi produsele de post fiind principalele alimente cu probleme. Totodată, a fost depistat faptul că multe produse alimentare, în special preparatele din carne erau comercializate în afara datei durabilităţii minimale, respectiv a datei-limită de consum stabilită de producători. Alte abateri constatate de comisari au fost înscrierea de informaţii ce puteau induce în eroare consumatorii, precum şi nerespectarea temperaturilor de depozitare a produselor expuse în vederea comercializării.

Din cei 994 de operatori economici controlaţi, la 783 dintre aceştia s-au constat diverse abateri. În timpul acţiunilor de control au fost verificate aproximativ 42 de tone de carne şi produse din carte, 22 de tone de ouă, nouă tone de produse de patiserie, 37 tone de vin, patru tone de ciocolată şi produse din cacao şi cinci tone de produse de post, constatându-se că 20% din cantitatea controlată, respectiv cinci tone carne şi produse din carne, trei tone de ouă, 1,5 tone de vopsea de ouă, trei tone de produse de patiserie, 8,5 tone de vin, 0,7 tone de ciocolată şi produse din cacao, 2,3 tone de produse de post nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare, comisarii Protecţiei Consumatorilor au retras de la comercializare 500 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, iar alte 20 de tone de produse au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor. De asemenea, comisarii au aplicat şi un număr de 575 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 1.727.800 lei şi 272 de avertismente.