Săptămână de coşmar pentru bolnavii de tuberculoză

0
409

Timp de mai bine de o săptămână, bolnavii de tuberculoză de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova au trăit cu teama că starea de sănătate li s-ar putea agrava, după ce farmacia unităţii sanitare s-a confruntat cu o criză de medicamente, esenţiale în tratamentul TBC.

Lipsa de medicamente din spital i-a alarmat cu atât mai mult pe pacienţii doljeni cu cât tratamentul pentru bolnavii de tuberculoză nu poate fi administrat decât prin intermediul unităţilor sanitare sau al medicilor de familie, şi aceştia din urmă însă nevoiţi să-l ridice tot de la spitalele de profil. Asta pentru că medicaţia specifică nu poate fi achiziţionată din farmaciile cu circuit deschis.

Potrivit specialiştilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul pentru o perioadă mai lungă şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog-rezistenţă. În aceste condiţii, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe, iar tratamentul poate să dureze şi doi ani.

Bolnavii cronic, cu sabia lui Damocles deasupra capului

Cu astfel de dificultăţi s-au confruntat în acest an nu doar pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză, ci şi persoanele seropozitive sau, mai nou, bolnavii de cancer. Deocamdată, problema pacienţilor doljeni ce urmează tratamentul împotriva TBC a fost rezolvată. Ieri, după o lungă aşteptare, bolnavii de tuberculoză au fost anunţaţi, în sfârşit, de medici că farmacia Spitalului „Victor Babeş” din Craiova a fost aprovizionată, din nou, cu tuberculostatice şi, astfel, îşi pot relua tratamentul. Din păcate însă, având în vedere problemele financiare pe care le întâmpină sistemul sanitar, dar şi birocraţia, criza medicamentelor ar putea reveni în orice moment dacă autorităţile nu vor lua din timp măsurile necesare. „Au fost probleme, dar deja medicamentele au intrat în farmacie, s-a făcut recepţia şi începând de astăzi (n.r. – ieri) bolnavii îşi pot relua tratamentul. Au fost afectaţi şi medicii, dar mai ales pacienţii, câţiva dintre aceştia fiind nevoiţi chiar să întrerupă tratamentul. Lipsurile acestea ne-au îngreunat activitatea timp de o săptămână. Spre deosebire însă de alte boli, pacienţii pot recupera pe parcurs tratamentul pe care l-au pierdut acum”, a declarat dr. Cornel Miu, coordonator judeţean al Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Doljul, în topul judeţelor afectate de tuberculoză

În Dolj, ca de altfel în majoritatea judeţelor ţării, tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică. În ciuda faptului că numărul de îmbolnăviri a scăzut în ultimii ani, judeţul Dolj se plasează între primele din România în ceea ce priveşte numărul de cazuri diagnosticate cu TBC. Anul trecut, spre exemplu, s-au înregistrat 1.067 de cazuri noi şi recidive de TBC, incidenţa fiind de 141 de bolnavi la suta de mii de locuitori, în scădere faţă de anul 2009, când această rată a fost de 143 de pacienţi la suta de mii de locuitori. Asta în timp ce ţara noastră domină de mai mulţi ani clasamentul Uniunii Europene la capitolul TBC. În aceste condiţii, oficialii din sistemul sanitar par să ignore total statisticile care arată că, în lume, la fiecare 10 secunde un om moare din cauza tuberculozei, iar la fiecare 4 secunde un nou caz este diagnosticat. Aceleaşi statistici spun că majoritatea bolnavilor, aproximativ 80%, sunt tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 40 de ani şi, mai alarmant, fiecare caz netratat poate infecta alte 10-15 persoane.