Bucatele tradiţionale şi băutura peste măsură le-au venit de hac! Sute de doljeni şi-au petrecut Paştele la spital

0
63

Peste 500 de doljeni au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au mâncat sau au băut prea mult de Paşte. Aşa se face că, din noaptea de Înviere şi până luni, în camerele de gardă ale spitalelor sau în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă medicii au lucrat încontinuu, indiferent că a fost vorba de victime ale exceselor alimentare sau bahice. Cei mai mulţi pacienţi au ajuns însă la spital în urma unor agresiuni ce s-au petrecut pe fondul consumului excesiv de alcool.

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Craiova spun că a devenit deja o tradiţie ca de sărbători excesele alimentare sau cele de alcool să aglomereze până la refuz camerele de gardă ale spitalelor. Prin urmare, şi anul acesta, în zilele de Paşte, drobul, friptura de miel sau ouăle roşii au făcut victime printre gurmanzi. În plus, aşa cum era de aşteptat şi consumul exagerat de alcool a provocat evenimente neplăcute ce au culminat cu o vizită la spital pentru cei implicaţi, fie că a fost vorba de agresiuni fizice sau accidente rutiere. Obişnuite cu recordurile în materie de pacienţi bine ameţiţi de aburii alcoolului, cadrele medicale ţin totuşi să tragă un semnal de alarmă cu privire la vârsta tot mai fragedă a celor care, an de an, ajung în stare de ebrietate la spital.

Bolnavii cronic au renunţat la tratament pentru ospăţ

O categorie aparte au reprezentat-o craiovenii care s-au prezentat la Urgenţă cu afecţiuni digestive după ce au exagerat cu bucatele tradiţionale. Cap de afiş au fost şi de această dată colicile biliare, indigestiile şi pancreatitele. Carnea de miel le-a venit însă de hac mai ales bolnavilor cronic, care ar fi trebuit să ţină cont de regimul alimentar prescris de medic. Tentaţi de mesele îmbelşugate, unii dintre ei nu şi-au luat tratamentul la timp sau, şi mai grav, au renunţat complet la el. Urmarea firească a acestui fapt, dar şi a consumului excesiv de preparate culinare specifice sărbătorilor pascale, foarte mulţi pacienţi, fie cu suferinţe digestive, fie cu suferinţe cardiovasculare şi-au petrecut sărbătorile pe patul de spital.

Cristina Geormăneanu

„În cele trei zile de sărbătoare, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova s-au prezentat peste 500 de persoane. În general, au fost pacienţi care au avut probleme după ce au exagerat cu consumul de alcool şi alimente specifice Paştelui. Cei mai mulţi au fost bolnavi cronic care s-au abătut de la tratamentul prescris de doctor. Aceştia au preferat să bea şi să mănânce fără să mai ţină cont de restricţii. Am avut şi persoane care s-au prezentat cu colici abdominale din patologia biliară, cu indigestii şi tot spectrul de afecţiuni provocate de consumul excesiv de alimente. Ca în fiecare an, nu au lipsit intoxicaţiile etanolice de la cele mai fragede vârste şi până la cele mai înaintate”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Cei mai mulţi pacienţi, victime ale agresiunilor

În zilele de Paşte, medicii au întâmpinat însă probleme mai ales din cauza numărului mare de pacienţi care s-au prezentat la Urgenţă după ce au căzut victime ale unor agresiuni. După estimările cadrelor medicale, majoritatea persoanelor care au trecut în aceste zile pragul UPU a Spitalului Judeţean pot fi încadrate în această categorie. Au fost pacienţi înjunghiaţi sau aduşi de ambulanţă în urma unor accidente rutiere. În plus, nu au lipsit nici incendiile.

Spre surprinderea medicilor, printre persoanele care necesitau intervenţie medicală imediată s-au strecurat şi pacienţi care au mizat pe faptul că în perioada sărbătorilor pascale spitalul este mai puţin aglomerat. Chiar dacă aveau probleme medicale de două-trei săptămâni, aceştia au ales să vină la doctor pe 24 aprilie, în ziua de Paşte, perturbând încă şi mai mult activitatea în Urgenţă. „Aglomeraţia a fost provocată şi de faptul că pe lângă persoanele care aveau nevoie urgentă de asistenţă medicală erau şi pacienţi care au venit să-şi caute sănătatea la UPU exact în această perioadă, mizând pe faptul că sigur vor fi consultaţi. Alţii s-au gândit că este mai liber şi nu vor sta la coadă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova.